Fără categorie

Despre masini, despre viitor, despre tehnologie

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Am fost la un eveniment despre viitor.  Dezbaterea “Maşinile ecologice. Viitorul în prezent” a reprezentat ocazia ideală pentru mine sa ajung la JW Marriott Bucharest Grand Hotel si sa ma intalnesc cu cei mai pasionaţi oameni de maşini electrice. Am avut sansa   sa-l ascult personal pe Vlad Mironescu (Redactor-Şef ProMotor), Oraan Mărculescu (Business Manager, Ecoprofit.ro), Alexandru Şeremet (Corporate Communication Manger, BMB Group România), Vlad Mihăilă (Training & RSE Manager, Volkswagen), Paul Badea (CEO, Badsi), Alexandru Teodorescu (CEO, Renovaţio), Robert Maftei (Executive Director, Unicredit Leasing Fleet Management), Gheorghe Nastase- Partner (Casa de Avocatură Raţiu & Raţiu).

ZEN_2788

În cadrul acestei dezbateri am avut ocazia de a descoperi aplicabilitatea conceptului de “Inovaţie” în privinţa dezvoltării automobilelor electrice, fiind impresionat de deviza celor de la BMW: “Pune totul sub semnul întrebării!”.

Pentru că orice element al maşinii trebuie să fie pus sub semnul întrebării atunci când vrei să realizezi o maşină ideală. Întâlnirea cu GINA BMW I a reprezentat o ocazie de a descoperi paşii care s-au făcut în domeniul inovării, prin faptul că caroseria maşinii se adaptează condiţiilor de trafic, fiind făcută din fibră de carbon…

In plus, am avut sansa sa descopar ca multe dintre automobilele revolutionare prezente erau vopsite cu pistoale de vopsit profesionale Nordson.

➡ Viitorul din prezent

Ajungi astfel să trăieşti viitorul în prezent, maşina pe care în urmă cu puţin timp îndrăzneai să ţi-o imaginezi a devenit realitate, chiar dacă mai sunt încă obstacole de trecut.

Un exemplu elocvent în acest sens este reprezentat de Volkswagen e-up, cu un motor electric puternic şi cu o autonomie ce permite parcurgerea a până la 160 de kilometri, prezentând un consum de energie electrică de 11,7 kWh/100 km, o emisie de 0 g/km de CO2. În plus, în doar 30 de minute cu ajutorul sistemului opţional de încărcare rapidă CGS, poţi încărca până la 80%; existând posibilitatea de a reîncărca bateria maşinii utilizând curentul continuu, în acest caz fiind necesare şase ore.

Nu în ultimul rând, Volkswagen oferă un highlight tehnic adiţional, şi anume, o aplicaţie pentru smartphone care permite operarea de la distanţă a mai multor funcţii ale automobilului: verificarea temperaturii, climatizării, bateriei precum şi datele privind traseul călătoriei pe care doreşti să-l realizezi.

Pentru a facilita dezvoltarea maşinilor electrice, Renovaţio e-charge este primul serviciu la nivel naţional dedicat utilizatorilor de vehicule electrice care îşi propune să realizeze 50 de staţii fast charge în marile oraşe ale ţării şi de-a lungul coridoarelor pan-europene ce traversează România, cu scopul de a acoperi integral zonele urbane în privinţa staţiilor de încărcare pentru maşinile electrice.

Un drum aflat în plină dezvoltare, un drum în care principala sursă o reprezintă anergia realizată din surse regenerabile, cu un grad foarte redus de poluare, asigurând totodată, confortul şi siguranţă participanţilor la trafic.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *