Atelier de Idei

INTERVIU: E.S. doamna Maria LIGOR, Ambasadorul României în Canada, intr-un moment de respiro

Spread the love

E.S. Maria Ligor alături de David Johnston, Guvernatorul General al Canadei, iunie 2013

E.S. Maria Ligor alături de David Johnston, Guvernatorul General al Canadei, iunie 2013

➡ Pentru început, vă rog să-mi spuneţi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze tinerii pasionaţi de o carieră diplomatică în Canada pentru a-şi valorifica potenţialul de care dispun?

Accesul la cariera diplomatică se produce, potrivit legii, pe baza de concurs organizat de Ministerul Afacerilor Externe pentru absolvenții de studii superioare. După o perioadă de stagiu la București, tinerii diplomați au posibilitatea să opteze pentru un post în Serviciul Exterior, adică la una din ambasadele României sau la unul dintre consulate.

Acestea au fost etapele pe care le-am parcurs la rândul meu, după concursul pentru admiterea în în rândurile corpului diplomatic român, în urmă cu douăzeci de ani. Au urmat după doi ani în Ministerul Afacerilor Externe și mai multe stagii la Consiliul Europei și la Parlamentul European, un prim post ca diplomat la Bruxelles.


➡ De ce au nevoie aceşti tineri pentru a practica diplomaţia la cel mai înalt nivel?

De o foarte bună pregătire academică, de cunoștințe cuprinzătoare de istorie contemporană, relații internaționale, economie, cultură, dublate de abilitatea de a utiliza limbi străine, cu cât mai multe, cu atât mai bine. Dincolo de pregătirea teoretică, este nevoie de o bună doză de talent și de disponibilitate pentru schimbare permanentă, în condițiile unei discipline inerente desfășurării activității în interiorul unei ierarhii.

➡ Care sunt obstacolele pe care trebuie să le depăşească pentru a reprezenta România în Canada?

Indiferent dacă este vorba de Canada sau oricare altă destinație, așteptările și rigorile activității diplomatice sunt aceleași: profesionalism și seriozitate. Oportunitatea de a-ți reprezenta țara este un privilegiu în sine.

➡ De ce aţi ales Canada? Ce v-a impresionat cel mai mult atunci când aţi ajuns pentru prima dată în Canada?

Misiunea de ambasador al României în Canada mi-a fost încredințată în 2013, după încheierea unui mandat precedent de ambasador în Spania. Vastitatea teritoriului, un veritabil continent, ca și diversitatea umană, mozaicul cultural din Canada ies în evidență de la bun început. Este totodată remarcabil că de oriunde de pe glob ai ajunge în această țară, nu te poți considera un străin, toată lumea este binevenită.

Photo 2

E.S. Maria Ligor alături de Andrew Scheer, Președintele Camerei Comunelor din Canada, septembrie 2013

➡ Ce schimbări s-au produs în privinţa relaţiilor diplomatice dintre România si Canada din momentul în care dumneavoastră aţi preluat mandatul de Ambasador al României la Ottawa?

Una din responsabilitățile principale ale unui ambasador este să contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale, să creeze oportunități sporite de interacțiune între instituțiile celor două țări și să identifice posibilități noi de a multiplica legăturile între cele două societăți. Un exemplu de evoluție pozitivă în ultimii ani în relația cu Canada este încheierea de înțelegeri sociale, de pe urma cărora un număr important de canadieni de origine română vor avea beneficii directe.

O prioritate a activității actualei echipe a Ambasadei României în Canada o reprezintă eliminarea vizelor. Chiar dacă acest obiectiv nu a fost în totalitate atins, am obținut din partea guvernului canadian o serie de facilități inclusiv accesul liber pentru o serie de cetățeni români care au deținut în trecut o viză pentru Canada sau au o viză valabilă pentru Statele Unite.

In sfârșit, merită menționată încheierea negocierilor la Acordul Global de Comerț și Cooperare Economică dintre UE și Canada, de pe urma căruia, companiile românești interesate de schimburile cu statul nord-american, pot avea câștiguri substanțiale, în condițiile în care mai mult de 95% dintre tarifele vamale vor dispărea la intrarea în vigoare a acestui acord.

Photo 3

.S. Maria Ligor alături de Jean-François Lisée, Ministrul Relațiilor Internaționale, Francofoniei și Comerțului Exterior din Quebec, si Luigi Matei, Președintele “Comunității Românești din Quebec”, noiembrie 2013, noiembrie 2013

➡ Cum apreciați evoluția în ultimul timp a parteneriatului strategic dintre România și Canada, în special pe plan politic și economic?

Cele două țari fac parte din Alianța Nord-Atlantică și au o viziune comună în legătură cu securitatea internațională și stabilitatea în Europa. De asemenea, ca parte a Uniunii Europene, a familiei europene, România împărtășeste obiectivele Acordului de Parteneriat Strategic recent încheiat între Canada și UE. Intre Canada și Europa există o comunitate de valori și de interese, construite pe baza istoriei comune și a rădăcinilor pe care o bună parte din populația canadiană le are pe vechiul continent. Cooperăm cu Canada, de asemenea, în sânul Francofoniei, dar și a altor organizații multilaterale, îndeosebi la ONU.

Avem o relație bilaterală aproape centenară, consolidată fără îndoială de prezența a peste 200. 000 de canadieni care își revendică originea română, și mai ales un potențial remarcabil ca să dezvoltăm acest parteneriat natural.

AUTOR: VLADIMIR ADRIAN COSTEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.