Actualitate

Interviu – Ioana Alina Truta despre educatia pentru persoanele cu dizabilitati

Spread the love

euroscolaEducație Universitară pentru Persoanele cu Dizabilități a fost un proiect pilot, implementat de Ministerul Educației, finanțat din fonduri structurale, prin POSDRU, care, prin obiectivele asumate a dezvoltat procesul educational pentru studenții cu dizabilități în trei universități din România.

 Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 3 ani, perioadă în care s-au implementat activități destinate accesibilizării mediului educational din instituțiile de învățământ. Astfel, au fost sprijiniți un număr de 388 de studenți cu dizabilități din trei centre universitare, partenere în cadrul proiectului : Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea Dunărea de Jos Galați.

Se poate spune că acest proiect, arată cum ar trebui să fie educația pentru persoanele cu dizabilități. Prin asistența acordată în cadrul proiectului și oportunitățile create studenților, dar și prin adaptarea mediului educational la nevoile studenților cu dizabilități, studenți cu diverse forme și tipuri de dizabilitate, au beneficiat de educație incluziva. 

11350028_925076130890571_1457918686_nPrincipalul rezultat al acestui proiect este că educația pentru persoanele cu dizabilități este posibilă chiar și pentru cea mai gravă formă de dizabilitate : un cadru didactic poate învăța oricând sa lucreze cu o persoana cu dizabilități, să adapteze resursele educaționale și să furnizeze competențe adaptate la nevoile și afecțiunea persoanei cu dizabilități, ceea ce arată că persoane cu parapareză, tetraplegie gravă, nevăzătorii, persoane surdo-mute, pot să urmeze o facultate și se pot descurca singuri într-un mediu universitar, pot fi respectați și pot beneficia de egalitate de șanse, dacă există programe de asistență și adaptare a mediului educational.

Care sunt, la ora actuală, principalele grupuri ţintă asupra cărora vă desfăşuraţi activităţile? Totodată, care sunt principalele activităţi pe care le realizaţi? (Prof. Mihaela Crăciunescu)

În cadrul proiectului Educație Universitară pentru persoanele cu dizabilități am fost persoana care acorda sprijin studenților cu dizabilități, în cadrul activităților. În prezent, îmi desfășor activitatea într-un proiect ce are ca obiectiv formarea cadrelor didactice în mentoratul educational al copiilor cu dizabilități, grupul țintă fiind format din cadre didactice din învățământul preuniversitar și învățământul universitar. Principala activitate este asigurarea suportului administrativ necesar realizării activităților .

 Care sunt obstacolele pe care le întâmpinaţi în realizarea acestora? (Alexadra Kokay)

11350350_925068054224712_1217405562_nNu există obstacole în realizarea activităților, pentru că, împreună cu colegii mei, încercăm să implementăm aceste activități pentru realizarea obiectivelor proiectului. Pe de altă parte, eu însămi sunt o persoană cu dizabilitate dobândită în urma unui accident rutier. Când m-am angajat, am crezut ca voi întâmpina obstacole, că nu îmi voi putea realiza activitățile, că voi întâlni persoane care nu mă vor înțelege, însă am întâlnit oameni care m-au ajutat să mă integrez și care mi-au dăruit înțelegere și prietenie.

Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, cum se poziţionează România în raport cu integrarea şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi? (Ion Truşcă)

În calitate de mamă cu dizabilități care îmi cresc copilul mic care nu are nici-o dizabilitate, România ocupă ultimul loc. Când mi-am revenit, după accident, am realizat că, în România, pentru părintele cu dizabilități care crește un copil fără dizabilități, nu există drepturi, ci doar umilință. De asemenea, copilul fără dizabilități care are un părinte cu dizabilități nu are drepturi, decât până la 7 ani, prin acordarea unei indemnizații de 150 de lei. Dificultățile pe care le-am întâmpinat, în calitate de părinte cu dizabilitate mi-au arătat că nu există preocupare din partea autorităților pentru adaptarea societății la nevoile persoanei cu dizabilități.

În calitate de persoană care am lucrat cu studenți cu dizabilități, România se situează tot pe ultimul loc pentru că nu consolidează educația pentru persoanele cu dizabilități, în mediul universitar. Motivul determinant este că, în cadrul proiectului Educație universitară pentru persoanele cu dizabilități s-a propus spre adoptare o HG, prin care să existe drepturi pentru persoanele cu dizabilități la un mediu educational universitar accesibil din toate punctele de vedere, dar, din păcate propunerea a rămas fără rezultat.

11275575_925076274223890_1069206242_nCare au fost principalii factori care au avut o importanţă majoră în privinţa schimbării mentalităţilor şi combaterea stereotipurilor? (prof. Niculina Chiţulescu)

În cadrul proiectului Educație Universitară pentru Persoanele cu Dizabilități factorii care au schimbat mentalitatea și au combătut stereotipurile au fost :
– organizarea cursurilor de mentorat educational
– aplicarea mentoratului educational în procesul educational
– cunoașterea directă a nevoilor studenților cu dizabilități de către personalul universitar
– lecțiile de viață pe care studenții cu dizabilități le-au dat : au arătat că pentru ei nu există obstacole dacă sunt acceptați, iar competențele depășesc dizabilitatea.

Care sunt principalele lacune şi ce ar trebui îmbunătăţi pentru a oferi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi? (Oana Pîrlea)

În acest moment consider că nu este implementat un sistem pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Există o lege : 448/2006, care se adreseaza tuturor persoanelor cu dizabilități, însă lacunele apar din modul de implementare a acestei legi.
Nu există drepturi pentru părinții cu dizabilități care cresc copii fără dizabilități, nu există programe de asistență pentru persoanele care dobândesc o dizabilitate în urma unui accident; ei nu cunosc ce înseamnă dizabilitatea, sunt ca și copiii care învață să meargă, însă singuri; drepturile ar trebui sa fie diferite : tinerii cu dizabilități ar rebui separați de bătrâni; ar trebui să existe două comisii de expertiză : una formată doar din medici pentru un anumit tip de dizabilitate, iar altă comisie formată din asistent social, sociolog, psiholog care să stabilească planul integrării persoanei cu dizabilităti și care să monitorizeze îndeplinirea planului.

Care sunt obiectivele proiectului pentru următoarea perioadă? Asupra cărui domeniu doriţi să vă focalizaţi atenţia? (Vladimir-Adrian Costea)

Proiectul Educație Universitară pentru Persoanele cu Dizabilități se află în faza de sustenabilitate, astfel că în cele trei universități continuă procesul de sprijinire a studenților cu dizabilități. A fi persoană cu dizabilități mi-a dat toate planurile peste cap și m-a schimbat. Am fost învățată să ma iubesc pe mine și să iubesc viața așa cum este, să merg înainte orice ar fi, să am curaj să lupt să schimb mentalități și să combat stereotipuri.
Îmi doresc să pun bazele unei fundații pentru educația persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile.

Vă mulțumesc!

Material realizat de Vladimir Adrian Costea si echipa Young Spirits for Humanity

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *