Rezumat:
Întâmplător sau nu, am de șase ani rubrica numită „Cărămida Zilei„. Până în ziua de miercuri, 10 iunie, a avut doar un sens figurat, o rubrică unde construiam noi paradigme de gândire, unde veneam cu noi concepte creative și unde lăsam ca ideile să curgă lin printre widget-uri și biți.
După experiența Holcim unde am fost Manager pe departamentul de Mentanantă, rubrica a devenit un element ad literam al blogului meu, transformat in #blogbeton iar eu am devenit #bloggerbeton. Concret (care in limba engleza inseamna beton), am construit din caramizi litera M care inseamna „Mai Mult, Mai Mare, Mai Mereu”. Dar sa incepem povestea din Mateias!
➡ În urmă cu aproape jumătate de secol, în zona Câmpulung apărea Fabrica de ciment. După ani de construcții, în 1972 a ieșit de pe poarta fabricii primul sac de ciment. Pe atunci dealul Mateiaș se dinamita brutal, se construia un fel de galerie în formă de T la o anumită adâncime, capetele de la literă erau umplute cu TNT iar explozia se auzea pe zeci de km în jur.
Din vârful dealului pleca o rampă de aproape 3 km lungime din azbociment care transporta roca in incinta fabricii. Piatra era amestecată „din ochi” cu nisip, pietriș și var, intra apoi în cuptoare unde se transforma în clincher, o substanță fierbinte care atingea 1500 de grade Celsius.
Acel clincher era răcit și apoi măcinat în niște mori. Aici existau morari care „din auzite” știau care moară are material de măcinat, care e plină, care e pe jumătate goală. Totul făcut pe genunchi.
La încărcarea cimentului în basculante, se verifica nivelul de ciment cu o coadă de mătură. Tot procesul tehnologic avea nevoie în perioada comunistă de peste 1000 de angajați.
Conceptul de protectia mediului NU exista pe atunci. Persoanele care se îmbolnăveau de TBC depășeau lunar orice statistică. Nu întâmplător în Câmpulung a funcționat mult timp spitalul TBC.
➡ 1999 – Momentul „0”, momentul HOLCIM
După ce fabrica a trecut în administrarea grupului HOLCIM, lucrurile au început să se transforme. In cei 16 ani de activitate, HOLCIM a ramas SINGURA entitate industriala din zona Câmpulung Muscel care produce și la ora actuală tone de ciment pe diferite tipuri de rețete.
În acești 16 ani, numai în zona din Câmpulung s-a investit aproape 300 de milioane de euro în modernizarea fabricii, protecția mediului, proiecte de tip CSR, dezvoltarea continuă a angajaților și eficientizarea procesului de producție. S-au automatizat toate ciclurile iar astăzi sunt 250 de angajați pentru că cele mai grele sarcini le fac acum mașinile, tehnologia și senzorii.
Am mai mulți ani decât are Holcim în România dar sunt încă bebeluș pe lângă anii acestui brand care a trecut recent de vârsta de 103 ani.
➡ Recorduri de la mine de acasă
➡Fabrica înseamnă un colos de peste 12.000 tone de beton şi oţel beton. Pentru o imagine de ansamblu asupra dimensiunilor noii staţii de la Câmpulung, numai stația de vrac totalizează 700 de tone de structură.
➡ În hala de preomogenizare, care are o înălţime de 25 m, o lăţime de 76 m și o lungime de 163 m, ar putea încăpea două Boeing-uri. Asta asa #casastiți
➡ Peste 1.200.000 tone de ciment au fost produse, până acum, la Câmpulung.
➡ Zero accidente de muncă la un milion de ore lucrate.
➡ Pentru măcinare se folosește o moară verticală cu 3 role – 1 rolă are diametru de 2,5 m și cântărește 50 tone (singura moară verticală din țară)
➡ Bilele dintr-o moară cântăresc aproximativ 100 de tone. În funcție de proporțiile de clincher și celelalte adaosuri, se obțin diferitele tipuri de ciment.
➡ În 8 ore se înfoliază 1.440 de paleți, adică aproximativ 2.300 de tone de ciment.
Si istoria se scrie si azi acolo…
➡ Cum a fost experiența de Manager Mentenanță pentru o zi
Recunosc, departamentul meu a fost cel mai solicitant. Atat de solicitant incat mi-am desfasurat activitatea de la peste 100 de metri de sol, în așa zisul „Turn Eiffel” de la Holcim care are peste 137 de metri.
➡ Ce înseamnă Mentenanța?
Activitatea Departamentului Mentenanță: menținerea în lucru a echipamentelor și utilajelor de producție și include mentenanță mecanică, mentenanță electrică și mentenanță preventivă.
➡ Tot ce se mișcă, se învârte ori culisează intră în sarcina mentenanței.
➡ Instalaţiile, utilajele şi toată aparatura din fabrică sunt întreţinute de echipa departamentului mentenanţă care asigură atât întreţinerea, cât şi reparaţiile acestora.
➡ Echipa de la mentenanţă atât mecanică, cât și electrică, lucrează după un plan bine stabilit, astfel încât procesul de producţie să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii, cu echipamentele funcţionând la parametrii necesari.
➡ Un rol important în funcţionare îl are şi mentenanţa preventivă care „măsoară” toate echipamentele de lucru din fabrică, de la un capăt la altul, fiecare posibilă defecţiune putând fi astfel depistată din timp.
➡ Necesarul de piese pentru lucrările de reparaţii şi întreţinere a instalaţiilor este asigurat de magazia proprie care cuprinde aproximativ 4.000 de repere. Gestionarea acestora este asigurată printr-un sistem electronic.
Cu această ocazie am văzut TOT ce trebuia văzut din fabrică. Toate utilajele, am vizitat toate departamentele, am facut un tur complet al colosului.
➡ În loc de final
Pe scurt, experiența blogger la Holcim a fost, este și va fi CEVA. Nu pentru că sunt din Câmpulung, ce pentru că am înțeles la modul palpabil și concret ce înseamnă HOLCIM pentru Câmpulung. Dacă până acum o săptămână tot ce știam despre HOLCIM erau informații bazate pe cifre, concluzii, fotografii și statistici, după experiența #bloggerbeton am înțeles că sumele investite nu sunt DOAR cifre, sunt rezultate, vorbim de piese moderne, de roboți, de structuri metalice inovative, de senzori, de tehnologie, am înțeles cum se transforma roca din Mateiaș în școli, spitale, locuințe, clădiri de birouri, cum se controlează totul și cât de important este să îți pese.
Și pentru că unui manager îi stă bine în funcție când e invitat din când în când și la câte o petrecere, vreau sa anunț pe această cale că am mâncat regește la Pensiunea Anomis, am aprins lampioane, am visat lângă focul de tabără și am cântat la tobe africane 🙂
Mulțumesc pe această cale bloggerilor care au fost alături de mine – Chinezu, Florea, Vlad Dulea, Vulpescu, Matache, Claudiu, muscelencei din Visoi – Corina, Omului Octavian Gheorghe, celor doua SuperIoane – Ioana Borangic si Ioana Moneanu si am pastrat ce era mai special la final – ANCA BUTA, un nume care poate pentru voi e doar un nume dar pentru mine e mai mult de atat. E omul de la Radio Orion, e persoana care a vegheat cum am crescut eu, Liviu Hodor, Simona Iordache…
Da știu, sunt melancolic dar nu contează, ceea ce e cu adevărat relevant este că HOLCIM înseamnă Câmpulung-Muscel și viceversa.
ma bucur sa vad ca esti mandru de orasul tau , mai ales ca ai si motive !
ms colegu de camera 🙂