Fără categorie

Eliza Chirila si Cosmin Chirita – Invitati la New York din partea ONU Romania! 2povesti de succes care merita citite!

Spread the love

Eliza Chirila si Cosmin Chirita…Doi tineri extraordinari…Nu mai stiu exact ordinea cronologica, dar pe Eliza o stiu din LMT iar pe Cosmin l-am cunoscut ca trainer de management in perioada in care eu predam jurnalism, comunicare si PR intr-un proiect sustinut de Sorin Oprescu si Primaria Capitalei. Mai tarziu, datorita Elizei am fost invitat ca speaker intr-un proiect coordonat la Universitatea Romano-Americana iar alaturi de Cosmin m-am implicat in ultima editie BISMUN ca partener media unde am avut sansa sa port un dialog cu Excelenta Sa Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei in Romania. De ce vorbesc despre ei? Si de ce amandoi impart acelasi post? Nu va dezvalui motivul…asa de repede…sau cel putin nu acum…Si totusi, cine sunt Eliza si Cosmin?

Cosmin Chirita are 23 de ani si este unul din cei doi Delegati de Tineret ai Romaniei la Natiunile Unite, pentru mandatul 2013-2014. Student al Facultatii de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu, colaboreaza in prezent cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, in calitate de Coordonator de proiecte educationale. In plus, Cosmin este fostul Prim-Vicepresedinte al Asociatiei Tineretul ONU din Romania, la a carei consolidare a contribuit, inca de la infiintare, acum mai mult de 4 ani.

Cu o experienta de peste 7 ani in voluntariat, in ultimii 3 ani a fost implicat in Grupul National pentru Dialog Structurat/Comisia pentru Dialog Social, din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului si a participat activ la dezbaterile pe marginea Strategiei Nationale de Tineret. In plus, ca membru al Consiliului Consultativ/National pe Problematici de Tineret din cadrul Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ulterior din cadrul MTS) a elaborat si livrat propunerile Asociatiei Tineretul ONU din Romania pe noile legi ale Voluntariatului si Tineretului.

Pe langa munca de tineret, Cosmin este totodata si trainer, livrand pana la ora actuala peste 500 de ore de training pe teme precum leadership, management de proiect, comunicare, cultura organizationala, munca in echipa si teambuilding, in fata a peste 1500 de tineri si adulti. In acest sens colaboreaza cu entitati precum: Primaria Municipiului Bucuresti, Let’s Do It, Romania!, Uniunea Studentilor din Romania, Clubul Liderii Mileniului Trei s.a. In acelasi timp, a fost implicat in implementarea si coordonarea diferitor proiecte/evenimente nationale si internationale, cu si pentru tineri, precum: Conferintele BISMUN, Forumul de la Bruxelles sau Forumul ONG-urilor de la Marea Neagra.

Ca parte a Delegatiei Romaniei de Tineret, Cosmin si-a propus sa contribuie la prioritizarea Tineretului pe agenda publica din Romania si a politicilor de tineret pentru urmatorii ani. Ca obiective ale mandatului, isi doreste sa reprezinte intr-o maniera relevanta si profesionista interesele si nevoile tineretului roman, sa sporeasca promovarea Programului prin diverse evenimente si sa lucreze cu tineri din toata lumea, pentru a contribui la atingerea ODM-urilor si la stabilirea unei agende post-2015 adaptate si a unor ODS-uri adecvate.

Eliza Marciana Chirila are 22 de ani, este studenta Drept, ultimul an la Universitatea Romano – Americana din Bucureşti. Membra a Clubului Studentilor din Universitatea Romano- Americana (CS-URA) si vice-presedinte pentru Facultatea de Drept in CS-URA, Eliza face parte şi din Uniunea Nationala a Studenţilor din Romania (USR), ca director national scriere de proiecte. In plus, Eliza are o experienţa bogata ca trainer şi voluntar in cadrul unor proiecte naţionale şi se mandreşte şi cu titlul de cel mai bun debater in cadrul Concursului Dezbate Romania 2011. Dar motivul pentru care Eliza a acceptat interviul nostru este altul. Eliza este project manager al proiectului Modele pentru TINEri si recent a fost numita Delegat de Tineret la Natiunile Unite.

Dar sa urmarim impreuna un bi-interviu cu…greutate…un fel de 300IQ:)

BOGDAN: Salut Eliza si Cosmin. Mi-a twitter-it o pasarica ca voi plecati peste Ocean. Care e povestea din spatele acestei calatorii?

COSMIN: Povestea din spatele plecarii este aceea a reprezentarii, inca o data in acest mandat, a tinerilor romani in cadrul Adunarii Anuale a Tinerilor la Natiunile Unite si in cadrul lucrarilor Comisiei pentru Dezvoltare Sociala a Adunarii Generale ONU. Practic, este una dintre cele doua deplasari oficiale la New York, in cadrul organismelor ONU, pentru a reprezenta tineretul roman. Temele celor doua manifestari la care participam sunt pe de-o parte Angajabilitatea tinerilor pentru dezvoltare si antreprenoriat social la Adunarea Anuala a Tinerilor pe langa Natiunile Unite (5-7 februarie) si pe de alta parte Promovarea incurajarii oamenilor pentru a atinge eradicarea saraciei, integrarea sociala, angajabilitatea totala si o munca decenta pentru fiecare, pentru lucrarile Comisiei pentru Dezvoltare Sociala (11-21 februarie).

ELIZA: Povestea din spatele acestei calatorii este una tare draga noua si anume: Programul Delegat de Tineret al Romaniei la Natiunile Unite. Este vorba mai exact despre a doua deplasare la New York, din cadrul mandatului nostru de Delegati, dupa deplasarea la Adunarea Generala din octombrie 2013. Tot in cadrul mandatului ne-am deplasat si la Frankfurt, la Banca Central Europeana, unde am participat la Forumul organizat de CYFI International, privind educatia financiara pentru tineri. In aceeasi nota, speram ca in luna Mai a acestui an vom fructifica si o deplasare in Sri Lanka, la Conferinta Mondiala de Tineret.

BOGDAN: Ce inseamna mai exact sa fii delegat in candrul Natiunilor Unite?

COSMIN: Din punctul meu de vedere, inseamna extrem de multe, ca experienta, pentru a putea exprima in cateva randuri. Dar tehnic si descriptiv vorbind, inseamna ca pe parcursul unui an (respectiv mandatul 2013-2014) suntem vocea tinerilor romani la ONU, dar si intermediarul/mediatorul intre ONU si tinerii din Romania – ca nivel de reprezentare internationala. In acelasi timp, pe parcursul mandatului, am constatat ca postul (onorific!) reprezinta si o cale de mediere/intermediere intr-un triunghi (din ce in ce mai putin vicios) format din autoritati/institutii publice (de resort) – societatea civila si tineri. Ceea ce totusi este de retinut este faptul ca NU deplasarea noastra la New York sau discursurile si intalnirile de acolo sunt punctul central al mandatului, ci dezbaterile si consultarile cu tinerii, pe care le organizam sau la care participam in Romania, atat in Bucuresti, cat si in tara, caci pana la urma este vorba de un mandat de reprezentare si vrem sa ne asiguram ca transmitem mesajul tineretului roman cat mai bine, prin aceste evenimente.

ELIZA: Pe langa ceea ce deja ti-a spus colegul meu, as mai vrea doar sa adaug ca Delegat de Tineret al Romaniei la Natiunile Unite e un program minunat, care te pune in contact cu tineri din intreaga lume, care iti deschide noi perspective si mai ales care te provoaca sa gasesti idei originale, sa organizezi evenimente cu si pentru tineri si sa reprezinti cu onoare Romania la nivel inalt.

BOGDAN: Ce vreti sa vizitati din orasul New York?

ELIZA: Pentru mine va fi a treia oara cand ajung la New York, dar mi-am propus sa revad Statuia Libertatii si Central Park. Depinde foarte mult si de vreme si mai ales de cat timp liber vom avea. De obicei avem libere zilele de sambata si duminica, insa pentru deplasarea de acum ne-am propus sa mai facem cateva lucruri grozave, despre care momentan nu va pot da detalii. Orasul New York este oricum un loc incredibil, cu multe surprize; un oras gata sa te surprinda si sa iti ofere experiente unice. De asemenea, este si un oras extreme de aglomerat, care uneori te oboseste cu toata galagia si agitatia sa, dar care cu certitudine merita vizitat cel putin o data in viata!

COSMIN: Pentru mine este a doua oara cand vizitez New York (dupa deplasarea din octombrie, din cadrul acestui mandat), astfel ca mai am de explorat Central Park, Statuia Libertatii (de la distanta) si metropola, de deasupra (din Centrul Rockefeller). De asemenea, mi-as dori sa ajung si in Washington DC. Insa mai mult decat simpla vizitare a obiectivelor turistice, ma intereseaza sa interactionez cat mai mult cu ceea ce numim cultura americana, New York fiind, literalmente, orasul care nu doarme niciodata si un spatiu extrem de incluziv si deschis catre multiculturalitate.

BOGDAN: Care sunt proiectele voastre personale?

ELIZA: Momentan sunt Presedinte al Clubului Studentilor din Universitatea Romano- Americana si Director National al Departamentului de Relatii Internationale din cadrul USR. Aceste doua functii aduc cu ele responsabilitati importante, diverse evenimente de coordonat, cat si parteneriate si intalniri numeroase. Momentan sunt acasa, la Roman (Neamt), pentru ca joi, 23 Ianuarie, ma voi intalni cu tinerii romascani in cadrul unui seminar regional de informare privind programul Delegat de Tineret la ONU si privind Agenda de Dezvoltare post 2015.

In paralel, alaturi de echipa CS-URA, ne ocupam de organizarea celei de a VII-a Editii a Proiectului Modele pentru TINEri, un proiect tare drag mie, care déjà a devenit traditie si creste foarte frumos. Desigur, mai sunt si alte proiecte in care ma implic cu mult drag si care imi ocupa timpul ramas liber dupa cursuri si seminarii.

COSMIN: Asa cum am mentionat si in descriere, am mai mult decat o pasiune pentru domeniul trainingului, caci o consider forma mea de aport pentru o societate mai buna/deschisa si forma mea de a da inapoi grupurilor, organizatiilor, generatiei si societatii din care provin. In acelasi timp, am si o inclinatie catre zona de antreprenoriat, avand si o initiativa in acest sens – cursuri de grafica si design pentru elevi de liceu din Bucuresti, iar dupa terminarea mandatului, probabil ma voi concetra ceva mai mult pe acest palier, cu inca ceva idei de pus in aplicare. Continui sa ma implic in proiecte si activitati de tineret si pana la urma, in orice initiativa care imi suscita interesul si pe care o consider provocatoare.

BOGDAN: Fiecare cate un mesaj catre cititori:)

 ELIZA:  In ultima perioada am primit foarte des intrebarea: cum faci? Cum faci sa mergi la New York, cum faci sa te implicit in atatea proiecte? Cum gasesti timp? Fara falsa modestie, mereu le spun prietenilor mei ca nu mi se pare ca fac nimic extraordinar ci pur si simplu fac ceea ce iubesc si profit de fiecare oportunitate a vietii. Ii incurajez pe tineri sa cerceteze, sa caute ocazii de a se implica in activitati frumoase, sa nu fuga de provocari si mai ales sa nu lasa sa treaca nicio secunda din viata fara a face ceea ce iubesc. Cred foarte mult ca generatia tanara este sansa Romaniei de astazi, in ciuda tuturor problemelor si barierelor de care ne lovim, dar in egala masura cred ca ne lipseste curajul si coordonarea. Toti impreuna am avea o voce mult mai puternica!

COSMINMotto-ul Asociatiei Tineretul ONU din Romaniei este Open your mind, improve our World!, asa ca vreau sa reiterez apelul la implicare prin invitatia: Deschide-ti Mintea!. Cred ca doar prin implicare (directa sau indirecta), pornind de la un nivel cat de mic, pe plan local si pana la nivel inalt (acolo unde exista oportunitatile) putem contribui la cauza sau cauzele care ne inspira si la care aspiram, indiferent ca este vorba de Rosia Montana, educatie sau politici de tineret.

RELATED POST

1. http://presainblugi.com/bogdan-daradan-speaker-la-universitatea-romano-americana/

2. http://presainblugi.com/eliza-marciana-chirila-lasa-te-inspirat-de-elite-vino-si-descopera-le-povestea-la-universitatea-romano-americana/

3. http://presainblugi.com/tv-city-a-fost-acolo-la-simularile-onu-de-la-senatul-romaniei/

0 gânduri despre „Eliza Chirila si Cosmin Chirita – Invitati la New York din partea ONU Romania! 2povesti de succes care merita citite!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *