presainblugi
Actualitate

Impasul financiar în afaceri: ce soluții există pentru a-l preveni

Spread the love

Orice tip de afacere se poate afla la un moment dat într-un impas financiar din diverse motive. Acestea pot fi afectate de lipsa fluxului de numerar prin creșterea costurilor și întreruperea lanțului de aprovizionare sau de schimbările din mediul economic în care operează.

Prin urmare, este important să iei în considerare câteva modalități prin care să răspunzi în fața provocărilor financiare din lumea business-ului.

Iată un articol care îți prezintă cauzele impasului financiar în afaceri și câteva soluții pentru a-l preveni:

Care sunt cauzele impasului financiar în afaceri

Lipsa fluxului de numerar

Modul în care o afacere gestionează numerarul pe termen scurt sau mediu este o parte esențială în asigurarea succesului pe termen lung.

Profitabilitatea

Este important să înțelegi profitabilitatea afacerii tale, astfel încât să poți identifica cu ușurință ce funcționează și ce nu și să iei decizii informate. Problemele legate de fluxul de numerar vor fi adesea cauzate de problemele de rentabilitate subiacente.

Influențe externe sau factori macroeconomici

Există aspecte ale economiei care nu pot fi nici controlate nici anticipate, cum ar fi:

  • Modificări ale ratelor dobânzilor, cursurilor de schimb și ratelor de impozitare;
  • Creșterea inflației;
  • Creșterea costurilor de afaceri;
  • Întreruperea lanțului de aprovizionare;
  • Recesiune etc.

Oricare dintre acești factori pot apărea în orice moment, afectând ciclul de viață al business-ului tău.

Ce soluții există pentru a preveni impasul financiar în afaceri

1. Plătește-ți mai întâi angajații și furnizorii înainte de orice

Liderii de afaceri trebuie să-ți trieze cheltuielile operaționale – trebuie să continue să achite doar cele necesare pentru a continua să genereze venituri. În funcție de tipul de afacere, acest lucru înseamnă plata angajaților care produc, vând și deservesc bunurile afacerii. Dacă achiziționezi materii prime trebuie, de asemenea, să continui să plătești și furnizorii.

Pentru a te asigura că ai suficienți bani pentru a plăti angajații și furnizorii, poți apela rapid la una dintre soluțiile de finanțare pentru IMM-uri.

2. Creează o prognoză a fluxului de numerar pentru „cel mai rău scenariu”

Pentru a preveni un impas financiar în afaceri, creează o prognoză lunară (sau chiar săptămânală) a fluxului de numerar pe baza rezultatelor financiare dintr-o perioadă de criză, cum a fost pandemia de COVID-19.

Prognoza ar trebui să includă estimări specifice ale intrărilor de numerar, cum ar fi facturile plătite de clienți, dar și ale ieșirilor de numerar, inclusiv salariile, plățile furnizorilor, chiria și utilitățile.

3. Menține o viziune clară asupra inventarului

Dacă afacerea ta se bazează pe comercializarea produselor, știi că trebuie să gestionezi inventarul pentru a evita orice impas financiar. În cazul în care nu ai o idee clară despre cât de mult inventar ai în magazin/depozit, riști să suprapopulezi spațiul și să blochezi fluxul de numerar în acele produse care nu se vând.

Pentru a preveni un impas financiar în acest sens, ia în considerare investirea într-un sistem de gestionare a inventarului compatibil cu software-ul de contabilitate existent. În acest fel, vei putea monitoriza în timp real volumul de produse din stoc, suma pe care ai plătit-o pentru fiecare, dar poți prognoza și suma de care vei avea nevoie la un moment dat.

Înființarea și administrarea unei afaceri de succes vine cu o listă întreagă de provocări printre care se află și menținerea unui nivel de stabilitate financiară. Orice afacere care se află într-un impas financiar pe care nu reușește să-l gestioneze în timp util va avea de-a face cu insolvența sau chiar falimentul.

Pentru a preveni acest lucru, ia în considerare soluțiile menționate în articol și bazează-te pe produsele financiare nebancare oferite de Vitas România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *