Fără categorie

Filmele 3D ne omoară capul!?

Spread the love

3d_movieS-a tot vehiculat în ultimul timp prin presă informaţia că filmele 3D, fie că le urmărim în I-MAX, Liberty Center sau acasă pot cauza pe termen lung cefalee.

Mulţi oameni au probleme de vedere minore, cum ar fi un strabism uşor, care, în condiţii normale, nu afectează creierul în niciun fel. Însă, în cazul vizionării unui film 3D, experienţele senzoriale prin care trec aceste persoane sunt cu totul inedite, deoarece creierul este supus unui efort mult mai mare decât un om care nu are niciun fel de problemă de vedere şi în  cele din urmă, se ajunge la puternice dureri de cap sau chiar cefalee”, explică oftalmologul Michael Rosenberg, de la Universitatea de Medicină din Chicago.

3dmovieaudienceÎn cazul unei vederi normale, fiecare ochi percepe lucrurile dintr-un unghi uşor diferit. Când imaginile sunt procesate la nivelul creierului, este creată o percepţie în profunzime. Iluziile generate de filmele tridimensionale solicită mai mult atât ochiul, cât şi creierul, astfel că, în cazul în care ochii au chiar şi cea mai mică problemă, creierul este supus unui efort mult prea mare pentru a recepţiona imaginile cât mai clar. Aceste neconcordanţe provoacă dureri de cap persistente în timp, ce pot deveni periculoase dacă sunt netratate. Deosebit de precauţi trebuie să fie şi cei care au probleme cu vederea de la distanţă. Potrivit specialiştilor, aceştia nu pot vedea deloc în 3D ”, mai spune medicul oftalmolog. (Dacă vrei, citeşte articolul complet in EVZ)

Potrivit afirmaţiilor de mai sus, eu vin şi vă întreb. După ce aţi vizionat un film 3D aţi avut dureri de cap? Ce fel de dureri de cap, ca după o beţie sau mai soft? Eu, personal, nu m-am confruntat cu această senzaţie, dar asta nu înseamnă că pot confirma sau infirma teoria. Ideea e că dureri de cap putem avea şi de la statul la computer sau şi din alte varii motive….Aştept să aud şi părerile voastre…

Bogdan DĂRĂDAN