Fără categorie

Interviu cu un actor grabit care asteapta trenul existentei in gara de pe scena – DANIEL HARA

Spread the love

Recent v-am povestit despre Diana Bordianu de la Teatrul Rosu si despre terasa BackYard unde am avut placerea sa urmaresc comedia iubirea e un lucru foarte mare :)

teatrul Rosu

Dar daca despre comedie v-am povestit la timpul ei, e timpul sa va prezint un actor, un actor care da viata personajului Costel din piesa mai sus amintita. Pentru ca asa cum TIMPUL isi arata eleganta in functie de ceasul de la ora10 pe care-l porti, si actorul isi arata pasiunea si emotia in functie de rolul pe care-l joaca.

Salut! Sunt Daniel Hara si sunt actor.Cam atat despre mine:). Glumesc desi nu e departe de adevar faptul ca nu-mi vine usor sa vorbesc despre mine.

daniel hara

Desi meseria de actor trebuie sa fie mereu despre exteriorizare, vizibilitate, sub toate aspectele,atunci cand sunt in afara scenei sunt doar Hara, un „personaj” tacut, care traieste in lumea asta plina de alte „personaje”, uneori la fel de tacute. Vorbesc un pic despre tacere, deoarece mereu am simtit tacerea, ca fiind cel mai greu rol. Sunt ca TIMPUL. Traiesc si ticai incet si cu demnitate. Port ceas barbatesc la mana ca majoritatea barbatilor si imi vad linistit de viata.

➡ Te-am vazut la piesa Iubirea e un lucru foarte mare si pot sa spun ca am fost impresionat de prestatia ta scenica. Cat de greu sau cat de usor a fost sa te adaptezi rolului lui Costel ?

teatrul rosuNu exista greu sau usor in teatru, sau cel putin asa simt eu. Totul se transforma in mod firesc, atata vreme cat esti prezent in gandul celui care a dat nastere personajului pe care il ai de inteles,pentru ca despre asta e vorba. Eu nu joc personaje, eu sunt toate personajele posibile, iar acestea uneori se caznesc sa iasa la iveala, uneori sunt acolo, libere si binevoitoare.

➡ Cum percepi tu iubirea si notiunea de relatie?

Asta e cea mai grea intrebare:). Daca iubirea e o poezie, relatia face din ea un roman, apoi depinde de noi incotro se indreapta si cum se implinesc gandurile noastre de oameni indragostiti. Cred ca este in noi o iubire infinita, de care noi insine suntem indragostiti, pe care vrem mereu sa o manifestam,dar in momentul in care suntem cu adevarat intr-o relatie ce presupune si grija, si toleranta,devine mai greu sa stapanim iuresul. Eu percep iubirea ca fiind implinita prin clipe de bunatate.

Costel, din Iubirea e un lucru foarte mare, vorbeste despre relatie, o relatie total organizata, in care iubirea se confunda cu o convietuire simpla si tihnita, in care barbatul are toata libertatea, cuvenita doar din pricina ca este cel care stie tot. Cel putin asa se prezinta. E si asta o realitate a relatiilor dintre oameni, cand unul crede ca e mai in masura sa conduca, decat celalalt. Eu sunt un idealist, iubirea este intotdeauna ceva mai presus de realitatea asta concreta, si trebuie sa o mentinem cat putem acolo,mai presus de orice.

teatrul rosu➡ Dintre rolurile pe care le-ai avut pana acum, care ti-a fost cel mai drag si de ce?

Stanley Kowalski din Un tramvai numit dorinta de Tennessee Williams. Nu stiu daca mi-a fost cel mai drag dar mi-a placut sa il joc. De ce? Era o atmosfera interesanta in spectacolul ala, acolo m-am indragostit de jazz.

➡ Ce te-a determinat sa-ti indrepti pasii catre teatru ? De ce n-ai ales sa fii cantaret, doctor sau altceva ?

A fost acum mult timp un moment, cand in mintea mea de copil a incoltit acest gand, apoi am uitat de el, ca mai tarziu sa-mi bata la usa cu toata forta. E momentul ala cand esti acolo in mintea unui mare actor, si simti cu el pe scena tot ceea ce face ca teatrul sa fie atat de adevarat. Cel mai mare teatru e cel care se transforma in adevar. Adevarul e cel care m-a ademenit in aceasta meserie.

➡ Ce spectacole mai pregatesti in urmatoarea perioada?

Inca nu vreau sa vorbesc despre proiectele viitoare, asta pentru ca nu-s inca suficient de dospite. E mai bine asa, si chiar sunt un pic superstitios cu verbalizarea timpurie a unor ganduri,planuri.

➡ A mai ramas putin din vara. Dincolo de spectacole, cum preconizezi ca iti vei petrece timpul liber ?

Sper sa ajung la pescuit si sa stau macar o saptamana in Delta. Asta e tot un plan:), dar sper sa nu fie cazul sa devin superstitios si cu plecarile mele la pescuit.

➡ Un mesaj pentru cititori

Sa fie mereu curiosi, sa vina la teatru, sa caute mai mult decat primesc si sa dea celorlalti mai mult decat cred ei ca au. Incerc si eu sa fac asta in fiecare zi, dar stiu ca nu e intotdeauna usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *