Rezumat:
Nu e o poza dintr-un restaurant de 3 stele Michelin din Elvetia, Franta sau Viena. Nu e nici macar o poza facuta undeva in zona Primaverii sau Floreasca. E pur si simplu o mostra de bucatarie moleculara – LA NUCI
Despre local am mai vorbit in randurile acestui blog, dar daca vreti gasiti oricand suficiente informatii relevante la recomandarile pe care vi le ofera widget-ul de wordpress. In schimb as vrea sa vorbim putin despre gastronomia moleculara si cum a aparut ea…
„Gastronomia moleculară” aplicată – Molekularküche (germana), se referă la cercetarea mecanismelor din timpul proceselor de preparare a alimentelor în bucătărie. Este o disciplină științifică al cărei pionier este Nicholas Kurti, fizician la Oxford, și Hervé This, specialist francez în chimie fizică, care lucrează la INRA – AgroParisTech.
Prima utilizare a termenului de gastronomie moleculară a avut loc cu ocazia International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy, din Sicilia în mai 1992.
Gastronomia moleculară are la bază cercetări fizico-chimice prin metode empirice de artă culinară, folosind tehnici de fizică și de chimie și de transformări culinare: macerare, caramelizare, coacere dublă sau deshidratare accelerata de fructe si legume.
In cazul gastronomiei moleculare, una dintre vedete este – OUL.
Maestrii bucatari sfătuiesc să se fiarbă oul 3-6 minute pentru gălbenușuri moi și 6-8 minute pentru gălbenușuri de duritate medie. Gastronomia moleculară a relevat faptul că timpul de preparare este mult mai important decât temperatura.
Cand vine vorba de carne, si aici exista anumite secrete.
Friptura, care are conținut bogat în fibre musculare, și scăzut în țesut conjunctiv, ar trebui să fie preparată la temperaturi scăzute. Acest lucru este posibil în vid și în timp foarte lung (trei zile), într-o baie de apă la 50 °C. Ulterior, carnea poate fi prăjită scurt pentru o crustă maro.
Pe lângă comportamentul de proteine în diferite circumstanțe, chimistii bucatari folosesc combinațiile de apă, grăsime, solid, și gaz, în vase multiple. De exemplu, maioneza, smântâna, sosul olandez sunt privite ca rezultate ale unor amestecuri chimice.
Pe final, va fac o recomandare, daca tot am vorbit de restaurantul LA NUCI.
Sâmbătă, 2 aprilie – seară specială la Nuci! CARIBBEAN PARTY alături de THE BLACK SCORPION, de la orele 19.00 Rezervări la 0761.909.431