Rezumat:
Daca te gandesti sa folosesti placile OSB pentru constructiile tale, afla ca pe cat de versatile sunt aceste materiale de constructii, pe atat de usor isi pot pierde proprietatile, daca nu sunt depozitate in medii proprice.
Alcatuite doar din aschii de lemn, presate foarte bine si acoperite cu un strat protector de rasina, placile OSB trebuie atent utilizate si depozitate in medii in care nu exista foarte multa umezeala, astfel incat tu sa te bucuri de calitatile lor un timp cat mai indelungat. Si pentru a trece cat mai repede la subiect, iata care sunt recomandarile magazinului online MagConstructii pentru intretinerea placilor OSB.
Pe santier pot aparea cele mai multe probleme cu depozitarea OSB-ului
Daca nu beneficiezi de un spatiu special amenajat pentru stocarea materialelor de constructii pe care le folosesti la viitoarele cladiri sau mici anexe, atunci esti nevoit sa tii placile OSB chiar in santier. Fiindca conditiile meteo pot fi nefavorabile, iar umezeala poate aparea oricand, este bine sa iei in considerare cateva reguli esentiale pentru depozitarea placilor OSB pe santier. In acest sens, daca dispui de o cantitate mai mare de placi, atunci ai grija ca acestea sa fie asezate pe paleti de lemn sau pe rigle de inaltime sufiecienta, astfel incat sa se evite contactul cu solul, apa, vegetatia si zapada. Fiindca toate aceste medii sunt, de regula, imbibate cu apa, este foarte posibil ca si placile sa se umfle la un moment dat, daca nu sunt depozitate corespunzator. Daca vrei sa eviti stropirea placilor de baza, ideal este ca peste palet sa intinzi o folie PVC, pe care sa o fixezi atent in pamant.
Dupa ce ai urmat toti acesti pasi, este bine sa tai benzile de siguranta, pentru a putea sa protejezi muchiile si sa eviti detensioanarea placilor. Iar pentru ca este important sa iei in considerare si aspectele climaterice si vremea care poate fi destul de capricioasa, nu uita sa acoperi aceste placi cu o folie de plastic, dar in asa fel incat sa lasi si un spatiu liber, pentru o ventilatie naturala si libera a placilor, pe lateral. Ca regula generala, este bine sa eviti depozitarea indelungata a placilor OSB pe santier, pentru a fi sigur ca acestea nu isi pierd proprietatile si ca le poti folosi in conditii optime.
In cazul in care urmeaza sa depozitezi placile in locuri inchise, precum depozitele sau anexe ale casei special amenajate pentru stocarea materialelor de constructii, atunci ai grja ca suprafata pe care stau semipaletii in care sunt ambalate placile OSB sa fie dreapta si ferita de umezela. Niciodata nu pune peste aceste placi obiecte grele, care pot deforma si deteriora structura placii OSB.
De asemenea, chiar daca vezi ca o placa OSB este compromisa din cauza unui rupturi, nu o mai folosi sau nu mai incerca sa o corectezi fiindca in timp, deteriorarea ei isi va spune cuvantul. Si nu in ultimul rand, niciodata nu desfaceti paletii in care vin impachetate placile OSB inainte de a le folosi, pentru ca materialele sa nu ia contact cu umezeala sau sa nu fie lovite de alte obiecte.
Sfaturi foarte utile,un articol din care afli foarte multe lucruri si care iti ofera un ajutor cu aceste sfaturi.
Stiam ca nu rezista mult timp daca nu le pui la adapost si este pacat sa le strici pentru ca dam niste bani pe ele.