Fără categorie

De vazut, de citit, de inteles: Afla ce nu stiai despre Roberto Duran, alias Pumni de Piatra

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

Our Score

CineForum

„Pumni de piatră/Hands of Stone”, o dramă biografică despre legendarul boxer panamez Roberto Duran,reface tumultoasa carieră a acestuia şi se opreşte în punctul în care îl învinge pe celebrul Sugar Ray Leonard.

„Pumni de piatră/Hands of Stone” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera în România pe 9 septembrie.

 

Regizat de Jonathan Jakubowicz şi avându-i în rolurile principale pe Edgar Ramirez, Usher Raymond, Robert De Niro şi John Turturro, filmul redă fidel viaţa celui mai cunoscut boxer din Panama, oprindu-se asupra momentului unic în istoria boxului în care Duran l-a învins pe celebrul Sugar Ray Leonard.

➡ O legendă din Panama

Născut în 1951, în Panama, dintr-un tată american şi o localnică, Roberto Duran Samaniego a avut, încă din copilărie, ambiţia de a deveni cunoscut. E considerat cel mai bun boxer profesionist din Panama, e o legendă naţională şi numele lui se regăseşte în galeria sportivilor de top din lume.

O prezenţă extrem de versatilă în ringul de box, el a căpătat rapid supranumele de „Pumni de piatră / Manos de piedra”, datorită stilul său dur de a boxa. În 2002 a fost inclus pe locul cinci în topul celor mai buni boxeri din ultimii 80 de ani făcut de revista „The Ring”. În plus, istoricul Bert Sugar, un cunoscător al sportului, l-a plasat pe locul opt în topul celor mai mari boxeri din toate timpurile.

E considerat de foarte mulţi fani ai acestui sport drept cel mai bun boxer din lume la categoria uşoară. Duran are în palmares titluri mondiale la categorii diferite: Pană, Semimijlocie, Mijlocie. E al doilea boxer care a reuşit performanţa de a fi prezent în ring timp de cinci decenii, după Jack Johnson. S-a retras la 50 de ani, în 2002, în urma unui accident de maşină. Are în palmares 119 meciuri din care a câştigat 103. În 69 dintre ele şi-a făcut adversarii knockout.

➡ Moment istoric

Filmul „Pumni de piatră/Hands of Stone”surprinde şi momentul unic în istoria boxului, din iunie 1980, în care Duran a fost învins în ring de superstarul acestui sport, Sugar Ray Leonard, după ce pugilistul din Panama a şocat o lume întreagă pentru că s-a retras în colţul său şi a declarat: „no mas” (gata, n.r.).

În pragul retragerii sale a anunţat că va face orice să rămână în formă, întocmai ca să nu ajungă ca bunul său prieten Diego Maradona, care, după retragere, s-a îngrăşat foarte tare.

În 1993, centurile lui Duran au fost furate din casa sa din Panama, principalul suspect fiind cumnatul său, care le-ar fi vândut ulterior unui colecţionar. Cazul a ajuns până la o curte de justiţie din Florida, care a restabilit ordinea, ajutându-l pe boxer să îşi recupereze titlurile.

➡ Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Israel.

În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, Lionsgate, Weinstein, FilmNationşi alţi independenţi. Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

 

Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *