Atelier de Idei

FUNDATIA VODAFONE ROMANIA a pus fundatie unui Atelier de mestesuguri in judetul Cluj

Spread the love

Elevii de la Școala Primară Săndulești și Școala „Simion Balint” Copăceni din județul Cluj, precum și membrii comunității locale, beneficiază de cursuri prin programul „Atelierul de meșteșuguri”, în cadrul proiectului “Ajută un sat. Schimbă o țară” dezvoltat de Fundația Vodafone România și Fundația Mereu Aproape. Proiectul face parte din Programul strategic de Investiţie în Mediul Rural al Fundaţiei Vodafone România care se desfășoară la nivel național.

Sandulesti-Copaceni_2

Programul se desfășoară la Biblioteca Comunală Săndulești-Copăceni din județul Cluj, iar scopul său este de a sprijini comunitatea din Săndulești-Copăceni să își însușească practicarea meșteșugurilor tradiționale, pentru ca atelierele să devină baza dezvoltării antreprenoriatului în regiune.

Prima etapă a programului a constat în realizarea lucrărilor de construcție și renovare a spațiilor pentru cele două ateliere de meșteșuguri din Săndulești și din Copăceni, precum și în amenajarea și dotarea acestora cu instrumente meșteșugărești, materiale de lucru, mobilier școlar și echipament IT. Totodată, Școala „Simion Balint” a beneficiat de introducerea internetului. Lucrările au fost realizate cu ajutorul voluntarilor din comunitate care au donat munca lor pentru a oferi copiilor spațiul potrivit pentru învățare.

Sandulesti-Copaceni_4

A doua etapă a programului va lua startul luna aceasta prin deschiderea cursurilor de meșteșuguri la Biblioteca Comunală Săndulești-Copăceni și se va desfășura până la 30 mai 2016. Oamenii din comunitate, copii și adulți, vor putea urma una sau mai multe dintre cele trei secțiuni: țesut, cusut și mărgelit. Un curs are durata de 4 luni și va consta în două întâlniri pe săptămână a câte trei ore fiecare. Sesiunile vor fi ținute de bibliotecar Adriana Pătăcean și de 14 voluntare din comunitate care iubesc arta populară și sunt dornice să transmită mai departe cunoștințele lor.

Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor, făcându-l unic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Cultivarea dragostei și respectului pentru tradiții în rândul tinerei generații și valorificarea acestora se poate face numai în cunoștință de cauză. Ne-am propus să transmitem tinerei generații cunoștințe în arta cusutului, țesutului și mărgelitului”, spune Adriana Pătăcean, profesor bibliotecar și coordonatoarea proiectului la Săndulești-Copăceni.

Programul strategic de Investiţie în Mediul Rural al Fundaţiei Vodafone România susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România. Scopul proiectului “Ajută un sat. Schimbă o ţară” este de a sprijini dezvoltarea comunităţilor prin construcție, renovare, dotare şi implementare de programe educaţionale, precum și de a combate excluziunea socială, abandonul şcolar şi analfabetismul. Proiectul încurajează implicarea comunităţii în rezolvarea nevoilor sale proprii prin promovarea voluntariatului.

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundației se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro,www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.