Atelier de Idei, Idei cu emotii, Social

Eduard Jakab: Categoria de vinuri roze a crescut in Romania ca-n basme, asta e o poveste in sine

Spread the love

Somelierul Eduard Jakab este brand in sine. Asa cum Samsung este in brand in zona de smartphone-uri, asa cum BMW este un brand in zona auto, Eduard este recunoscut ca fiind unul dintre cei apreciati somelieri din Romania.

Mărturie stau diplomele si atestatele dintre care spicuim: The Court of Master Sommeliers USA (Certified Sommelier), Wine & Spirit Education Trust London UK (Certificate & Higher Certificate) si Locul I obtinut in 2012 la „Trofeul Someleriei John Halewood” din Romania (Asociatia Somelierilor din Romania). A lucrat pe vase de croaziera in jurul lumii si azi vine la noi cu o poveste. O poveste divina cu si despre vinuri…

Puteti sa descoperiti vinurile Corcova la evenimentul Noaptea Alba a Coworking-ului din 13 noiembrie.

Salut Edi. Cand si de ce a aparut aceasta pasiune pentru vinuri?

Ehhhh… tare de demult, dupa ce am citit „O lume prada flacarilor” de Angus Wilson. Atunci am inteles pentru prima data ce inseamna o asociere perfecta de vin cu un preparat gourmet. Era o curiozitate oarecum exotica, avand in vedere ca am copilarit in comunism. Am trait perioada in care am mancat paine pe cartela, soia la liber si am avut la discretie creveti din Vietnam si „Champagne” de Alba Iulia. Fine cuisine in acea perioada, era Sala de Boeuf, „montata” in farfurie cu floricele din castraveciori murati si ardei kapia. (zambeste)

Cum ai ajuns la Corcova?

Dupa 13 ani de vapoare de croaziera de 5 si 6 stele ca si somelier, barista si mixologist, dupa 8 ture de navigat in jurul lumii, perioada in care am vizitat toate continentele, dupa 6 ani ca Wine Brand Manager la cel mai mare importator de spirtoase si vin din Romania (Vorbim de un brand care aduce in tara Champagne Armand de Brignac, Chateau D’Esclans – Provence, Champagne Laurent Perrier, Regnard – Burgundy, Baron Philippe de Rothschild – Bordeaux, Allegrini si Tinazzi din Italia, Single Malt-urile Macallan, Whiskey Jack Daniel’s, Jagermeister, Vodka Super Premium Grey Goose, Vodka Premium Finlandia, Cognac-ul Remy Martin ) si dupa 10 ani de manager al unui pub, m-am orientat spre o crama pe care am identificat-o ca fiind constanta, cu un produs exceptional pentru pretul lui in piata, mica si orientata spre calitate cu un management de tip occidental si cu un istoric frumos imbinat cu cel al Printului Antoine Bibescu, fostul proprietar al cramei ridicata in 1910 in Corcova.

Care sunt diferentiatorii vinurilor oferite de Corcova. Care e atu-ul lor?

Calitatea… constanta (vinuri curate cu caracteristici de soi, o oglinda a terroir-ului zonei Mehedinti) si pretul corect. Avem un vinificator francez si mizam in genere pe soiurile nobile frantuzesti.

Pregatiti sortimente noi pentru anul urmator? Ce proiecte aveti in desfasurare?

Avem cate ceva interesant in pregatire, dar nu vrem sa stricam surpriza. Important este sa urmariti site-ul Corcova, pagina de Facebook si o sa aflati toate detaliile la un moment dat.

Cum arata clientii vostri din Horeca? Dar din retail? Cum arata un profil de client consumator de vinuri Corcova?

Cu produsele/vinurile Corcova ne adresam in general consumatorilor tineri din HoReCa, care vor creste alaturi de noi. Pe cand viile noastre vor fi indeajuns de batrane (peste 30-40 de ani) incat sa facem vinuri ce se vor „bate” cu Grand Cru-urile si Grand Vin-urile cu prestigiu din lumea intreaga, cele ce se vand la sute de euro, vom avea un client fidel ce ne respecta abordarea de business si coerenta unei strategii de piata oneste, un client educat / initiat, care sa stie sa aprecieze vinurile noastre complexe, elegante si rafinate.

Spune-mi o poveste despre un vin de la Corcova. Oricare. Rosu, roze, alb

A fost odata un vin rose, mic si neinteresant, de o culoare palida de un roz albicios si apos, ce a aparut ca o necesitate in zonele calduroase…un vin facut din struguri rosii, in zonele unde temperaturile din timpul verii nu sunt prietenoase cu consumul vinului rosu. Acest vin rose nascut in Provence, o „ratusca cea urata” a industriei vinului, a crescut intr-o zi ca Fat Frumos in basme. Asa a ajuns si in Romania, atat vinul dar si trendul de consum.

Corcova a fost mai intai identificata ca si unul din primii producatori de vin rose „tip Provence” din Romania, o categorie de vin care a crescut in ultimii ani ca in basme, dincolo de puterea de intelegere a adultilor din productia de vin. Corcova Rose, este un must try, pentru orice el sau ea care cocheteaza cu vinul, mai ales ca este asocierea cea mai relaxata si fara de gres, cu mai toate preparatele posibile. Asta e frumusetea unui vin rose. Versatilitatea lui.

Un mesaj pentru cititori

Vinul nu trebuie doar degustat, el trebuie savurat, apreciat, descusut, cateodata intrebat (chiar daca sincer, nu prea are raspunsuri ci doar povesti cu parfum de flori si fructe), el trebuie intors pe toate fetele si pe toate soiurile. Ideal este sa ne pastram fata de vin, curiozitatea din copilarie, sa-l incercam in mod constant si sistematic si cel mai important… sa ne bucuram de el.  Si sa nu uitam. Viata fara sa zambete e ca un pahar de vin fara vin 🙂

Si, in incheiere, ma inclin cu respect fata de vinul la facerea caruia au asudat multi oameni de bine si care fac asta zi de zi cu pasiune si migala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.