Social

Cum arată România după 10 ani de Recolamp

Spread the love

Poate că în România avem autostrăzi doar pe hârtie, poate că avem spitale renovate doar pe hârtie, poate că avem manuale de istorie, geografie și biologie în toate școlile din țară ( pe hârtie, desigur) dar când vorbim de reciclare, din fericire, în România RECOLAMP reciclează becuri pe bune.

 

Și eu am fost sceptic până când am vizitat fabrica de lângă Buzău în urmă cu doi ani și mă bucur că lucrurile încă sunt active în zonă. Dar să trecem la cifre și la un bilanț care ar pune la colțul rușinii orice demnitar din țara asta de la Garda de Mediu, Ministerul Mediului și alte instituții care ar trebui să se ocupe de reciclare

➡ Când România e pusă pe harta mondială a reciclării de…RECOLAMP

Știai că românii aruncă, an de an, peste 5 milioane de becuri economice la gunoi? Asta înseamnă că sute de tone de astfel de deșeuri care conțin mercur ajung în natură și ne afectează hrana și sănătatea!

Și asta nu e tot. Sunt o serie de companii care deși au încheiat Protocol de Colaborare cu Recolamp și au primit cutii pentru a recicla becuri, în 5-6 ani de colaborare nu au dat niciodată deșeuri, deși au fost  sunați, vizitați… Iar dacă sunt întrebați ce se întâmplă cu deșeurile, răspunsurile, chiar dacă par rupte dintr-un număr de stand-up comedy din Centrul Vechi sau dintr-un număr al revistei Times News Roman, sunt ceva de genul:

Nu mai avem cutiile de la Recolamp, că noi am cules și le-am folosit atunci… (răspuns de la o primărie de sat);

La noi nu se înlocuiesc becurile arse din comună, pentru că domnul primar vrea să încurajeze natalitatea;

La noi nu se ard becurile, iar dacă se întâmplă am descoperit că dacă le ducem la subsol, unde e frig, se reaprind (discuție telefonică între un angajat Recolamp și cineva care a răspuns la telefonul de contact de la un spital de psihiatrie din România);

„Păi, să-i ia dracu‘, doamnă, (mă scuzați!), dar vin ei să îmi spună cum să sacrific porcul și unde să îmi pun gunoiul?!?! Ia, că eu îl duc la gârlă și, gata!” – Un consilier dintr-o comună;

Numai Băsescu/ Iohannis / Cioloș/ e de vină! Că a vândut țara la străini și vin aștia acum să ne zică ce avem voie și ce nu avem voie să facem la noi în țară! Să vă fie rușine!” – Un primar;

➡ Generatori de deșeuri față în față cu România

BILĂ ALBĂ

Știați că Palatul Parlamentului predă deșeuri către RECOLAMP din 2009 și în total s-a colectat de la ei aproape 4 TONE de becuri și noane arse, ceea ce înseamnă că, anual, peste 5.000 de becuri sunt înlocuite în clădire cu ajutorul inițiativei Recolamp.

BILĂ NEAGRĂ

Știați că Ministerul Educației, deși are contract cu Recolamp din aprilie 2013, în 4 ani de colaborare nu au livrat niciun bec ars. Asta înseamnă că acolo există super becuri care nu se ard niciodată. 

➡ Și totuși…Recolamp a făcut 10 ani

Știu, pare greu de crezut că într-o țară care face doar lucruri pe hârtie există Recolamp care, în 10 ani de prezență în România au colectat aproape 4.000 de tone de deșeuri. Ca să vă faceți o idee, cantitatea de becuri colectate în acești 10 ani e echivalentul unui bloc cu 50 de garsoniere.

Potrivit celor mai recente date oficiale disponibile pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pentru 2014, la categoria echipamente de iluminat, România a atins o rată totală de colectare de 19%. Cu o cotă de piață de 36% din total volum echipamente de iluminat vândute, Asociația Recolamp a asigurat peste 40% din deșeurile reciclate la nivel național.

“Am investit aproximativ 13.500.000 de Euro în acești primi zece ani. Sumele provin exclusiv din Timbrul Verde, element de cost asociat colectării și reciclării și pe care producătorii participanți Recolamp îl includ în prețul final de vânzare al produselor pe care le comercializează. Cu aceste fonduri am dezvoltat și administrăm o rețea națională de colectare, care asigură lunar, în 2017, preluarea a aproximativ 70 de tone deșeuri din întreaga țară, datorită celor 1.000 de comenzi prin care ni se solicită ridicarea lămpilor și echipamentelor de iluminat arse și depozitate selectiv de către cele 12.200 de insituții de stat și/sau private cu care avem protocoale de colaborare” a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al asociației.

Și dacă cifrele și cuvintele nu vă conving, poate o să vă convingă clipul de mai jos…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *