Actualitate, Economic, Tineri

De ce se ofera martisoare pe 1 Martie?

Spread the love

Cu totii primim sau daruim martisoare de 1 martie. Unii dintre noi s-au aflat de-a lungul timpului in ambele ipostaze, pentru ca martisorul este o traditie care se sarbatoreste diferit in diverse zone ale tarii. De unde vine aceasta traditie si care este semnificatia ei?

Martisorul celebreaza venirea primaverii. Daruit de 1 martie, este un obicei specific romanesc. In aceasta zi, barbatii ofera doamnelor si domnisoarelor apropiate martisoare, despre care se considera ca sunt aducatoare de fericire si noroc. In zona Moldovei, insa, cei care primesc martisoarele sunt barbatii. Traditional, martisoarele sunt formate dintr-un snur impletit rosu cu alb, cu care se leaga simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, etc.

➡ Pe ce parte se poarta martisorul

Martisorul se poarta toata luna martie pentru noroc, aceasta traditie regasindu-se doar la noi in tara. Desigur ca pe langa simbolul noului sezon cand natura se trezeste la viata, el mai are si alte semnificatii. In general este daruit femeilor si copiilor pe post de talisman. El poate lua mai multe forme precum: cosarul (transmite bunastare), trifoiul (poarta noroc) sau ghiocelul (intruchipeaza prospetimea, puritatea).

Oamenii atarnau podoaba aceasta chiar si la gat sau la mana cu snurul deja bine cunoscut inainte ca acesta sa isi contureze drumul in traditia populara. Se mai folosea pe timpul bunicilor nostri si un fir de arnici rosu sau unul de bumbac pentru culoarea alba. Vorbele batranilor spun ca martisorul se poarta in piept, pe partea stanga. De asemenea, el e cunoscut ca simbolul indeplinirii tuturor dorintelor la inceput de primavara.

➡ Traditii romanesti de Martisor 

In general, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.

In Banat, datina spune ca fetele nemaritate care se spala cu apa adunata de pe frunzele fragilor din padure se vor marita in anul respectiv, iar in zona Bihorului exista obiceiul ca fetele sa se spele cu apa de ploaie pentru a fi sanatoase si frumoase, obicei care se pastreaza si astazi. Ele vor purta martisoarele pana cand cucul va incepe sa cante, sau pana infloresc primii trandafiri sau ciresi.

In Dobrogea, traditiile spun ca martisorul trebuie sa fie purtat pana la venirea berzelor, ca mai apoi sa fie aruncat spre inaltul cerului. In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca acesta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini.

La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare. In Transilvania, martisoarele se atarna de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se vor speria duhurile rele.

In zilele noastre, martisoarele au capatat diferite forme, pastrandu-se totusi semnificatia din spatele gestului de a oferi un cadou in aceasta zi si anume aceea de a darui un simbol al primaverii, purtator de noroc. Pe Pami.ro vei gasi o colectie variata cu martisoare superbe la preturi foarte accesibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *