Creatii, Muzica, Tineri

Gabriela Timofte: Ador să interpretez sonatele lui Johann Sebastian Bach

Spread the love

Violonista Gabriela Timofte, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, a ajuns să scrie istorie în paginile muzicii clasice direct de peste ocean, în cadrul instituției de prestigiu din Statele Unite ale Americii – Florida International University, sub aripa profesului de vioară – Misha Vitenson. Cum a ajuns Gabriela acolo și care e povestea ei, în rândurile care urmează.

➡ Buna Gabriela. Care e povestea viorii tale? Când ai descoperit instrumentul sau el te-a descoperit pe tine?

Bună Bogdan, aș zice că instrumentul m-a descoperit pe mine fiindcă mama mea, Cătălina Timofte este violonistă și la momentul actual predă vioară la Liceul Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu”. Când eram mică o vedeam pe mama cântând la vioară în timp ce bunicul meu Florin îi acompania la pian. Primul meu instrument la care am început să descopăr muzica a fost pianul, însă bunicul impreună cu mama au decis că vioara trebuie să fie instrumentul principal și așa am început la aproape 8 ani să fac ore cu Doamna Galina Buinovschi.

➡ Ai avut șansa să cânți până acum la un Stradivarius și pe ce fel de vioară cânți în prezent?

Din păcate nu, însă sper să am ocazia să încerc unul din aceste instrumente în viitorul apropiat. Am avut ocazia să încerc un Guarneri și a fost o senzație extraordinară, știind istoria care stă în urma acestui instrument este ceva deosebit de frumos. Vioara mea pe care cânt în prezent este vioara care am primit-o de la mama mea. Această vioară este făcută în Germania însă nu este un instrument cu istorie precum un Stradivarius.

➡ Știu că în prezent ești în America. Cum ai ajuns acolo?

Drumul a fost destul de complicat, foarte minuțios și greu. Când am absolvit Universitatea de Muzică din București m-am gândit ce fac mai departe. Am avut doua variante, să mă angajez la București sau să încerc să mai fac un Master în străinătate. Aș fi putut alege ceva mai aproape de casă însă am vrut să schimb complet peisajul și să ies din zona de confort și să văd cum este viața în America pentru un muzician aspirant. Am ales Florida International University din cauza profesului de vioară  Misha Vitenson care mi-a ghidat pașii. El m-a ajutat enorm în ceea ce privește admiterea și adaptarea la stilul de viață din Miami.

➡ Care e cea mai frumoasa amintire de la un spectacol/concert unde ai performat? In ce sală și în ce oraș ai avut momentul tău artistic preferat?

Una dintre cele mai frumoase amintiri o am în New York la Jazz at Lincoln Center’s Theater unde am cântat alături de Wynton Marsalis și band-ul lui sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru. Aș dori să menționez și concertele în care am avut ocazia să cânt alături de Maxim Vengherov concertul nr 1 de Serghei Prokofiev sub bagheta dirijorului Sergey Smbatyan, în Țările Regatului Unit.

➡ Îți mai aduci aminte prima dată când ai urcat pe scena? Ce piesa ai interpretat?

Sincer nu îmi aduc aminte când am urcat pentru prima dată pe scenă. Însă țin minte când am participat pentru prima data la Concursul Național al Tinerilor Instrumentiști ”Antonina Lucinschi” atunci am trecut în etapa a doua și am cântat Fantasy Carmen de F. Drdla.

➡ Și dacă tot vorbim de muzica clasica, ce îți place cel mai mult sa interpretezi la instrumentul tău? Care sunt compozitorii tai preferați?

Ador să înterpretez sonatele și partitele de J.S. Bach, concertele nr 4 și 5 de W.A. Mozart, cele două concerte și cele două sonate ale lui S. Prokofiev, Concertele pentru vioară scrise de compozitorii – P.I. Tchaikovsky, J. Sibelius, J. Brahms, H. Wieniawski, Sonata nr 3 de E.Ysaye, lucrări de virtuozitate ale lui P.Sarasate. Îmi place să interpretez cu colegii mei piano trio nr 3 pentru vioară, violoncel și pian de J.Brahms, sonata nr 1 pentru vioară și pian de A.Schnittke și multe altele.

Referitor la compozitorii mei preferați aș dori să îi menționez pe P.I.Tchaikovsky, S.Prokofiev, F.Chopin, S.Rachmaninoff, L.Beethoven, G.Mahler, D.Shostakovich, F.Liszt și mulți alții.

➡ Cum arată viața ta când nu ești pe scenă?

Viața mea când nu sunt pe scenă înseamnă timp pentru muncă, însă timpul meu liber îl petrec în cercul prietenilor la cafea, la o plimbare în parc, la un restaurant, la cinema. Ca să mă resetez pentru o perioadă în care știu că am foarte mult de muncă îmi place să ma duc la piscină sau la plajă ca să mă relaxez și să îmi adun puterile. Încerc să mă dezvolt și în alte domenii însă totul cu pași mici fiindcă muzica de performanță nu te lasă cu mult timp liber.

➡ Dacă tot ești în America, ce ai apucat sa vizitezi până acum, ce îți place cel mai mult acolo?

Ca un turist adevărat la început am vizitat cea mai celebra stradă Ocean Drive unde s-au filmat multe filme și desigur plaja care se află fix acolo Miami Beach, nu departe este și Lincoln Road, la fel o stradă plină de cafenele și magazine amenajate foarte frumos. Am vrut să vizitez Vizcaya Museum & Gardens însă am fost foarte norocoasă fiindcă am avut ocazia să am concert acolo în calitate de solistă. Zona Wynwood Walls este foarte interesantă și captivantă cu graffiti pe pereți, este complet diferit de orice graffiti văzut anterior, tot acolo am fost și la mini golf amenajat în diferite tematici.

Am reușit să mă duc și la Philip & Patricia Frost Museum of Science când aveau expoziția cu tematica Oceanul, a fost foarte interesant, 5 etaje dintre care 2 dintre ele au fost piscine gigantice cu rechini și tot felul de vietăți acvatice. Miami Design District este o destinație pentru shopping de lux mai mult însă tot acolo sunt multe zone în care sunt amplasate diferite sculpturi, picturi, și tot felul de lucrări artistice.

Datorită universității la care îmi fac studiile am avut bilet la Musical- Moulin Rouge, am fost pentru prima data în viață la așa un spectacol și am fost plăcut impresionată. Nu pot zice care este locul meu preferat până nu vizitez totul, însă plajele desigur sunt locul meu de resetare și relaxare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *