Divertisment

Filmele te urmaresc peste tot, dar cinema-ul ramane o experienta speciala

Spread the love

In era tehnologiei, a comunicarii si a internetului, in care noile media isi fac loc mai mult decat oricand in viata noastra, zi de zi, oricand dorim (si uneori si cand poate nu dorim…), experienta cinematografului a ramas una autentica, foarte asemanatoare cu cea de la origini. Desigur, acum filmele sunt digitale, filmele sunt HD chiar, 2D, 3D, chiar 4Dx, insa in sine foarte putin s-a schimbat. Mai degraba s-a imbunatatit, fara a afecta farmecul acestei experiente a urmaririi de filme la cinema.

Sa ne gandim la primele filme ce puteau sa fie vizionate doar in cinema… unele din ele chiar filme de propaganda, pe timpul razboaielor… Cinematografia a evoluat, povestile sunt exprimate mai bine, efectele speciale sunt mai ceva ca in realitate, dar in sine, sunt niste oameni care privesc spre un perete. Acesta este cinema-ul si este remarcabil ca, in zilele noastre, filmele care apar sunt urmarite la fel ca in urma cu aproape un secol in urma.

De ce filmele nu apar direct pe internet, de ce nu sunt distribuite instant in sistem pay per view? Probabil pentru ca oamenii nu vor sa renunte la experienta de a vedea filmul pe marele ecran, de a cumpara bilete, de a viziona filmul alaturi de prieteni, de alte persoane… Totul este o experienta speciala si, iata, tehnologia si epoca new media nu au reusit sa o afecteze negativ, ci doar sa o imbunatateasca. De ce sa o imbunatateasca? Pentru ca astazi poti cumpara bilete online sau poti face rezervari online, fara a sta la cozi. Poti sa vezi detalii despre film pe internet si sa citesti recenzii de filme, pentru a vedea daca productia respectiva te intereseaza cu adevarat. Avem putin timp liber, vrem mereu sa ne asiguram ca il consumam asociat cu lucruri care ne plac.

Filme HD avem la dispozitie si online, si pe dvd-uri si pe blu ray chiar, insa tot in cinematografe apar prima data aceste filme. Si cred ca este foarte bine ca nimeni nu a dorim sa schimbe acest lucru, faptul ca industria cinematografica se bazeaza in continuare pe o experienta offline in principal. Evident ca ne folosim de avantajele lumii moderne si urmarim si filme online, oriunde ne-am afla, cand nu putem sau pur si simplu nu vrem sa iesim din casa. Insa privilegiul de a vedea un film in premiera se „gusta” in continuare tot la cinema. Cu sau fara popocorn, dar de cele mai multe ori nu singur, ci alaturi de prieteni.

Si probabil oricat de mult vor evolua lucrurile in tehnologia digitala, in new media, peste 100 de ani vor continua sa existe cinematrografe si experienta va fi foarte asemanatoare cu cea de astazi. Se va mai inbunatati imagine, totul va fi si mai „adevarat”, dar in mare, tot oameni pe scaune uitandu-se la un perete animat de imagini… Asa cum am spus-o si in titlu, merita sa o mai spun: Filmele te urmaresc peste tot in zilele noastre, pe toate dispozitivele, dar cinema-ul ramane o experienta speciala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *