Fără categorie

Gala Premiilor Constantin Brancoveanu – Pentru ca Timpul avea nevoie de Alexandrion

Spread the love

Peste 300 de oameni au fost prezenți la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, unde au fost decernate premiile celei de-a doua ediții a evenimentului care onorează valorile culturii române. Oameni de cultură, reprezentanți ai Academiei Române, diplomați, oameni de afaceri și reprezentanți ai mass-media au participat la Gala de aseară și au fost alături de cei nouă laureați și de membrii juriului.

Intamplator am fost si eu acolo. O atmosfera sobra, pentru ca toti am pasit in Palatul Mogosoaia, ctitorie a fostului domnitor Constantin Brancoveanu, personalitate marcanta a inceputului secolului XVIII. Sa nu uitam ca Brancoveanu a domnit un sfert de veac, iar in perioada domniei sale Tara Romaneasca a fost numita „Poarta Levantului spre Occident”. Din pacate, din zecile sale de palate construite au mai ramas astazi doar doua, iar unul dintre ele a fost locul unde a avut loc evenimentul

 Constantin Brancoveanu
Cele șapte categorii premiate au fost Muzică, Arhitectură, Arte Plastice, Istorie, Literatură, Teatru și Sculptură. Acestora li s-au adăugat două premii speciale, acordate de Fundația Alexandrion unor oameni remarcabili, care au pus o amprentă importantă asupra domeniilor în care activează.

M-a impresionat discursul lui Nawah Salameh, un roman mai roman decat multi alti conationali care s-a implicat si se implica in promovarea culturii romanesti dintr-un simplu motiv. Din respect pentru Romania. Pentru ca Romania l-a ajutat sa prospere si sa-si dezvolte business-ul care cuprinde branduri precum: Alexandrion, Constantin Brancoveanu, Saber si multe alte licori, Nawah a ales sa investeasca constant in promovarea si premierea culturii romanesti.

Am avut sansa sa o ascult pe actrita Maia Morgenstein in timp ce povestea in randuri aprinse despre poeti si poezii, despre oameni, despre clipe, despre sensul nostru ca mesageri a ceea ce vedem, ce ascultam, ce citim.

3

➡ Festivitatea de premiere

Premiul pentru Secțiunea Muzică a fost acordat domnului Marin Cazacu, muzician eminent, violoncelist, solist concertist al Filarmonicii George Enescu, membru al Trio-ului Pro Arte, cu activitate concertistică în Româia, Europa, Asia și cele două Americi.

Arhitectul și profesorul universitar Emil Barbu Popescu este laureatul Secțiunii Arhitectură. La cei 77 de ani, este arhitect cu proiecte pe planșetă și profesor și are, în portofoliu, lucrări de reper în arhitectura românească: Academia de Fotbal de la Mogoașoaia, Casa Olimpismului, Sediul Federaței Române de Fotbal sa Stadionul Sportul Studențesc.

Câștigătorul Secțiunii Arte Plastice este pictorul și graficianul român Sorin Dumitrescu, discipol al părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Academia de Arte din București și membru corespondent al Academiei Românie, din 2006.

Fundația Magazin Istoric a prmit prmeiul pentru categoria Istorie. Magazin Istoric este una dintre cele mai longevive reviste din România. Apărută în anul 1967, a împlinit 48 de ani și a ajuns publicarea a 583 de numere.

Profesor, dramaturg, eseist și poest, Dumitru Radu Popescu a fost laureatul Secțiunii de Literatură, în timp ce Mihai Măniuțiu a câștigat premiul la Teatru. Cea de-a 7-a categorie – Sculptura – l-a avut drept câștigător pe cunoscutul sculptor Ștefan Râmniceanu.

Premiilor speciale au fost acordate de Fundația Alexandrion istoricului Ladislau Gyemant, pentru contribuțiile originale la dezvoltarea școlii de istorie a Transilvaniei și o carieră închinată cercetărilor istorice, dar și col. (rtr.) ing. Dorin Petruț, care a luptat în Irak și s-a sacrifcat pentru protejarea vieții colonelului Allen Brown, șeful de stat major al NTM-I (NATO Training Mission Irak).

Am lasat acest premiu la final pentru ca povestea lui Dorin Petrut pare rupta din alta lume. Asa cum Brancoveanu pare un personaj ireal cand ne gandim la sacrificiul pe care l-a facut si la darzenia de care a dat dovada in timp ce-si privea copiii decapitati, Dorin Petrut a facut si el protagonistul unui act de curaj. A fost la un pas de moarte si asta doar pentru ca avrut sa-l salveze pe colegul sau in timpul unei misiuni de rutina. Ce a fost si mai socant a fost reactia plina de modestie si simplitate. Desi s-a ales cu o rana la picior care i-a modificat mersul si din cauza careia inca foloseste un baston, omul Dorin Petrut a raspuns simplu – Mi-am facut doar datoria! Atat!

8

In pauzele dintre premii am avut sansa sa ascult muzica bizantina, muzica populara si, cel mai frumos moment am ascultat-o pe  Maria Casandra Hausi

I-am onorat, astfel, pe cei care cred în puterea minților strălucite și a spiritelor înalte, aducând un tribut uriașei moșteniri istorice lăsate de Constantin Brâncoveanu, una dintre figurile emblematice ale spiritualității noastre naționale. Credem cu tărie că este datoria noastră morală să păstrăm acest model în lumina și atenția societății române și de aceea ne-am luat angajamentul de a organiza în fiecare an această Gală prin care onorăm valorile culturii române. Faptul că am avut alături de noi atât de muți oameni este un semnal clar al faătului că încă mai există o șansă pentru cultură și pentru cei care și-au pus viața și cariera în slujba ei”,             a declarat dl. Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

Ca şi anul trecut, nominalizările, selecţia listei scurte şi decizia asupra câştigătorilor finali au aparţinut unui juriu extern, independent, format din reprezentanţi ai Academiei Române şi condus de Acad. Dan Berindei, Preşedintele Academiei Române.

Din juriu au mai făcut parte: Marina Constantinescu, prof. univ. Dana Duma, prof. Filaret Acatrinei, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. arh. Dorin Ştefan, prof. univ. dr. Eugen Negrici, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, Magdalena Popescu-Bedrosian şi Dumitru Constantin (secretarul juriului).

Premiile au constat într-o diplomă onorifică și o statuie care reprezintă imaginea lui Constantin Brâncoveanu, realizată de sculptorul Ioan Bolborea.

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a fost prezentată de actrița Maia Morgenstern, iar momentele artistice au fost asigurate de ansamblul de copii Mugurașii Brâncoveni, Casandra Maria Hausi și grupul Anton Pann.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.