Fără categorie

FIV Cehia, o șansă pentru femeile care își doresc copii din tot sufletul!

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 1 Average: 3]

Adina Vochin este coordonatoare FIV in Romania pentru unul dintre cele mai renumite centre medicale din Europa, Clinica de Medicina Reproductiva si Ginecologie din Zlin, Republica Ceha. Ea isi imparte timpul intre pacientii romani care urmeaza tratamente de fertilizare in vitro peste hotare, o alta activitate care implica grija pentru cei mici, precum si cresterea si educatia propriului copil in varsta de doi ani. Si oricat de obositoare ar fi o zi din viata ei, satisfactia reusitelor pe fiecare plan este de nepretuit, dupa cum mi-a spus chiar ea.

Buna, Adina! De cand colaborezi cu aceasta clinica?

Adina Vochin: Primele discutii le-am inceput prin 2012, atunci cand am mers la clinica pentru propriul tratament. Atunci am contribuit la crearea variantei in limba romana a site-ului de prezentare. Primul cuplu pe care l-am ajutat sa urmeze un tratament FIV a ajuns la clinica noastra in octombrie 2013.

Ce inseamna coordonator FIV?

A.V.: Eu sunt legatura dintre pacientii romani si medicii clinicii. Eu le pun la dispozitie toate informatiile necesare pentru a-si face o imagine completa a ceea ce inseamna procedurile FIV cu ovocite donate / embrioni donati.

Si ce faci mai exact?

A.V.: Le furnizez pacientilor informatii complete despre intocmirea dosarului (analize necesare, recomandarea unor consultatii de specialitate – hematologie, endocrinologie, imunologie), etapele procedurii si ale colaborarii noastre, costuri, posibilitati de cazare si transport, modalitati de plata, metode inovative ale clinicii. Dupa intocmirea dosarului, le comunic protocolul hormonal si programul de tratament stabilite de medic pentru fiecare cuplu in parte. Ulterior, confirm tratamentul la clinica si definitivez celelalte aspecte (plata avansului, cazarea, transportul, metode inovative, achizitionarea medicamentelor necesare). In plus, le raspund pacientilor la orice intrebari, nelamuriri sau temeri pe care le au, dupa ce discut cu medicii fiecare situatie in parte.

Imi spuneai de procedurile FIV cu ovocite donate. Ce inseamna?

A.V.: Metoda FIV cu ovocite donate este folosita in situatiile in care pacienta nu produce propriile ovocite sau calitatea acestora este slaba, precum si in cazul in care aceasta este purtatoarea unei boli mostenite. Tratamentul se face in trei pasi: alinierea pacientei cu donatoarea, formarea endometrului acesteia si ajutarea organismului in implantarea embrionilor. Procedura este nedureroasa si non-invaziva pentru pacienta. In cazul unei fertilizari in vitro cu ovocite donate, rata de succes este mult mai mare decat la procedurile normale, ajungand pana la o medie de 65-70%.

Care sunt atu-urile acestei clinici?

A.V.: Unul dintre principalele avantaje ale clinicii este ca are o coordonatoare in Romania, care este romanca si, mai ales, fosta pacienta si femeie cu istoric de infertilitate. In plus, majoritatea angajatelor clinicii s-au confruntat cu diverse aspecte ale infertilitatii, urmand tratamente chiar in cadrul clinicii, si care stiu ce inseamna acest lucru, stiu sa inteleaga oamenii, cu trairile lor, cu emotiile, dezamagirile, sperantele si cu tot ce implica aceste greutati din viata unui om. Un alt avantaj este faptul ca se folosesc cele mai noi tehnici si in permanenta putem oferi pacientilor nostri ultimele descoperiri din domeniul reproducerii asistate. Hotelul situat in cadrul complexului ofera confort si intimitate pentru cupluri. Pacientele sunt transferate pe pat mobil direct din sala de interventii in camera de hotel, unde pot sta la pat atat timp cat le recomanda medicul. Preturile clinicii sunt printre cele mai mici din Europa. Rata mare de succes ne-a adus un important renume printre clinicile de top, avand peste 3.000 de bebelusi nascuti prin reproducere umana asistata.  Clinica a fost fondata de unul dintre pionierii reproducerii asistate in Cehia si tarile din regiune, un om de mare valoare, care a fost apreciat pentru munca sa si pentru ajutorul dat celorlalte centre medicale de profil, detinand, la un moment dat, functii chiar in Ministerul ceh al Sanatatii.

Spune-mi ce varsta trebuie sa aiba o pacienta care apeleaza la tratamentele FIV?

A.V.: Exista doar o limita maxima de varsta impusa de legea ceha. La momentul embriotranferului, pacienta trebuie sa nu fi implinit 50 de ani.

50 de ani nu este o varsta prea inaintata pentru un astfel de tratament?

A.V.: Nu neaparat. Conteaza starea generala de sanatate a femeii, ca uterul acesteia sa fie in cea mai buna forma, iar spermograma sa fie in parametri cat mai normali posibil. Toate aceste lucruri, impreuna cu experienta echipei medicale, duc la implinirea de miracole. Nu trebuie sa ignoram totusi faptul ca si ,,soarta” joaca uneori un rol important  in succesul tratamentului. Spre exemplu, am avut o pacienta de 49 de ani care acum este insarcinata cu gemeni.

Imi spuneai ca la clinica din Zlin se folosesc tehnologii noi. Despre ce este vorba?

A.V.: Printre ultimele metode descoperite si folosite in reproducerea asitata, si pe care clinica noastra le ofera deja de ceva vreme pacientilor sai, se numara embrioscopul, embryoglue, perfuziile cu Intralipid. Embrioscopul este un incubator performant ce permite embriologilor monitorizarea dezvoltarii embrionilor fara a umbla la ei, din momentul fertilizarii si pana la embriotransfer, la stadiul de blastocist. Embryoglue este un mediu de cultivare performant care imita vascozitatea naturala a uterului si ajuta la o mai buna implantare a embrionilor. Perfuziile cu Intralipid ajuta sistemul imunitar care functioneaza defectuos sa nu atace embrionii transferati. De putin timp, cateva clinici din tara noastra au inceput sa foloseasca Embryoglue si perfuziile cu Intralipid.

Ce fel de analize trebuie sa faca cei care vor sa urmeze tratamente la clinica din Cehia?

Analizele cerute de medicii nostri se impart in doua categorii: obligatorii si recomandate. Din cele obligatorii fac parte bolile cu transmitere sexuala pentru ambii parteneri, spermograma si histeroscopia. In lista analizelor recomandate se gasesc unele care acopera un spectru mai larg de factori ce pot influenta negativ rezultatul unui tratament, daca aceste analize nu sunt in parametrii normali si medicii nu stiu de acest lucru pentru a-l remedia prin diverse tratamente. Vorbim aici de analizele pentru markerii tiroidieni (T3, T4, TSH), prolactina, mutatiile trombofilice (factorul V Leiden, protrombina si genele MTHFR), imunofenotiparea limfocitara-profiul de baza.   Din pacate, am intalnit situatii in care pacientele nu aveau aceste analize facute, in schimb li se prescrisesera ,,preventiv” medicamente pentru astfel de probleme. Acest lucru poate face mai mult rau decat bine, pentru ca nu se pot prescrie medicamente daca o investigatie medicala nu justifica acest lucru.

Ce le recomanzi femeilor care sufera de infertilitate?

In primul rand, sa nu renunte la speranta ca visul li se va implini. Sa faca investigatii medicale complete si sa nu ignore recomandarile medicilor nostri.

In incheiere, ai un mesaj pentru paciente?

Sa inteleaga ca infertilitatea nu trebuie sa fie un subiect tabu. Sa vorbeasca despre problemele lor, sa caute solutii, sa se intereseze. Medicina si medotele de reproducere umana asistata au evoluat, au aparut tehnici noi. Multe dintre cuplurile care au probleme accentuate de fertilitate au inca o sansa, doar ca nu stiu acest lucru. Si ce este la fel de important, in prezent au acces mult mai usor la informatii comparativ cu situatia de acum doar cativa ani.

AUTOR: Bogdan Daradan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *