Desi are doar 24 ani, Florin Marica are o inteligenta sclipitoare. Nascut la 21 iulie 1991, Florin a completat acum 4 ani, sub supravegherea profesorilor mai multe modele de teste IQ, iar rezultatul obtinut a fost de 116. Dar ceea ce il diferentiaza cu adevarat de alti tineri de varsta lui este capacitatea sa de a intelege metasistemele si de a realiza softuri de criptare text. „Imi place sa creez tot felul de softuri de criptare pentru ca de mic am fost fascinat de coduri si metasisteme.
Din punctul meu de vedere, programarea este o metoda buna de mobilizare a intelectului, care incurajeaza creatia la nivel cerebral. Inca de acum 5 ani am inceput sa studiez autodidact diverse programe si diverse limbaje de programare ca: Pascal, C++, PHP, HTML, FoxPro si am si cateva cunostine de Oracle. Ca relaxare, imi place sa modific poze in Photoshop, sa fac animatii in Flash, sa fac schite, ma mai ocup de diverse programe de randare folosite de camere de supraveghere, de exemplu, vezi aici sisteme supraveghere, iar ca sporturi sunt fan sporturi urbane ca PK sau FreeRunning”, ne-a marturisit Florin. Dar sa-l „decodam” impreuna…
Reporter: Stiu ca recent ai inceput sa lucrezi la un program de criptare. De ce ai luat aceasta decizie?
Florin Marica: Mereu am fost pasionat de tehnicile de criptare a scrisului. In al doilea rand, recent, in cadrul modulului de jurnalism de la ASD, mentorul nostru a venit cu o metoda de criptare a scrisului, si anume codul masonic. Imediat mi-am dat seama cat de important ar fi ca un astfel de cod sa fie prelucrat astfel incat diferite simboluri realizate de scrisul antic de mana sa fie „traduse” de diferite softuri si apoi criptate sub forma unor algoritmi. Stiu cat de greu este sa gasesti anumite simboluri in word asa ca am creat propriul cod:)
Reporter: Ce alte softuri de criptare mai cunosti?
Florin Marica: Nu am cautat softuri. Cum imi place mie sa spun, cred intr-un soft doar atunci cand il lucrez cu mana mea asa ca am facut un soft manual. In schimb recunosc ca sunt pasionat de programare si m-am gandit sa incerc sa imi pun in valoare skilurile prin crearea unui soft.
Reporter: Ce iti place cel mai mult din matematica? Care componenta?
Florin Marica: Desi toate componentele sunt strans legate intre ele cu siguranta partea preferata de mine este algebra. Sunt fascinat de cifre si de codurile si simbolurile pe care acestea le ascund. Vreau pe viitor, daca am timp sa incerc sa realizez „un patrat magic” dupa modelul lui Albrecht Durer, un careu in care atat liniile, diagonalele, cat si colturile si centrul sa insumeze acelasi lucru, iar linia de jos sa contina cifrele 21, 7 si 19:). Ultima oara am fost provocat de la scoala sa dezvolt un soft bazat pe un algoritm creat de mine pentru o tabla de sah de 8X8. Ideea era ca pe acea tabla sa fie asezate 8 regine astfel incat niciuna sa nu o atace pe cealalta. Dupa ceva timp mi-a reusit:).
Reporter: Ce proiecte mai dezvolti in prezent?
Florin Marica: Pe langa activitatile legate de job ma intereseaza sistemele video de supraveghere, modul in care se monteaza, modul in care inregistreaza si functioneaza. De exemplu o mostra de sistem performant de tip dvr 4 canale la acest link.