Diana Ioana Călin De 10 ani creează contexte de învățare experiențială în care oamenii găsesc răspunsuri la întrebări precum: Cum putem duce un trai sustenabil în mediul urban? În armonie cu propriile nevoi, cu comunitatea și în respect față de natură? Cum dezvoltăm și susținem afaceri sustenabile?
Diana și-a împărtășit pasiunea și cunoașterea cu oameni din peste 15 culturi- pentru că înainte de toate e un iubitor al oamenilor, pe care își dorește să-i vadă fericiți și ducând o viață plină de vitalitate și sănătate. Și zice ea că sesiunile One to One de life coaching sunt cele mai eficiente în termeni de schimbare la nivel de invidid, acolo creează un spațiu creativ, un spațiu de siguranță, ascultare și empatie în care clientul pas cu pas își (re)descoperă lumina și iubirea de sine, își redefinește viața în acord cu valorile și talentele sale, își găsește soluții și răspunsuri la cele mai misterioase provocări pentru că se conectează cu autenticitate la puterea sa interioară.
În 2011, împreună cu un grup de prieteni, experți în managementul mediul, a pus bazele asociației Society for Responsible Consumption. Anul acesta tocmai au lansat un curs universitar de Metabolism Urban Sustenabil dezvoltat în cadrul proiectului Sustain. Iar primăvara anului 2020 anunță lansarea unei serii de boardgame-uri și jocuri de simulare pe teme de mediu. Pentru ca experienta de a invata prin joc are cel mai bun randament. Dar sa descoperim impreuna lumea din jurul Dianei.
Rezumat:
- 1 Salut Diana. Cum a ajuns sa se implice un life coach intr-un proiect legat de mediu si sustenabilitate?
- 2 Cum si cand ai ales drumul sinuos al freelancing-ului, al antreprenoriat-ului?
- 3 Si pentru ca vorbim de un curs atipic despre mediu si sustenabilitate care include si un boardgame, cum crezi ca se poate schimba mindset-ul unui student prin intermediul unei abordari educationale diferite?
- 4 Ce planuri ai pentru urmatoarele luni?
- 5 Ce faci tu pentru ca mediul in care convietuiesti sa fie cat mai sustenabil?
- 6 Un mesaj pentru cititori
Salut Diana. Cum a ajuns sa se implice un life coach intr-un proiect legat de mediu si sustenabilitate?
Haha! Păi… știi Bogdan, întrebarea ar fi: Cum a ajuns un inginer de mediu și trainer în sustenabilitate să facă life coaching? Din copilărie am iubit natura și să văd oamenii cu lumină pe chip. În urmă cu 15 ani, a fost un moment de cumpănă în alegerea facultății, mă întrebam cui doresc să îmi dedic cunoașterea și înțelepciunea, naturii sau sufletului omului? Oare să onorez Planeta și să urmez Facultatea de Știința Mediului? Sau să descopăr misterele minții și sufletului omului în cadrul Facultății de Psihologie?
Ei bine, decizia luată a fost aceea de a mă forma în ingineria mediului și iată-mă azi la 15 azi făcând o alchimie între sustenabilitate și life coaching după 10 ani de educație pentru dezvoltare durabilă. 2011 a fost anul în care am fondat împreună cu prietenele mele organizația Society for Responsible Consumption și anul în care am avut prima întâlnire cu coachingul în cadrul cursului Coach2Be, organizat de ANPCDEFP. Anul 2019 a marcat formarea mea profesională în calitate de Life Coach în cadrul unei școli acreditate ICF. Iar pentru ca puzzle-ul să fie complet, țin aproape mediul business prin programe de coaching pe sustenabilitate și mediul universitar prin prisma proiectului SUSTAIN. Ce mai, anul 2020 încununează armonizarea profesionistă a sustenabilității cu activitatea mea de coaching.
Legenda foto: Pan Ioan Photography at CoachCompanion Romania
Cum si cand ai ales drumul sinuos al freelancing-ului, al antreprenoriat-ului?
În 2007 am fondat un SRL împreună cu mama mea, a fost o co-creație feminină ce a fost activată abia 10 ani mai târziu. Prima manifestare a intenției de a lua calea freelancingului a fost în 2009 în momentul în care studentă fiind, am fost delegata facultății la Forumul Mondial al Apei din Instanbul, un eveniment grandios, cu 25000 de participanți, agenți de schimbare dintr-o gamă largă de domenii: academic, politic, business, cercetare, agricultură și orice servicii. La vremea aceea, am zis că merg până la capătul lumii doar să am oportunitatea de a lucra cu asemenea oameni dedicați schimbării.
Și ce bine că nu a fost nevoie să fac asta, oamenii potriviți mi-au ieșit mereu în cale. Începând cu anul 2010, totul a curs fluid, fără planuri mari, dar hrănit de dorința de a-mi aduce contribuția la crearea unui viitor mai bun. Nu mi-am propus sa fac freelancing, dar asta s-a întâmplat într-un mod cât se poate de natural. În ultimii 10 ani am lucrat cu oameni și organizații din peste 15 culturi, am servit prin munca mea organizații educaționale, instituții europene, agenții de dezvoltare regională, ambasade, școli și companii de consultanță, iar această diversitate m-a îmbogățit în nenumărate moduri. Și totul a atins un alt nivel de împlinire în ultimul an în care în acest puzzle am integrat și sesiunile 1 to 1 de life coaching. Tare fain!
Si pentru ca vorbim de un curs atipic despre mediu si sustenabilitate care include si un boardgame, cum crezi ca se poate schimba mindset-ul unui student prin intermediul unei abordari educationale diferite?
Ce întrebare faină, păi înainte de toate vorbim de o abordare educațională experiențială, holistică și interdisciplinară. Iar cel mai mare câștig e faptul că pregătește studenți adaptaţi lumii în care trăiesc, capabili să facă față provocărilor unei societăţi complexe, cum este cea a secolului XXI. Schimbarea mind-setului vine prin dezvoltarea unor abilități, precum gândirea sistemică, gândirea critică, însoțite de un nivel ridicat de empatie și compasiune. SUSTAIN le deschide orizontul spre o abordare holistică a realității în care trăim.
Le deschide apetitul înspre a explora o gamă largă de soluții la o problemă unică. Îi pregătește înspre a înțelege cum spre exemplu o problemă globală, precum e criza climatică, vine la pachet cu o serie de provocări sociale, economice, geo-politice, de sănătate, psihologice. Îi transformă din cetățeni pasivi în actori activi, conștienți de rolul lor și puterea de a contribui la (re)construirea societății pe care și-o doresc. Îi transpune într-un context în care își pot întâlni sinele vizionar, care are toate resursele, puterea și talentele pentru a face pași conștienți înspre co-crearea viitorului pe care și-l doresc pentru ei și generațiile ce vin.
Ce planuri ai pentru urmatoarele luni?
Uau. Multe și tihnite. Oare pe care să ți le împărtășesc? Păi înainte de toate, creez și susțin în continuare procese de schimbare cu blândețe, creativitate și fermitate. Concret, planurile mele se conturează în jurul a 4 direcții prioritare de acțiune: Cursuri de Trai Tihnit și Sustenabilitate. Următorul e chiar la Cluj în fix 10 zile: Slow Living in a Fast World, ce bun moment să le împărtășesc cititorilor tăi că am și un GiveAway pentru ei- mai multe detalii aici.
În 2020 încununăm aproape 9 ani de activitate în cadrul Society for Responsible Consumption. Și celebrăm asta prin lansarea unui curs universitar, pe care îmi doresc să îl facem cunoscut cât mai multor Universități din Cluj și din țară. Altă veste faină e că în câteva luni lansăm o serie de boargame-uri pe teme de mediu, ce vin ca o completare la toolurile dezvoltate de-a lungul timpului. Planul e ca acestea să ajungă în mâinile cât mai multor educatori din țara asta. Au fost concepute într-un mod foarte incluziv, astfel încât accesul va fi foarte facil.
Sesiunile individuale de Life & Sustainability Coaching, pe care le ofer creează spațiul în care văd oamenii cum (re)încep să strălucească, să aibă claritate și să își recapete puterea. Lucrez cu femei, agenți de schimbare și antreprenori verzi (sau în devenire). Dacă stau să mă uit cu atenție în inima mea, cel mai frumos zâmbește când face coaching.
Ce faci tu pentru ca mediul in care convietuiesti sa fie cat mai sustenabil?
Totul e atât de blând și frumos integrat în viața mea, încât în momentul de față nici nu mai simt că fac ceva special. Dar hai să-ți dau câteva exemple. Duc o viață cu cât mai puțină risipă, aplic cei 5R (Refuză, Redu, Reutilizează, Repară, Reciclează) în momentul în care e nevoie să iau o decizie visavis de procurarea unui obiect nou. Produsele de îngrijire a corpului sunt un răsfăț din plante culese de pe pământ românesc, procesate de creatori locali și transformate în hrană pentru pielea mea. Îmi fac singură sare de baie, lumânări din ceară de albine, balsam de păr din semințe de in și ce mai am eu chef să experimentez, soluții nenumărate găsim în online.
Sunt norocoasă să am acces la multe alimente produse în gospodăria părinților mei și a bunicii. Altfel când e de cumpărat ceva, cumpăr alimente din piață, alimente vrac sau cu cât mai puține ambalaje posibil. Merg mereu la cumpărături însoțită de sacoșe de pânză și săculeți textili. Gătesc destul de mult acasă, iar mesele în oraș sunt destul de rare. Folosesc pânză cerată pentru a ambala alimentele. Consum apă de la robinet filtrată și port mereu la mine o sticlă reutilizabilă pentru apă. Cumpăr detergent de vase și haine vrac, iar bicarbonatul de sodiu, oțetul și nucile de săpun sunt vedete în igienizarea locuinței.
În termeni de vestimentație, prefer 3 surse atunci când am nevoie de un obiect nou în garderobă: merg la croitoreasa mea preferată, cumpăr de la creatori locali sau întreprinderi sociale și din când în când mai dau câte o tură prin second-handuri. Folosesc mult transportul în comun și sistemele de car-sharing. Caut mereu soluții pentru repararea tuturor obiectelor care se strică. Și sunt activă pe grupuri de freecycle sau troc.
Un mesaj pentru cititori
Păi, mie îmi plac mai mult mesajele în direct. Sunt la un telefon distanță de cei care au nevoie de sprijin și susținere pentru o viață tihnită, în armonie cu ritmul inimii lor, cu ce îi face să vibreze zi de zi înspre a-și atinge cele mai înalte vise. E atâta frumusețe în fiecare om, iubesc să le fiu partener în a-și redescoperi frumusețea și iubirea de sine. Și puterea personală. Și să-i însoțesc pas cu pas în procesul lor de transformare, cu creativitate și pragmatism. Sunt aici de asemenea și pentru cei care au nevoie de sprijin în a-și face tranziția spre mai multă sustenabilitate, fie la nivel personal sau în familie, fie la nivel de business prin integrarea principiilor economiei circulare.
Dar pentru Clujeni, am un mesaj special, îi aștept pe 20.02, ora 09:09 să dăm o tură cu busul și să ne jucăm Sustain Boardgame: Construiește-ți azi orașul de mâine. Iar pe 22-23 februarie, haideți la @Slow Life in a Fast World! Anul 2020 se anunță plin de magie!