Atelier de Idei

De reflectat! 10 Lucruri pe care nu le stiai sau credeai ca le stii despre HIV/SIDA

Spread the love

ist2_1027206-clock-abstractTraim intr-o lume a vitezei, o lume a inovatiilor tehnologice, dependenta de informatie si produse New Media, dar, dincolo de toate aceste elemente ce ne leaga de secolul al XXI-lea mai puternic decat oricand, uneori ramanem inca in zona ideilor preconcepute, vechi de ZECI de ani…

Suntem boemi atunci cand vine vorba despre sex si relatii, dar suntem circumspecti cand vine vorba sa solicitam sfaturi avizate privind contraceptia.

➡ Pana mai ieri, persoanele declarate purtatoare de HIV erau „ostracizate” pe nedrept de semeni, de prieteni, de familie, de societate. De ce!? Pentru ca lumea, societatea nu si-a batut capul sa inteleaga in ce consta aceasta boala. Pentru ca unele persoane contracteaza acest virus in urma unor relatii sexuale neprotejate, iata cateva sugestii despre cum sa folosesti corect prezervativul.

 HIV=SIDA!? GRESIT! HIV este forma usoara a bolii pentru ca HIV inseamna „virusul imunodeficientei umane” si ataca sistemul de aparare a organismului. SIDA este stagiul final al infectiei cu HIV si reprezinta etapa cea mai grea a bolii…

canicula_soare_44_2008070791652_80 Stiati ca in primele trei luni de la infectia cu HIV virusul este practic „invizibil” pentru testele clasice!?

 Stiati ca infectia cu HIV poate sta in stare latenta in organism pana la 10 ani fara a fi descoperita?

 Stiati ca in prezent, o persoana infectata cu HIV poate trai, in medie, 20-30 de ani, daca se protejeaza si se trateaza corespunzator?

➡ Stiati ca primele semne ale acestei maladii au fost mentionate in 1981 in Los Angeles, California?

➡ Stiati ca primele persoane care au contractat aceasta forma de infectie au fost barbati homosexuali? (Si aici trebuie sa vin cu o serie de completari. Intr-adevar primele persoane infectate cu HIV au fost homosexuali, dar nu homosexualitatea a provocat aceasta boala, cum nici cei care folosesc droguri sau prostituatele nu sunt automat purtatori sau purtatoare de HIV…Este o infectie ce se transmite prin SANGE si prin FLUIDE SEXUALE…Rasa, orientarea sexuala, religia, apartenenta sociala sau alte criterii xenofobe nu au NICI O LEGATURA CU HIV/SIDA).

➡ Stiati ca HIV se transmite mai usor de la barbatul infestat la femeie decat de la o femeie infestata la barbat? Prin urmare, riscul de a contracta acest virul este mai mare pentru femei.

img1un2Za➡ Stiati ca intre anii 1983-1984 infectia cu HIV a avut trei nume distincte din cauza laboratoarelor diferite care au descoperit infectia!?

➡ Stiati ca, in 1986, in Africa de Vest, s-a descoperit si tulpina HIV-2, fiind o forma mai putin contagioasa?

De ce va spun aceste lucruri? Pentru ca tinerii, si nu numai, trebuie sa iasa din zona de ignoranta in care s-au aflat generatiile trecute si sa inteleaga atat pericolele, cat si boala in sine. E gresit sa traiesti cu impresia ca nu ti se poate intampla, dupa cum este gresit si dureros ca o persoana cu HIV sa fie tratata incorect sau chiar cu cruzime, de catre cei din jur. Este timpul sa scapam de prejudecati precum cea care spune ca ne imbolnavim daca donam sange.

dungha_balerina_big_abstract_DNG0395Si, la fel de important, este timpul sa intelegem ca protectia sexuala nu este o optiune, este o obligatie a fiecaruia dintre noi, pentru sanatatea noastra si a celor din jur. Aproape orice poveste care implica HIV a pornit de la „mie nu mi se poate intampla asa ceva”…

HIV este o boala, dar nu ucide daca e descoperita si tratata din timp! Poti capata HIV doar prin sange si prin intepare cu obiecte murdare de sange infestat (siringi, ace, forfecute, unghiere, obiecte de manichiura sau pedichiura) si prin contact sexual neprotejat cu o persoana infestata cu HIV.

HIV nu se transmite prin respiratie, transpiratie, sarut, imbratisare, strangere de mana!

1 gând despre „De reflectat! 10 Lucruri pe care nu le stiai sau credeai ca le stii despre HIV/SIDA”

  1. Pingback: De reflectat! 10 Lucruri pe care nu le stiai sau credeai ca le stii despre HIV/SIDA - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.