Rezumat:
Dacă încerci să rămâi însărcinată de ceva timp, fără succes, e posibil să te simți puțin dezorientată. Dar există soluții și pași de urmat pentru a rezolva această problemă. Unele dintre cauzele infertilității sunt ușor de tratat și nu toată lumea care întâmpină dificultăți în ceea ce privește obținerea pe cale naturală a unei sarcini are nevoie de fertilizare in vitro sau alte proceduri complicate și costisitoare.
Nu amâna la nesfârșit consultația
Medicul va recomanda investigații și teste de fertilitate pentru cuplu în următoarele situații:
- Dacă ai mai puțin de 35 ani și ai încercat să obții o sarcină timp de un an, fără succes;
- Dacă ai peste 35 ani și ai încercat să obții o sarcină timp de 6 luni, fără succes;
- Dacă ai avut minim două avorturi spontane în primul trimestru de sarcină;
- Dacă ai simptome îngrijorătoare sau factori de risc pentru infertilitate.
Dacă te înscrii în oricare dintre aceste categorii, nu amâna mersul la medic, deoarece timpul lucrează în defavoarea ta.
Programează o primă consultație la medicul specialist în obstetrică și ginecologie
Prima programare ar trebui făcută la medicul ginecolog care te monitorizează periodic; poate fi o idee bună să mergi însoțită de partener, deși nu e obligatoriu, în această etapă.
Pentru o evaluare completă, e bine să îi poți oferi medicului următoarele informații:
- Un calendar al ultimelor 6 menstruații, chiar dacă ciclurile sunt regulate. În cazul în care ai completat un calendar de fertilitate sau dacă ți-ai monitorizat temperatura bazală, ia cu tine și graficele respective;
- O listă completă a medicamentelor pe care le luați, tu și partenerul. Unele medicamente pot avea impact negativ asupra fertilității, pe această listă aflându-se și unele antidepresive, ca și unele antialergice;
- O listă a simptomelor care pot duce cu gândul la infertilitate;
- O listă a factorilor de risc cunoscuți pentru infertilitate. Dacă nu știi care sunt aceștia, vei lămuri problema în timpul consultației;
- O listă de întrebări pe care vrei să i le adresezi medicului. Lista te va ajuta să nu uiți ceva, din grabă sau din cauza emoțiilor.
Nu uita să menționezi, în timpul consultației, și simptomele care poate ți se par jenante, cum sunt durerea în timpul contactului sexual, abundența părului nedorit sau absența dorinței sexuale. Toate acestea, și multe altele, pot indica o problemă cu impact asupra fertilității.
Adu în discuție și simptomele pe care le experimentează partenerul. Până la 40% dintre cuplurile infertile se luptă cu problema infertilității masculine, deci și asta e important.
Fă primele teste de fertilitate
Testele de bază de fertilitate includ:
- Analize de sânge;
- Spermograma;
- Ecografia intravaginală;
- Consultul clinic pelvin;
- Testul Babeș-Papanicolau;
- Cultura de secreție vaginală;
- Testarea pentru infecții cu transmitere sexuală;
- Histerosalpingografia – dacă e necesară;
- Laparoscopia în scop diagnostic – dacă e necesară.
Aceste teste pot ajuta la stabilirea unui diagnostic, dar se poate ca rezultatele obținute să fie bune, în ciuda dificultății de a procrea. Până la 30% dintre cupluri nu află niciodată care este cauza infertilității cu care se confruntă.
Începe un tratament general de stimulare a fertilității
Pe baza rezultatelor obținute la testele de mai sus, medicul poate recomanda un tratament general de stimulare a fertilității. Acesta poate include:
- Schimbări ale stilului de viață, dietei, gradului de activitate fizică;
- Tehnici de gestionare a stresului, o cauză frecventă a infertilității;
- Suplimente alimentare;
- Acupunctură, despre care s-a dovedit științific că are un impact favorabil asupra fertilității.
Caută o clinică specializată în tratarea infertilității
Medicii specializați în probleme de fertilitate pot sugera efectuarea unor analize mai detaliate pentru identificarea problemelor. Sub îndrumarea acestora se poate evalua rezerva ovariană, sau se poate efectua cariotiparea în cazul unei pierderi de sarcină și exemplele pot continua.
După obținerea rezultatelor investigațiilor suplimentare, medicul îți va propune un plan de acțiune pe care îl veți discuta împreună și îl veți ajusta în funcție de costuri, probleme de sănătate preexistente și alte criterii personale.
În funcție de deciziile luate împreună se poate trece la unul dintre tratamentele pentru infertilitate, de la simpla inseminare intrauterină până la proceduri mai complexe.
Probleme de fertilitate au un impact puternic asupra psihicului oricărei persoane. Deși există destule variante de tratament, nu toate cuplurile care se confruntă cu această problemă reușesc să conceapă, iar parcursul până la luarea unei decizii definitive se poate dovedi foarte dificil. Nu ezita să cauți sprijin, atunci când simți că ai nevoie.
Bibliografie:
- “Overview – Infertility.” NHS, 18 Feb. 2020, www.nhs.uk/conditions/infertility/, accesat la 5.01.2023;
- “What to Do When You Can’t Get Pregnant.” Verywell Family, verywellfamily.com/we-cant-get-pregnant-now-what-1960154, accesat la 5.01.2023.