Fără categorie

INTERVIU: C.I.A. are calitatea de a schimba mentalităţi fără să vrea!

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

La început un moft, lucram pe-un soft lipsă
Cu un casetofon făceam în fel şi chip, să
Egalizez o voce în plină pubertate
Cu ce scoteam din orga cu difuzoare sparte
Clipuri depistate, la piese de prin state
Mă fac să prind instant enigme de prin spate
Şi am vrut s-o fac în felu meu şi mi-a ieşit
N-am copiat pe nimeni unii ar zice că am reuşit
Am răguşit pe scene, am fost plătit să fac ce-mi place
Dar ştiu cât am muncit, cât am plătit să fac ce-mi place

(C.I.A., Cel care sunt azi)


Spuneţi-mi, vă rog, cum a luat naştere C.I.A.? Care este reţeta succesului şi a continuităţii în preferinţa publicului românesc?

Salut. C.I.A. iniţial a fost numele unor seri în care organizăm seri hip-hop în Craiova. Ulterior, cei mai harnici MC dintre toţi care activam atunci, am format trupa cu acelaşi nume. Nu avem o reţetă a succesului, pentru că nici nu ne considerăm un real succes de piaţă. Tot ce lăsăm în urmă este rodul unei exprimări artistice în diferite momente din vieţile fiecăruia. Au fost piese care “au prins”, au fost piese care nu. Nouă ne plac toate. Nu le făceam dacă nu ne plăceau. Un alt răspuns la întrebare ar fi: fiecare dintre noi ne-am apucat serios de treaba asta tocmai din dorinţa de a asculta nişte piese aşa cum am vrea noi să fie construite.

– Ce înseamnă muzica rap pentru C.I.A.?

Înseamnă unealta prin care comunicăm cu oamenii care ne ascultă. Rap-ul probabil că este muzica prin care ne exprimăm cel mai clar.

– Care sunt avantajele şi obstacolele pe care le-aţi întâlnit în cariera dumneavoastră de artişti?

Ca şi părţi bune considerăm: un public la concert care rezonează la unison cu tine, oameni care ne poartă hainele, ne ascultă cd-urile, cât şi un plus de venit trecător. Ca şi obstacole: imposibilitatea noastră la un moment dat de a ajunge la publicul larg, ba din cauza reticenţei/ ignoranţei celor care ar fi putut realiza asta, ba din cauza imaturităţii publicului larg, care este “educat” în această manieră de către media românească creatoare de conţinut absolut pueril – parte din media care din păcate este majoritară.

– Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea dumneavoastră personală şi profesională?

Cei care au ajutat efectiv în ascensiunea profesională, cei care au marcat un punct de cotitură în cariera noastră sunt Alex Velea, Sişu şi Puya. Artistic am evoluat şi datorită oamenilor cu care am colaborat, ba pe parte video cât şi audio, prieteniilor cu care ne-am înconjurat, cât şi a altor artişti alături de care am lucrat.

– Ce alte pasiuni vă caracterizează?

Ne place orice formă de manifestare artistică, sportul, călătoriile… zici că acum completăm un oracol.

– Care este modelul dumneavoastră în viaţă?

Nu avem idoli anume, însă credem în autenticitatea şi creativitatea individului.

– Ce apreciaţi şi ce aţi schimba la România? Ce trebuie să facem pentru a dobândi libertatea, pentru a nu mai munci pe-afară?

Apreciem pământul unde ne-am născut. Apreciem frumuseţea şi toate valorile pure ale României. Pentru a nu mai munci pe-afară trebuie să muncim mai bine aici. Dar din păcate nu ţine numai de noi. Când Statul te leagă de mâini şi de picioare, atunci trebuie să fii cel mai tare. Atunci trebuie să avem cea mai multă încredere în noi. – Zici că e propagandă electorală

– Dacă ar fi să alegeţi un cântec, un cuvânt sau o carte care să vă caracterizeze, ce aţi alege? Dar pentru România?
Un cuvânt care să ne caracterizeze pe noi ca trupă: familie. Pentru România şi esenţa românilor, melodiile Phoenix – În umbra marelui URSS şi Sarmalele Reci – Sprit de vară.

– Care sunt planurile dumneavoastră de viitor? Ce veţi face în următoarea perioadă?

La prima întrebare răspunsul nostru este mereu acelaşi: “Planurile C.I.A. de viitor sunt să rămânem o amintire frumoasă.” – adaptat după Adrian Păunescu.  Ca şi activitate muzicală: tocmai a lansat Byga videoclipul Olteniada II (Bygansky, tati), apoi va urma single nou C.I.A. Curând vom mai pleca puţin şi în ţară pentru un nou rând de show-uri.

by Adrian Vladimir COSTEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *