Atelier de Idei

Esti tanar!? Fumezi!? Esti victima sigura a BPOC!

Spread the love

Recent, la Hotelul Howard Johnson din Capitala, prof. Dr. Florin Mihaltan si Dr. Roxana Nemes – sub umbrela Societatii Romane de Pneumologie au lansat volumul “Exigenta si Excelenta în BPOC”.

Au fost colegi care au ras, altii care au criticat si foarte putini care au crezut în aceasta carte. Asta nu ne-a oprit pe niciunul dintre noi – autorii acestei carti sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus,  sa tratam  bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) cu interesul de care are nevoie, chiar daca ne aflam in Romania. Cartea aceasta devine astfel, pentru viitor, o dovada vie ca acolo unde munca stiintifica se face cu entuziasm se poate trece usor puntea care leaga exigenta de excelenta. Concomitent, aceasta carte este multumirea pe care o aducem tuturor celor care au pus umarul la succesul acestei manifestari„, a declarat Dr. Florin Mihaltan.

Dar ce vrea aceasta carte Exigenta si Excelenta în BPOC? Nu am sa insist asupra elementelor de biografie pentru ca aceste informatii le gasiti pe internet. Totusi, vreau sa va spun ca Prof. Dr. Florin Mihălţan, Vice-Preşedintele Asociaţiei Aer Pur şi totodată Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie se lupta de ani de zile, alaturi de Organizatia AER-PUR cu fumatul in randul maselor de tineri si nu numai. Nu am sa insist nici asupra nocivitatii fumatului dar am sa incerc sa redau in randurile ce urmeaza cateva lucruri pe care cred ca NU LE STITI DESPRE FUMAT si tigarile din comert.

O tigara din orice pachet de 10 lei, fie ca vorbim de KENT, Malboro, Pall Mall, Virginia Slim si alte marci contine printre acele urme de tutun urmatoarele: acetona (diluant de vopsea), acid cianhidric (un compus sintetic otravitor), naftalina, toluidina, metanol, amoniac, piren (folosit la vopseluri), toluen, dimetilnitrozamina, arsenic, dibenzacridina, cadmiu, fenol, benzopiren, poloniu 210, clorua de vinil, DDT si uretan. ATENTIE! Acesti compusi sunt prezenti in toate tigarile din pachetele comerciale in stare rece. Odata aprinsa tigara, toti acesti compusi se combina in mii de variante iar rezultatul final ajunge la circa 4000 de derivati toxici numai in fumul de tigara.

Eu nu am decat o intrebare. Nu e absurd sa cheltuiesti peste 100 de euro lunar doar ca sa te otravesti? Eu nu am nimic cu fumatul in sine, dar daca nu iti permiti sa iti prepari singur o tigara din foi de tutun, cu tutun pregatit de tine, asa cum fumau odata eroii lui Karl May, de ce sa te otravesti singur pe banii tai? Fumatul e absurd, nu-i asa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.