Fără categorie

Interviu cu Servetel despre o problema gastronomica colorata

Spread the love

Sa va spun povestea mea, o poveste reala, asa cum sunt reale toate povestile cu printi, zane, printese, Zane Maseluta, Mos Craciuni, Iepurasi de Pasti. Dar povestea asta chiar e reala pentru ca se intampla la masa. Acum, sa fim sinceri! Cate povesti inventate se pot intampla la masa :-??

spot-tv-caroli-salamul-semenic-extra-cu-carolimetru-termic-mancarecunotificare1-cover-800

Povestile inventate se intampla pe insule exotice, cand pleci pe Oceanul Pacific cu pluta, cand zbori cu avionul, cand iesi din casa. Dar cand stai la masa nu poti sa inventezi povesti, nu !? Cel putin legenda spune ca atunci cand ti-e foame nu iti arde de povesti.

Salamul-Semenic-Extra-90-carne-400x330

Si, cum va spuneam, cum stateam eu la masa cu nepotelul meu de 5 ani, il vad ca incepe sa se uite lung la un Servetel in carouri si se apuca sa povesteasca cu acea bucatica stranie de panza. Pentru ca sunt un unchi responsabil, n-am vrut sa-l deranjez dar am inregistrat toate convorbirea. Ulterior, cand a venit surioara mea Georgiana sa-l duca la culcare, am gasit timp si am inceput sa fac transcrierea discutiei lor. Pe cuvant de cercetas ca exact asta am auzit!

➡ Un dialog pentru copii mici cu talc pentru oameni mari

Nota: Inainte sa transcriu tot ce am auzit, sa va spun cate ceva despre personajele dialogului. Un personaj se numeste – DAVID si e nepotelul meu. Celalalt se numeste asa cum arata – Servetel si arata ca un servetel.

0015816289ae6522

DAVID: Servetel, astazi unchiu Bobby a pus pe masa un salam Semenic cu ABȚIBÍLD pe care scrie Carolimetru. Da ce are? E pedepsit?

SERVETEL: Ce amuzant esti. Nu e pedepsit. Din contra. Salamul SEMENIC are 90% carne, ca tu sa te faci mare si puternic. Iar ceea ce vezi tu nu e un abtibild obisnuit. Este o eticheta termica. Eticheta asta arata cat de importanta este păstrarea produselor alimentare la temperatura optimă.

DAVID: Servetel, vorbesti ca un OM mare si ma pierzi si nu mai inteleg nimic. Ce e aia eticheta termica? Vine din termos, e ca eticheta pe care o fierbe mami atunci cand imi da laptic din biberon?

SERVETEL:  Nu chiar. Carolimetru este de fapt o eticheta termosensibila in doua culori. Practic, atunci cand salamul SEMENIC este tinut asa cum trebuie, la rece, eticheta e verde. Cand e lasat afara eticheta incepe sa se faca galbena. 

Timpul în care cadranul termosensibil se schimbă din verde în galben depinde foarte mult de temperatura la care a fost depozitat produsul la rece și apoi la cât de cald este ambientul în care se amplasează. 

De exemplu: Dacă produsul a fost depozitat într-un frigider la 6°C și apoi se amplasează pe masa din bucătărie în care avem 26°C, cadranul termosensibil devine galben în aproximativ 40 de minute (atunci când produsul ajunge la o temperatură mai mare de 8°C)

DAVID: Iar vorbesti ca un om mare. Uiti ca eu am doar 5 ani. Nu mai vorbesc cu tine. De fapt, stai asa, ca m-ai facut curios, chiar daca momentan sunt doar un copil. Zici ca eticheta asta e magica, se face din verde galbena si din galbena verde? Dar de ce?

SERVETEL: Pentru ca asa o sa stie si mami tau si taticul tau cum sa pastreze gustul gustos al salamului mai mult timp. Ca sa iti explic, Timpul în care cadranul termosensibil se schimbă din galben în verde depinde foarte mult de temperatura la care a fost expus produsul la cald și apoi la ce temperatură este setat frigiderul din casa ta.

De exemplu: în cazul in care un produs a stat pe masă din bucătărie (cu o temperatură ambientală de 26°C) mai mult timp, cand se pune in frigider (la 6°C) i se va recolora cadranul termosensibil în verde în aproxomativ 60 minute. Asa o sa fie si mai simplu pentru parintii tai sa recunoasca calitatea unui produs SEMENIC.

de

DAVID: Dar nu era mai simplu daca nu i se mai schimba culoarea si ramanea mereu galbena sau mereu verde?

SERVETEL: N-ar fi fost mai simplu. Eticheta termosensibilă a fost gândită ca un instrument de notificare că alimentele trebuie să fie păstrate în condiții optime, cele menționate pe eticheta fiecărui produs alimentar. În cazul salamului Semenic Extra, cadranul termosensibil are rolul de a evidenția într-un mod foarte vizibil când este păstrat la temperatură optimă (sub 8°C)  și de a atenționa când produsul se află la o temperatură peste 8°C și trebuie reamplasat la rece.

Daca ar ramane intr-o singura culoare, parintii tai n-ar mai stii cand sa foloseasca SEMENIC pentru un mic dejun sau un pranz delicios.

DAVID:  Si daca pun si eu mana pe eticheta verde rece se face galbena sau ramane tot verde?

SERVETEL: Depinde. De exemplu, daca mana ta e foarte calda si e normal sa fie asa ca doar temperatura noastra normala are in jur de 36 de grade, se face galbena eticheta si apoi verde pentru ca vorbim de o suprafata superficiala de contact, adica la suprafata. 

Nu inseamna ca in toata camera sunt 36 de grade. Ca sa iti explic altfel. E ca atunci cand stai pe afara cu unchiul tau la un gratar. Desi afara e frig, daca duci mai aproape de focul de gratar te incalzesti dar asta nu inseamna ca afara e la fel de cald ca in foc pentru ca altfel ne-am topi toti.

Concret, acest lucru se întâmplă deoarece cadranul termosensibil sesizează temperatura produsului pe care este lipit: este verde când sesizează temperatura produsului depozitat sub 8°C și repectiv se îngălbenește pentru câteva secunde dacă punem mâna sau degetul pe el.

La fel se intampla si daca indepartezi eticheta de pe salamul SEMENIC.  Cadranul termosensibil al etichetei „simte” temperatura produsului pe care este lipită. Dacă eticheta nu mai este lipită pe produsul rece, ea va sesiza temperatură din ambient (iar dacă în încăpere este mai cald de 8°C este normal ca acest cadran termosensibil să se coloreze în galben).

background-header-carolimetru

DAVID: Ce destept esti tu Servetel. Dar mai am o intrebare si apoi ma apuc sa mananc salam Semenic. Cand a venit unchiu Bobby cu salamul avea eticheta galbena si acum e verde, ce inseamna?

SERVETEL: Nu s-a intamplat nimic este grav, produsul este în continuare bun pentru consum, dacă nu a stat la o temperatura mai mare de 8°C mai mult de o ora. Este doar un semn de atenţionare că produsul nu se mai află amplasat la temperatura optimă. Este important să conștientizați importanța păstrării tuturor produselor alimentare la temperatura inscripţionată pe etichete.

Si pentru ca imi e drag de tine ca esti atat de istet, uite, iti spun de cateva lucruri despre care sa povestesti cu parintii tai. Sunt lucruri istete care ii vor ajuta pe ai tai sa pastreze produsele reci la temperatura care trebuie mai mult timp

  • pentru transport din magazine către locuinţă: sacoşe termoizolante cu pastile de răcire, rucsaci termoizolanţi, minifrigidere cu alimentare la brichetă auto;
  • pentru consum în afară casei (la şcoală, la serviciu, la picnic): genţi sau rucsaci cu buzunar termoizolant;

DAVID: Multmesc Servetel. M-ai ajutat enorm. O sa le spun si parintilor povestea.

SERVETEL: Eu iti multumesc si daca parintii tai mai au intrebari pot accesa si pagina de facebook CAROLI.

1 gând despre „Interviu cu Servetel despre o problema gastronomica colorata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *