Va povesteam recent de TeenMedia Academy si evenimentul jubiliar cu ocazia implinirii a 6 ani de activitate a acestei scoli inovative de teatru si creativitate teatrala. Astazi a venit timpul sa va povestesc putin despre doua spectacole care au fost lansate la TNB cu ocazia evenimentului mai sus mentionat – Guma de Mestecat si Masinaria Cehov.
Dincolo de show-ul dramaturgic, trebuie mentionat ca in ambele piese au jucat actori care au facut cursuri de actorie si dezvoltare personala sub umbrela brandului TeenMedia Academy.
O sa incep cu primul pentru ca m-a impresionat pana la lacrimi si voi prezenta si o serie de argumente. Cel de-al doilea insa pe mine m-a lasat rece si m-a iritat dar voi explica si de ce, evident! Sa aruncam zarurile pline de cuvinte, deci!
➡ GUMĂ DE MESTECAT, un spectacol cu: Ionuț Gurgu, Silvia Ciopată, George Stegaru/Grațiela Popa, Vitalie Teleman, Vlad Dobreanu, Ioana Codreanu, Angela Arva, Daniel Vlădesc, Mirela Topan, Ileana Daniela Anghel.
Coordonator spectacol: Florin Frățilă
➡ Pentru ca viata uneori e hipnotizata de conceptul „Butterfly effect”
Guma de mestecat e mai mult decat o piesa de teatru. Pare un film pe care-l traiesti pe platoul de filmare. E atat de viu, cu personaje atat de frumos creionate si conturate. O suita de cadre si scene parca rupte dintr-un scenariu de cinema.
Guma de mestecat nu are nimic in comun cu niciun spectacol de teatru pentru ca NU e un spectacol de teatru. Pare o transpunere in stil dramatic a teoremei cuantice – „Efectul Fluturelui”.
„Efectul Fluturelui” – exprima ideea ca datorita curbei spatio temporale, o bataie de aripi a unui fluture intr-un colt al planetei poate genera un tsunami in alt colt al planetei. Altfel spus, lucrurile aparent banale din viata noastra pot genera efecte devastatoare datorita unei cauzalitati intrinseci si extrinseci dincolo de limite vizibile.
Ce se intampla in piesa?
Avem un sot – IONUT GURGU, casatorit, cu un copil cu sindromul Down, o sotie, o prostituata, un patron de motel, o femeie de moravuri usoare, o femeie de servici, o vanzatoare ambulanta, o directoare de magazin alimentar. Aparent sunt tipologii care la prima vedere n-ar avea nimic in comun in afara unui element banal – O guma de mestecat.
Guma de mestecat se transforma, pe parcursul spectacolului, dintr-un element banal intr-un fetis metafizic. Ajunge declansator de conflicte, motiv de divort, alibi pentru crima, argument irefutabil pentru nebunie.
Momentele sunt atat de clar conturate, atat de intens expuse publicului incat simti ca privesti un film. Am vazut multe filme romanesti filmate dintr-o perspectiva 2D, liniara, cu o singura camera, ca la teatru, cu 80% timpi morti.
La piesa Guma de Mestecat nu numai ca nu exista timpi morti dar urmaresti spectacolul pe nerasuflate. Cel mai mult mi-a placut alegoria dintre guma de mestecat si casnicie.
„Casnicia este ca o guma de mestecat. La inceput are gust, aroma, esti fericit ca o savurezi, apoi isi pierde aroma, si gustul si ajungi sa o mesteci, sa o tot mesteci sec si mecanic. Unii dintre noi mai baga alte gume de mestecat cu arome proaspete dar pastreaza si guma veche, altii ajung sa o scuipe dupa ce au mestecat la ea 1,2,5,7 sau 10 ani…”
Recomand aceasta piesa pentru ca merita minute din timpul vostru.
➡ MAȘINĂRIA CEHOV, de Matei Vișniec cu actori amatori precum: Mihai Bădoi, Ionuț Gurgu, Iulian Babulea, Andrei Cotocu, Bogdan Stroe, Grațiela Popa, Diana Dumbravă, Dana Roman, Tara Constantinescu, Cora Manole.
Coordonator spectacol: Cristian Bajora
➡ MASINARIA CEHOV – Doar pentru rusofili!
Daca iubesti cultura rusa, stii rusa sau cel putin in copilarie ai citit Tolstoi, Cehov sau alti autori, piesa asta cu siguranta va fi pe gustul tau. Mie nu mi-a placut din doua motive. Primul dintre ele are lagatura cu numele personajelor. O sa spuneti ca sunt absurd, ca daca piesa e scrisa de un rus e normal ca personajele sa aiba nume rusesti. Cu aceasta idee sunt de acord si nu am nimic impotriva. Problema mea insa nu sunt numele rusesti si repetitivitatea inepta a lor. Dincolo de oboseala la nivel cerebral mi se pare si stupid sa te recomanzi cu tot numele si la toate interventiile din timpul spectacolului sa iti spui tot numele. Toata piesa a avut dialoguri de genul.
„- Buna Ziua Anton Pavlovici Rohmaninov!
– Ce faceti domnisoara Irina Tardinska Tarnaieva?
– Bine Anton Pavlovici Rohmaninov.
-Ma bucur sa aud asta domnisoara Irina Tardinska Tarnaieva. Nu mai plecati la gara?
-Nu mai plec Anton Pavlovici Rohmaninov….” WTF !?!
Repet, poate sunt eu nedus pe la biserica, teatru dar din respect pentru organizatori si pentru jocul actorilor am ramas pentru ca actorii au jucat genial. N-am cum sa le reprosez ceva. In schimb piesa a fost odioasa pentru mine pentru ca nu inteleg, nu iubesc, si nu imi place nimic din cultura rusa. Ma puteti considera ingrat, necizelat, incult dar nu inteleg si nu imi place si daca pana acum nu mi-am mintit cititorii de ce sa incep tocmai acum.
Piesa nu e rea ca si idee, dar NU pentru mine. Eu clar nu sunt publicul acestui spectacol. Din cauza repetitivitatii numelor personajelor nici macar nu m-am putut concentra pe piesa. Un fel de drama psihologica, un fel de IONA, ceva cu teatru in teatru, unde CEHOV isi traieste ca prin vis ultimele clipe de viata.
Paradoxal, desi unul dintre mesajele acestei piese militeaza pentru ideea de simplitate, piesa e odios de complicata.
Singur lucru care mi-a placut a fost momentul in care Cehov explica de ce e important ca un autor sa vorbeasca cu cititorul sau in fraze simple – Pentru ca astfel se pastreaza acuratetea asupra textului.
Cam atat despre Masinaria Cehov. In incheiere chiar vreau sa felicit actorii pentru munca depusa pentru ca incerc sa-mi imaginez daca pentru mine a fost odios sa privesc aceasta piesa probabil pentru cativa dintre ei ideea de a juca asa ceva a fost si mai greu.
0 gânduri despre „Guma de mestecat a Lipit Masinaria CEHOV!”