Fără categorie

Grigore Lese in spectacol extraordinar la Bucuresti la Sala Radio

Spread the love

Spectacolul extraordinar „Grigore Lese si ultimii rapsozi” va avea loc in data de 4 decembrie, la Sala Radio, de la ora 19.00. Biletele sunt disponibile numai in Reteaua Eventim (magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas, la casa de bilete a Salii Radio) si au urmatoarele categorii de preturi: 60 de lei si 80 de lei (in ziua concertului: 80, respectiv 100 de lei).

Spectacolul este o continuare a seriei initiate de muzicianul Grigore Lese, prin care incearca sa pastreze si sa promoveze muzici stravechi din satele romanesti. Alaturi de domnia sa, vor urca pe scena muzicanti pentru care „a canta” este un act natural, invatat firesc, asa cum ne deprindem cu mersul sau cu vorbirea.

Seria „Ultimii rapsozi” a fost produsa in colaborare cu ICR, avand ca punct culminant un concert la Ateneul Roman cu casa inchisa. De aceasta data, spectacolul este produs de Asociatia Interculturala de Traditii, in colaborare cu Societatea Romana de Radiodifuziune, urmand a fi inregistrat si difuzat in reteaua Radio Romania. In mod exceptional, Grigore Lese a acceptat sa isi cante muzicile maiastre, prezentandu-se nu doar ca amfitrion al spectacolului, ci in primul rand ca muzician.

Cântecelor li se spun hori: hore în grumaz, înturnatã, adâncatã, moroşenească.
De ce cântă omu’?… Pentru că aşa îi vine: de pildă, de osteneala bătrâneţilor.
Când cântă omul?… Când îi vine.
Care este diferenţa dintre muzica tradiţională românească şi muzica lăutărească ţigănească?…
Muzica românească exprimă un sentiment: de dragoste, de dor, de înstrăinare, de jale; muzica de mahala exprimă exaltare trupească.
Ţăranul cânta pentru a-şi exprima un sentiment, lăutarii o fac pentru a câştiga bani.
Unii se slujesc de folclor, alţii slujesc folclorul.
Pe pământ avem două şanse: credinţa şi arta.
” – Grigore Lese

DIANA BONE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.