Social

Dr. Andrei Constantinovici – Despre importanta preventiei in problemele dentare

Spread the love

Cum ne-a învățat pandemia că nicio afecțiune nu e de ignorat – dr. Andrei Constantinovici, despre problemele dentare cărora nu le acordăm suficientă atenție

Modificându-ne viața, mobilitatea, relația cu cei din jur, pandemia ne-a învățat că nu trebuie să doară ca să mergi la medic, valabil în orice situație. Afecțiunile pe care le considerăm de cele mai multe ori minore sau neimportante ajung să capete o severitate crescută. Dr. Andrei Constantinovici vorbește despre afecțiunile orale pe care nu ar trebui să le ignorăm, chiar dacă par superficiale. 

➡ Durerile de dinți nu apar din cauza curentului

De fiecare dată când ne simțim dinții dureroși și sensibili o punem pe seama curentului; în realitate, conceptul de m-a tras curentul apare doar în această parte de Europă, fiind un concept inexistent în alte țări de pe Glob. 

Dinții nu ne dor pentru că ne trage curentul, ci pentru că așa ne atrag atenția asupra unor afecțiuni care, netratate, duc la anomalii mult mai grave. De cele mai multe ori, durerea dentară la nivelul maxilarului este asociată cu prezența cariilor, însă dinții dureroși pot indica și gingivită sau abces dentar. Chiar dacă analgezicele își fac efectul și neutralizează durerea, problema încă există, iar amânarea tratamentului poate duce și la pierderea dintelui. E important de reținut că dinții nu dor din senin și nici nu capătă sensibilitate dentară fără vreun motiv. 

Gura uscată și respirația neplăcută, mai mult decât inconfortabile 

Deși sunt considerate adesea doar elemente jenante, care cauzează disconfort, gura uscată – xerostomia – și respirația neplăcută – halitoza, pot ascunde afecțiuni dentare severe. Ambele sunt corelate și cu limba alba, cea mai des întâlnită afecțiune orală în cazul ei fiind candidoza orală. 

Gura uscată netratată la timp poate duce la apariția cariilor datorită faptului că nu există o protecție sporită a dinților contra culturii de bacterii. Acești acizi vor acționa asupra smalțului dentar, iar acest lucru va favoriza apariția cariilor. – dr. Andrei Constantinovici

Dincolo de disconfortul pe care îl generează, halitoza poate ascunde afecțiuni care țin de sănătatea generală: refluxul gastoesofagian, boli hepatice și renale sau chiar diabet. La nivel oral, atât xerostomia, cât și halitoza ascund infecții gingivale, care, netratate, conduc către afecțiuni parodontale severe. 

Cariile netratate pentru o perioadă lungă de timp vor evolua și dintele va avea o suprafață afectată din ce în ce mai mare. Dacă nu acționezi la timp pentru a trata caria apărută și a salva dintele respectiv, extracția va fi ultima soluție pentru a nu lăsa caria să se extindă la alți dinți. 

Gura uscata și limba alba se condiționează reciproc. Atât timp cât gura nu este hidratată cu salivă suficient, limba va deveni albicioasă. Orice simptome ai avea, gura uscată poate fi un element ce indică boli mai grave. Este recomandat să mergi la medic din timp pentru a preveni în loc să tratezi. Nu lăsa o gură uscată să îți cauzeze carii care te vor costa dinții naturali și sume mari de bani pentru înlocuirea lor cu punți, plombe, implant dentar. – dr. Andrei Constantinovici

Dinții ciobiți nu sunt doar un impediment estetic

Fie că rezultă din cauza unui incident, fie că apare ca urmare a scrâșnitului din dinți, ciobitura dentară nu trebuie lăsată netratată. Ea nu ne afectează doar confortul psihic, având un impact asupra încrederii în noi înșine, ci se poate agrava în timp; când dintele este ciobit, poate fi tratat cu ajutorul coroanelor dentare. 

Dacă însă fractura devine serioasă și nu este tratată la timp, dintele poate fi irecuperabil, iar tratamentul final, mult mai costisitor –  nu putem vorbi despre o comparație între prețul unui implant dentar și coroana dentara pret, motiv pentru care prevenția și tratamentul timpuriu sunt întotdeauna de preferat. 

Sângerarea gingiilor și dinții pătați – afecțiuni frecvente, dar nu firești 

Pentru că sângerarea gingivală este o afecțiune cu care se confruntă mare parte din adulții de 30 de ani, tindem să o privim ca fiind normală. Departe de a fi așa, sângerarea gingivală demască o gingivită care deja nu mai este în fază incipientă. 

Dacă e identificată la timp și tratată, gingivita nu este o afecțiune severă, însă, în caz contrar, putem ajunge la parodontoză și, deci, chiar la pierderea dinților. În aceeași măsură, petele care apar pe dinți nu trebuie considerate firești; e normală schimbarea culorii generale a danturii (din cauza înaintării în vârstă și a stilului de viață), însă petele de diferite dimensiuni de pe smalț ascund, cel mai adesea, carii care trebuie tratate. 

Pandemia ne-a reamintit că momentul perfect în care să avem grijă de noi e acum, iar sănătatea orală bună egalează o sănătate generală pe măsură. Vizita la stomatolog este acum mai necesară ca niciodată, pentru că doar așa putem diagnostica și trata din timp afecțiuni de care poate nici nu suntem conștienți. Un mediu sigur și steril, cabinetul medicului specialist ne oferă garanția siguranței: dinții noștri vor fi bine doar dacă le acordăm atenție din timp și respectăm indicațiile legate atât de îngrijirea corespunzătoare, cât și de vizita regulată în cabinet. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.