Fără categorie

INTERVIU: Ana Iorga, despre culisele neuromarketingului

Spread the love

Ana Iorga este un expert in neuromarketing si are o pasiune pentru a descifra mecanismele din creierul consumatorului si de a descoperi tehnicile care se ascund in spatele mesajului vanzatorului. Are peste 9 ani de experienta ca un profesionist în publicitate și antreprenor, conducând o agentie de publicitate full-service din București, România. Ea este un pionier in neuromarketing si a fondat BuyerBrain în 2012, unul dintre primele laboratoare de cercetare de neuromarketing din România.

Ana are o diplomă de MBA în Marketing și Finanțe de la Universitatea din Ottawa și este în prezent doctorand în neuromarketing la Academia de Studii Economice din București. 

Ana este membră a mai multor asociații de publicitate și de marketing, inclusiv Neuromarketing Știință și Asociația de Afaceri. A publicat numeroase articole despre neuromarketing, atât în ​​reviste academice și reviste profesionale și este un colaborator al mai multor reviste de marketing online precum: Neuromarketing, Teoria si practica Magazine, sau NMSBA. Ea vorbește în mod regulat la convențiile naționale și internaționale de publicitate și conferințe academice și deține ateliere Neuromarketing pentru diferite programe de MBA din România.

Despre ,,No mans land” – Neuromarketing si despre alte cateva aspecte interesante in randurile ce urmeazaa…

Cum se traduce OCULUS RIFT in marketing?

Este un studiu pilot pe care il vom realiza in Olanda alaturi de echipa X-Ingredient si voi studia alaturi de ei impactul pe care mesajele de comunicare il au asupra comportamentului persoanelor aflate intr-un supermarekt virtual. Mi se pare foarte interesant si ofertant domeniul virtual reality in cercetare, deoarece este cea mai apropiata reprezentare a mediului natural si iti permite sa recreezi in laborator situatii foarte apropiate de realitate.

Care este targetul acestui proiect?

Pentru inceput ne vom focusa pe segmentul retail – pentru ca avem platforma dezvoltata deja. Ulterior ne vom orienta spre alte industrii – showrooms,spatii comerciale, horeca, orice spatiu care ar avea nevoie de un astfel de research.

Si intrebarea de 100 de puncte – Cum definesti si ce intelegi tu prin neuromarketing?

Neuromarketing (NM) inseamna o noua etapa in cercetarea de piata, in care treci de la nivelul declarativ (intrebi omul ce parere are, daca ii place), la etapa no-lie, just facts, in care inregistrezi reactia direct de la sursa (brain activity). Cea mai mare parte a deciziilor noastre se intampla la nivel non-constient (85-90%), ceea ce face ca NM sa fie un instrument foarte puternic, deoarece ne permite sa aruncam un ochi in ceea ce se intampla la acest nivel.

De ce recomanzi clientilor sa abordeze perspectiva Neuromarketing?

E simplu. Rezultatele sunt cele care fac diferenta. Mai multe detalii si informatii gasesc si aici.

Primul antreprenor care a comandat un studiu de neuromarketing în România este proprietarul unui business românesc, Apicola Costache, lider pe piața autohtonă în producția și distribuția de miere. Nevoia lui principală este de a-și consolida poziția pe piață printr-o nouă strategie de branding și marketing, complementară celorlalte materiale promoționale, care să ducă la o mai bună comunicare cu consumatorul final.

“Genul de informații pe care le-am obținut prin tehnica neuro nu ar fi ieșit niciodată la suprafață prin metodele tradiționale de cercetare de piață. Și pentru a eficientiza la maximum investiția pe care o vom face în campania de rebranding și comunicare, am preferat să mergem la sigur cu o cercetare de neuromarketing”, spune Dl. Marius Cazacu, proprietarul business-ului.

În cadrul cercetării, Buyerbrain a testat percepția consumatorilor cu privire la miere ca o categorie de produs și a identificat atributele pe care oamenii le asociază cel mai ușor, la nivel inconștient, cu mierea. În cadrul cercetării, s-a testat percepția asupra ambalajului produsului (în comparație cu cele ale concurenței) și vizibilitatea produsului la raft. Cercetarea a fost realizată cu ajutorul EEG, GSR și a ochelarilor cu funcție de eye-tracking.

În ceea ce privește ambalajul, surpriza a fost că niciunul din ambalajele testate nu a declanșat o reacție pozitivă notabilă în rândul privitorilor, însă consumatorii mai în vârstă au fost cei care au dezvoltat o ușoară reacție pozitivă ca răspuns la brandul și fața lui Moș Costache. Per ansamblu, majoritatea oamenilor au fost neutri, ceea ce înseamnă că este loc mult de îmbunătățit în acest sens.

Restul informatiilor aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *