Fără categorie

Inside Out – Pentru ca avem nevoie de TOATE emotiile!

Spread the love

DISCLAIMER:

12 - vinEu încep să construiesc cu atomii și moleculele universale, de pe celulele mitocondriale, de pe straturile de cheratina microscopică ale acarienilor care se ascund în patul în care am dormit, din camera zugravită, cu biblioteca suspendata, sobă pe lemne in camera, dintr-un apartament cu patru camere, dintr-un bloc cu 4 etaje construit de Ceașcă, dintr-un cartier pe deal – Grui, de pe un oraș cu muscele, Câmpulung-Muscel, dintr-un județ regățean, județul Argeș, dintr-o regiune bogat de frumoasă, Muntenia, dintr-o țară plină de carențe la nivel psihotic, România, dintr-o lume care se dizolvă în sine, dintr-o Galaxie lăptoasă, dintr-un Univers în continuă expansiune care, paradoxal sau nu, este format din ,,same stuff,, ca moleculele și atomii universali ca și momentul meu intrinsec de creație.

Prin urmare, dacă catharsis-ul meu este generat de vibrația unor atomi și molecule care se regăsesc și în spațiu, mi se pare firesc să încep drumul din mine, din adâncul ființei mele abstracte și carnale decât din conștientul imediat care și așa e relativ. De ce e relativ!? Pentru că percepțiile noastre despre realitate, despre ceea ce vedem, simțim, gustăm, atingem, descoperim, sunt doar semnale electrice și senzoriale către creierul nostru. Prin urmare, realitatea noastră este construită de creier. Restul in romanul inca nepublicat…

diploma

Asa incepea romanul meu, roman la care lucrez din clasa a-X-a, premiat in clasa a-XII-a în 2002, gata de publicare in 2007, distrus in totalitate la cateva zile dupa, rescris de la „0”,  pe blog in 2009, abandonat in 2012, reluat in 2015.

De ce incep aceste randuri astfel? Pentru ca animatia INSIDE OUT e pentru mine o ecranizare a ideii pe care am avut-o in copilarie, un declick al meu ca si scriitor amator.

INSIDE OUT – INTORS pe DOS e tradus gresit. Eu as fi numit animatia prin – Viata din Mine, Existenta intrinseca a personajelor mintii mele, Confesiuni spre mine sau aventuri Intercerebrale. Shakespeare spunea ca viata e un teatru si noi suntem actorii. Dar asta pentru ca „scenariul” nostru este scris de personaje intercerebrale, personaje desenate ca si emotii – FRICA, BUCURIA, FURIA, DEZGUSTUL si Tristetea.

inside out

Animatia este pentru copii o terapie, pentru ca cei mici vor intelege dincolo de culori si povestea in sine ca EMOTIILE pot fi controlate pentru ca sunt PERSONAJE. Cand se vor confrunta cu probleme nu se vor mai refugia in ei pentru ca stiu ca acolo in mintea lor sunt personaje, e un exercitiu pentru care mintea are nevoie sa se elibereze.

Asa am vazut si eu „scenariul” romanului meu. Personaje intercerebrale precum Constiinta, Mintea, Sentimentele, Ratiunea erau personaje cu stari, cu emotii. In INSIDE OUT avem emotiile drept personaje, avem neuronii precum pastilele de tic tac care genereaza vise in inconstient, avem subconstientul colorat grotesc si lugubru, practic iti traiesti pe viu experienta propriei tale minti.

11401055_974174105955933_7749786843802895861_nAm fost la zeci de animatii in cinema, am vazut sute de animatii si desene animate, dar ceva mai profund, mai matur, mai deep, NICIODATA. A fost aplaudata la final productia pentru ca nu ai cum. Amintirile pe care le traieste personajul pe ecran le traiesti si tu, dar pe ale tale.

Mi-am adus aminte cand aveam 3-4 ani si cantam la microfon la magnetofon si s-a stricat microfonul si de nervi ca nu se mai auzea microfonul l-am bagat pe soba; sau cand ma urcam in copaci sa culeg mere verzi si lista ar fi infinita pentru ca amintirile sunt infinite.

Ce vei intelege din aceasta animatie?

In primul rand, indiferent ca esti adult, adolescent sau copil, o sa intelegi ca TOATE emotiile conteaza si toate sunt importante. Daca n-am cunoaste frica n-am mai striga dupa parinti cand suntem mici ca sa fim luati in brate, daca n-am cunoaste dezgustul n-am stii cum sa reactionam in viata, practic NU poti sa atingi fericirea fara putina triste, furie, angoasa.

Toate emotiile ne definesc ca oameni si toate conteaza. Inainte de proiectie am participat la un workshop de Improvizatie alaturi de Improvisneyland. Dar povestea intr-un interviu separat 🙂 aici #peblog.

Pe scurt, mergeti din 19 iunie in CINEMA sa vedeti INSIDE OUT.  O sa plecati acasa ravasiti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.