Fără categorie

De unde vine iepuraşul??????????

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

easter_eggsNiciodată, da niciodată nu am înţeles, din punct de vedere logic, încercarea translaţiei unor simboluri laice, pur comerciale peste o serie de sărbători. Aşa cum s-a încercat să se facă basme pe seama lui Moş Gerilă alias Moş Crăciun, invenţie a secolului XIX, tot aşa nu reuşesc să găsesc de ce şi de unde vine iepuraşul??? În acest week-end, cei de rit ortodox sărbătoresc sărbătoarea Învierii Domnului, aşa cum au sărbătorit şi cei de rit catolic. Dar de aici până la iepuraş??? Eu ştiu că Bugs Bunny e un personaj Looney Toons, ştiu de desene cu iepuraşi, care, precum siriduşii lui Moş Crăciun duc cadouri la copii, dar tot nu înţeleg semnificaţia aşa cum şi Sf. Valentin a devenit o inimioară ambulantă cu arcul lui Cupidon în mână care îi îndeamnă pe ,,aiuriţi” cu „Cumpără şi tu ceva să-ţi meargă iubirea”…

Mă opresc aici pentru că nu vreau să fiu acid şi sarcastic….O să iau şi eu o scurtă pauză ca şi alţi bloggeri din blogosferă şi voi publica în aceste zile doar articole înteresante, dacă se ivesc şi creaţii ale celor care vor să publice…În schimb, cărămida o voi lăsa să se odihnească într-un ungher al minţii mele…Orice creator are nevoie de o pauză, mai ales unul care construieşte cu ajutorul cuvintelor…

Pentru cei care sunt pe aceeaşi lungime de undă cu mine le urez „Sărbători Fericite şi fie ca sărbătoarea Învierii Domnului să-i găsească mai buni şi mai atenţi cu cei din jur” ( Vă cer scuze dacă sună a clişeu, dar să ştiţi că sunt urări din suflet, chiar dacă nu mă prea pricep la urări)

Pentru cei care sunt pe alte lungimi de undă le urez un week-end însorit alături de cei dragi, de prieteni, familie şi iubit sau iubită…

By: Bogdan DĂRĂDAN

0 gânduri despre „De unde vine iepuraşul??????????”

  1. Cum zicea Badea azi: „De fiecare data cand Iisus face ceva, vine cate unul sa iti dea cadouri. Iisus se naste, vine Mos Craciun. Iisus invie, vine iepurasul, ca doar trebuie sa mearga si comertul.” Nu a zis cu aceleasi cuvinte, dar mesajul a fost acelasi.

    Sa pastem fericiti!

  2. Cred ca iepurasul vine din dorinta parintilor de a face o bucurie copilului. La o sarbatoare asa mare, bineinteles ca trebuie sa te bucuri. Majoritatea adultilor se bucura la masa, cand servesc traditionalele mancaruri, cei mici insa, se bucura cu o jucarie. Cred ca de aici ar proveni oarecum iepurasul, din punctul meu de vedere.

    @Andrei: Din cauza acestor sarbatori, sau a Lui Iisus mai exact, parintii ne-au fericit pe noi cand eram mici. Paste fericit!

  3. Habar nu aveam ca de Paste se dau cadouri. Poate ca oi fi facut eu vreo cretinatate cand eram mic si ai mei au zis ca imi sade mai bine fara cadou, dar sunt destul de sigur ca pana de curand mai nimeni nu se intercadoua pentru ca inca aveau o perceptie cvasitraditionala despre sarbatoarea asta, in sensul ca Invierea Domnului si, in general, intreaga Saptamana a Patimilor, avea si o dimensiune spirituala, nu doar sociala. Aceasta saptamana era petrecuta parte in multime, par example: cand se tin diverse slujbe; cea mai mare parte, care produce reale schimbari in echilibrul mentalului si spiritului nu este aceasta dimensiune, sociala si mai nou si comerciala, ci este cea interioara, in care tu te intalnesti cu tine insuti. Intalnirea asta, din pacate nu se petrece foarte des, iar daca din Craciun s-a reusit pervertirea aproape totala a tot ce era sfant si venerabil, am nazuinta ca macar Pastele sa ramana rezervat acestui rendez-vous atemporal.
    @Simina, nu mai tin minte daca eram in aceasi clasa cand vorbeam la fizica despre Pavlov. Imi arog un memento si iti spun ca Pavlov e tipul care experimenta (pasnic) pe caini tehnici psihologice, experimente din care a atestat existenta asa-numitul „reflex conditionat”. Cred ca numele spune tot. Sa oferi daruri copiilor e foarte dragut si evident are o contributie masurabila in dezvoltarea lor, plus ca ii aduce un zambet ceea ce te face si pe tine fericit. Asocierea insa a unei sarbatori de asemenea amploare (insemnand volumul de semnificatii si fatete ale vietii care nu se consuma cotidian din pricina prioritatilor fiecaruia, iar care odata revelate revarsa cu intensitate uriasa fata de debuseul a ceea ce putem experimenta zilnic, intre oameni) cu un obiect oarecare, lipsit de bagaj simbolistic, risipeste orice parfum de sarbatoare, orice sentiment specific unei sarbatori. Si psihologia umana sa stii ca e regulata bine de tot si e greu sa-i scoti unui copil din minte ca daca dai cadoul la o parte mai ramane ceva impresionant. Sarbatoarea religioasa daca mai ai pretentia ca exista un asa eveniment, nu inseamna o parada imbecila cu lumini, artificii, cadouri si alte chestii la care sa belesti ochii (nu e limbaj vulgar, sa belesti inseamna sa dai pielea la o parte :D). Deci nu e un expozeu. Pentru asta s-au inventat sarbatorile de facut ranga (vezi Revelionul). Sarbatoarea religioasa in principiu se traduce prin profunzime, filosofie de viata, emotii etc.

  4. bv gyeorg…bv…cel mai frumos argument…ti-am spus eu ca esti mai inteligent decat de ajuta lookul:) glumesc… sa stii ca nici eu nu as fi putut să o spun mai bine…cadoul e cadou, nu tr asociat cu o sarbatoare, asa cum mi se pare si mai imbecil asocierea cretina de titluri din presa de provincie, si aici vorbesc de presa din pitesti, unde apar titluri, a murit de 1 decembrie, s-a sinucis in Vinerea Mare, a violat de Craciun…dar daca atat ii duce capul pe unii asa zisi ziaristi:-??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *