Atelier de Idei, Social

Despre haine, despre povesti, despre calatorii in timp

Spread the love

Nu stiu cand a aparut moda. Sincer, nici nu ma intereseaza prea mult subiectul la nivel de origini si istoric indepartat. Dar am sa vorbesc in randurile ce urmeaza despre legatura stransa dintre pozitia sociala si moda, dintre personalitate si moda. Despre legatura dintre imbracaminte dama si rochii. Vom remarca ca, de-a lungul istoriei, moda si diferitele tipuri de costume si incaltaminte erau elemente ce tineau de realitatea imediata, dar nu evidentiau personalitatea unui om. Tineau mai curand loc de cv si buletin. De exemplu puteai recunoaste dupa haine daca un barbat era conte, rege, print, zugrav, bucatar. Si in cazul femeilor lucrurile stateau la fel. Azi, de exemplu, daca vrei ceva semnat de un brand dar la un pret decent, incearca sa accesezi un mall online.

 

Dar sa vedem ce se intampla in trecut

Sa ne inchipuim ca pilotam masina timpului si ajungem tocmai in Rusia tarista. Si ne intalnim, cu un om cu posibilitati financiare. Si il privim si il analizam. Ce vedem? Vedem un costum de nobil din Rusia din secolul XVII – undeva prin anul 1650.

Putem remarca caciula din blana de samur, diamantele, hainele din matase scumpa, dar asa cum spuneam ele arata despre ce face OMUL (gen are bani e boier) nu despre cum e el ca si Individ. Nu poti spune daca asculta muzica sau nu, daca ii placea lectura, daca era un introvertit sau un extrovertit, daca era un rational sau un empatic, daca era vulcanic sau labil psihic, iar lista poate continua. Mergem mai departe in timp si ajungem undeva in Vestul Europei. Aceeasi remarca putem sa o facem si despre tinuta vestimentara a Ducesei de Savoy- Anne Marie D,Orleans care adopta o tinuta reprezentativa pentru secolul XVII – Mai exact anul 1680.

Remarcam eleganta cusaturilor, broderia de pe cap, matasea si panza, accesoriile fine

Dar, ca si in cazul nobilului rus nu putem sa spunem nimic despre personalitatea persoanei respective doar privind vestimentatia. Hainele in acea perioada erau doar o carte de vizita pentru opulenta sau saracie, pentru a arata mai dinamic diferentele dintre diferitele tipuri de paturi sociale…

Astfel de interpretari avem pana la inceputul secolului XX cand FORD da drumul la conceptul de produse de masa si apare apoi, dupa moartea sa, conceptul de PostFordism. Adica lumea nu se mai imparte in bogati si saraci ci in cumparatori si non- cumparatori. Brandurile de haine si incaltaminte, ca si produse de masa, apar deja de la final de secol XIX. Astazi, dincolo de opulenta unora si saracia altora, exista multe tipologii de oameni carora le poti contura comportamentul mai usor decat le poti stabili stabilitatea financiara sau bugetul. Daca intalnesti un corporatist non-conformist, care castiga 3000 de euro pe luna dar il vezi imbracat in tenesi, tricouri prespalate cu simboluri hippie iti e mai usor sa spui despre respectiva persoana ca e non- conformista decat ca ar castiga un salariu de x euro sau lei.

Prin urmare, ca sa nu va mai retin prea mult pe aici, daca vreti sa fiti cool si in pas cu moda, dar nu aveti timp sa colindati magazinele din zona voastra de proximitate, va recomand cu deosebita caldura sa vizitati mall-ul online allon.  O sa simtiti din plin avantajele tehnologiei. Puteti naviga extrem de facil printre haine de barbate si femei, printre branduri, printre magazine. Cine incearca dintre voi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.