Fără categorie

Descopera viata prin sunete, cu ajutorul sunetelor la Saptamana Sunetului

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Sunetele – le auzim peste tot, ne lovim tot timpul de ele. Practic ele sunt primul nostru contact cu realitate. Cand ne nastem, copilul isi recunoaste mama dupa miros si voce, iar atunci cand ajungem adulti, primul contact cu dimineata il avem tot datorita sunetelor, ne trezim atunci cand porneste alarma sau cand auzim un zgomot.

sunete

Si pentru ca orasul București este mai mult decât o Capitală, în săptămâna 14 – 20 martie va avea loc Saptamana Sunetului, o inițiativă internațională.

Evenimentul este organizat de Asociația Jumătatea Plină si va oferi acces gratuit la o serie de concerte, filme, conferințe, ateliere, sesiuni de ascultare și expoziții, animate de invitați din Franța, Austria, Belgia, Statele Unite și România.

În plus, oameni de artă, muzicieni, cineaști, ingineri de sunet și etnologi vor « înrăma » și analiza din diferite unghiuri faptele sonore care populează natura și viața publică și privată, urmărind repunerea sunetului în context global și de reinterpretare din perspectivă socială.

LA SEMAINE DU SON s-a născut la Paris în urmă cu 12 ani, la inițiativa unui inginer acustician francez, Christian Hugonnet, care a dorit să familiarizeze publicul cu privire la ceea ce înseamnă sunetul, în accepțiunea lui cea mai largă, căutând astfel să arate implicațiile sunetului în viața noastră de zi cu zi.

Astăzi, Săptămâna Sunetului are loc în 80 de orașe din Franța, Belgia, Elveția, Mexic, Argentina, Columbia, Uruguay, Venezuela, Coasta de Fildeș și Canada. Bucureștiul e primul oraș din Europa centrală și de Est care se alătură acestora pentru o săptămână de întâlniri și evenimente dedicate creației culturale, scriitura sonoră, muzica, radio, cinema.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 14 martie, la ora 18, la Hanul Gabroveni|/ARCUB (Lipscani 84-90), cu vernisajul instalației sonore realizate cu ajutorul lui Baptiste Bohelay (Franța) și Modulab (România), în prezența organizatorilor, artiștilor invitați și partenerilor evenimentului.

Dacă Săptamâna Sunetului în Franța a fost reprezentată de personalități precum compozitorul Pierre Boulez sau realizatorul Costa-Gavras, în România, personalitatea ce reprezintă cel mai bine profesionalismul și dedicația în cultura sunetului cu care Săptămana Sunetului se asociază la prima sa ediție e Speranța Rădulescu.

➡ Sunetul – intre culori si clipe

Vineri 18 martie la ora 18 la ARCUB, Speranța Rădulescu va vorbi într-o conferință ilustrată cu muzică antologică despre colecția de discuri de muzici tradiționale Ethnophonie (26 de CD-uri), inițiată în 1999 de către Horia Bernea și realizată de Fundația Al. Tzigara Samurcaș, în cooperare cu Muzeul Național al Țăranului.

Colecția a fost distinsă cu premiul Coup de Cœur al Academiei Charles Cros, Franța (2005) și cu Premiul criticii germane a discului (2006). Ea urmărește să devină o mărturie a culturii muzicale populare de la începutul secolului XXI – o mărturie de același fel fiind produsă de savantul Constantin Brăiloiu în anii 1928-1943. În subsidiar, colecția prezentată se opune implicit « muzicii populare » pe care, într-o prelungire nefirească a Cântării României din epoca național-comunistă, o promovează majoritatea mediilor din România, cu convingerea fermă că ar constitui « versiunea superioară » a folclorului muzical genuin. Conferențiarul va insista asupra importanței ideologiei în înțelegerea, evaluarea și folosirea culturii oamenilor simpli din România.

Alte evenimente importante din program:

  • Conferință cu renumitul chirurg ORL Cristian Mocanu despre riscurile poluării sonore urbane pentru sănătatea auditivă, 16 martie la ora 18, laHanul Gabroveni.
  • Concertul improvizatoarei austriece Maja Osojnik, solo in Club Control, 16 martie, urmat pe 17 martie la Conservator de întâlnirea dintre aceasta și colectivul de improvizatori PFA Orchestra, grupând 10 muzicieni din cele mai inovative proiecte muzicale din București.
  • Prezentarea festivalului internațional de teatru radiofonic Grand Prix Nova, joi 17 martie la ora 17 la Cinema Elvire Popesco, Institutul Francez din București.
  • Lansarea piesei radiofonice în surround sound Biblia Neagrăde Ilinca Stihi.
  • Concert de orgă cu legendara figură a muzicii maximaliste, Charlemagne Palestine, duminică 20 martie la Conservator. Concertul va fi dedicat orgii bisericii din Rotbav și interpretat pe orga UNMB construită în stilul orgilor transilvănene.

➡ BUCUREȘTI – COLECTĂ DE CĂRȚI POȘTALE SONORE. TE POTI IMPLICA SI TU!

Săptamâna Sunetului a lansat un apel de cărți poștale sonore, piese scurte și simpatice care să redea sonor o bucată din București. Un portret al cartierului sau al unui loc plin de amintiri, o întâmplare de ieri sau o ficțiune.

Participanții sunt invitați să monteze 3 tipuri de sunete: sunet de trafic, sunet de oameni și sunet de natură. Înregistrările pot fi realizate cu orice aparatură (telefon, reportofon sau field recorder) și montate pe orice soft (vezi Audacity, free). Format: wav, aiff sau chiar și mp3. Apelul este deschis oricui, indiferent de preocupări sau experiență în domeniul sunetului. 

Piesele selecționate vor fi făcute publice în săptămâna 14-20 martie la Galeria A5 (Piața Amzei 5) și pe site-ul www.saptamanasunetului.ro. Piesele sunt așteptate pe adresa: call@saptamanasunetului.ro

Deadline: 11 martie, ora 17.00

➡ SUNETELE au nevoie de instrumente pentru a exista, Evenimentul are nevoie de voi pentru a prinde contur. Cine vrea sa fie voluntar intr-un eveniment creativ?

saptamana sunetului

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.