Atelier de Idei

De Ziua Mondiala a Sanatatii, hai sa punem TB-ul sub LUPA!

Spread the love

Despre cand a fost descoperit bacilul Mycobacterium tuberculosis si despre simptomele cele mai clare ale TB-ului am mai vorbit in aceste pagini virtuale. De ce reiau subiectul!? Pentru ca azi este Ziua Mondiala a Sanatatii, si oricat ar parea de paradoxal, TB-ul inca este o problema acuta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca in 2009 numarul de cazuri noi de TB a crescut in acelasi ritm cu cresterea numarului populatiei. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca TB-ul nu are varsta, sex, etnie sau stare sociala. Am mai spus aici si e bine de fixat aceasta informatie – de TB nu se imbolnavesc doar persoanele ce traiesc in promiscuitate ci si persoanele instarite. TB-ul nu selecteaza ci doar TE INFECTEAZA.

De exemplu, numai in 2009 au aparut peste 9,4 milioane de cazuri noi de TB, asta insemnand mai mult de 4 ori populatia Capitalei Romaniei. Ceea ce nu prea s-a spus in mass-media este faptul ca Romania a fost mult timp aproape de primul loc in Europa dintre tarile cu incidenta cea mai mare la TB si locul 5 in lume dupa state precum Kazakhstan, Turkmenistan, Georgia si Kirgizstan.

In prezent, incidenta bolii in Romania a cunoscut o scadere semnificativa datorita unor proiecte de anvergura implementate de CPSS in parteneriat cu Fundatia Romanian Angel Appeal si alte ONG-uri.

Din pacate, bacteria care provoaca TB-ul a suferit mutatii grele in ultimii 20 de ani  si deja sunt cunoscute tot mai multe cazuri de MDR-TB si XDR-TB. MDR-TB sau Tuberculoza Multi Drog Rezistenta face ca pretul total al unui tratament sa explodeze la sume astron0mice. Cat despre XDR-TB sau Extrem Drog Resistent TB problematica se complica si mai mult pentru ca acei pacienti care contacteaza aceasta forma a bolii sunt, din pacate, de cele mai multe ori condamnati la moarte.

Prin urmare, de Ziua Mondiala a Sanatatii ar trebui sa ne punem toti problema – Cum ne putem proteja de TB si cum putem sa-i ajutam pe cei bolnavi de TB fara sa-i stigmatizam sau sa-i abandonam!

Bogdan Daradan

0 gânduri despre „De Ziua Mondiala a Sanatatii, hai sa punem TB-ul sub LUPA!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.