Fără categorie

De 16 ori BIS pentru Gala Avanpremiere. Astept 17 cu tot cu modele!

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Inainte de a intra in subiect vreau sa va fac o marturisire. Fara nicio legatura cu gala, pentru mine a fost intr-adevar o premiera in avanpremiera evenimentul in sine. Practic, a fost prima prezentare de moda din viata mea. Am contact indirect cu zona de fashion si lifestyle, am filmat in 2013 in Pitesti colectia de toamna-iarna, m-am implicat in evenimentul de fashion Culorile Toamnei din Pitesti din perioada 2003-2007, dar sa particip la modul la care am participat aseara, niciodata.

12243577_864264510356118_737491952910018841_n

Chiar daca stiam majoritatea persoanelor invitate din zona de show-biz, reviste glamour, vip-uri, oameni din agentii si bloggeri din zona de fashion, pentru mine evenimentul a fost o premiera, iar din punct de vedere vizual, a fost un deliciu. Ca sa intelegeti senzatia, m-am simtit cum se simte un gurmand cand ajunge intr-o camera plina de bomboane de ciocolata si alte dulciuri exotice. Colectiile au adus in fata, dincolo de croieli si concepte inovative de design, zeci de modele. Un singur lucru m-a derutat. Nu am vazut niciun zambet. N-am inteles de ce erau atat de serioase. Dar sa trecem la colectii, ca de asta ne-am strans, zic!

➡ MARIE OLLIE

Cu accente de macramé aplicat manual si linii expresive si asumate, Colectia Toamna/Iarna 2015-2016 Marie Ollie sugereaza romantismul suav al erei victoriene transpus catre modernism.

Liniile feminine implinite de o nota de masculinitate, nuantele calde de bej moderate de versatilul alb-negru, transparenta voalului si fluiditatea matasii, creeaza un stil transcendent si peren.

11223481_864271610355408_7932745498573517801_n

➡ Andreea Nastase

Colectia Andreei Nastase urmăreşte stagiile prin care personajul colectiei sale parcurge etape pentru atingerea echilibrului prin transpunerea normalului, cotidianului şi a banalului in ceremonialuri de pregatire a intampinarii, adaptării şi modificării noului statut. Naşterea şi moartea, vârstele umane si cosmice, toate reprezinta modele ale trecerii naturale explicate sub forma poveștilor sacre, a miturilor si legendelor.

Colecția a avut ca punct de pornire o tema universal – riturile de trecere, dar și ceremoniile legate de aceste rituri, cu trimiteri către vestimentația ceremonială, precum cămașa de botez, straiele de nuntă, hainele de doliu. Semnificația veșmântului în cadrul ceremoniilor și rolul pe care îl are acesta în contextul trecerii la o anumită identitate simbolică sunt surse de inspiraţie în cadrul acestei colecţii.

Ideea din spatele colecţiei s-a bazat rituri şi ceremonii, care are ca scop aducerea în prim plan al unui aspect universal, astfel conturându-se un personaj atemporal, iar veşmântul surprinde contextul ceremonial dar și starea de tranziție la care este supus personajul.

12246812_864264880356081_672017788306573266_n

➡ BIANCA NEGREA – Fuse

Conceptul acestei colecții rezidă in investigarea elementelor ce țin de obiceiul de iarnă din Mărginimea Sibiului, numit ”obiceiul urșilor și al burduhoșiilor”, care incă dăinuie în comuna Cârța.

În cadrul acestei sărbători, considerată una dintre cele mai vechi ale locului, tinerii satului se împart în două cete, respectiv urși și burduhoși. Cel dintâi, ursul, este considerat un animal sacru și un adevărat simbol purificator, fiind personajul pozitiv. Pe cealaltă parte, burduhoșii reprezintă personajele negative ce simbolizează răul.

Ei iau pe rând gospodăriile localnicilor pentru a-i murdări cu funingine. Se consideră că toți cei murdăriți sunt purificați și vor avea un an mai bun. Tinerii costumați în urși sunt înveliți în aproximativ 60 de metri de funie confecționată din fân răsucit, în timp ce personajul negativ, burduhosul, este imbrăcat in zdrenţe colorate.

Prin intermediul costumelor, horei, cântecelor specifice, pocniturilor de bici, precum și al focului, se creează un ritual de purificare, reprezentat de lupta dusă între cele două cete pentru ca spiritele rele să fie ţinute la distanţă. Aceste elemente sunt extrase, trecute printr-un filtru personal, precum și transformate, astfel incât să fie adaptate prezentului.  Principalul subiect de inspiratie este costumul din paie al ursului.

Un alt subiect care m-a inspirat pentru fundamentarea acestei colectii îl reprezintă manifestul cultural Subcarpati. Aceasta este, in mod cert, o zona pe care am inteles-o si in care ma regasesc pe deplin.

Astfel, în crearea tinutelor am pornit de la produse vestimentare cu structura simplă pe care le-am dezvoltat pe parcurs, dar și elementele reprezentative ale costumului din paie, respectiv volumul și materialitatea acestuia, stilizate până la abstracție. Culorile pe care le-am folosit sunt preluate din sobrietatea cromatică a costumului popular din mărginimea sibiului, zonă in care are loc in fiecare an ”obiceiului ursilor si al burduhosilor”, dar are legătură și cu funinginea cu care se murdaresc în acest ritual, pentru purificare. (Nu intamplator am recunoscut negativele trupei Subcarpatii)

11036638_864264577022778_53406458179227870_n

➡  Multiglitter Men by Loredana Ghetie

Definirea identității masculine prin intermediul artei contemporane este unul din punctele de interes sublineate în colectie. Pornind de la costumul masculin, în cadrul temei s-a urmărit  trecerea de la tradiționalism, de la masculin la feminin, punându-se în valoare structurile propriuzise în contextul vestimentației contemporane.

Colecția adresată doamnelor din mediul urban, este  realizată cu ajutorul acestor forme geometrice,linii simple,drepte ,dar cu  un croi atipic ,in cele din urma ,obtinandu-se un design conceptual, glam si versatil.  Vorbim despre interferențe culturale analizate prin prisma globalizarii.

Ambiguitatea între masculin și feminin, putere și fragilitate, opulență, trecut și prezent. Aceste contraste reflectă multiplele fațete ale femeii secolului 21 și, mai presus de toate, celebră stilul ei personal.

Cuvintele cheie ce stau la baza colecției personale sunt: Lifestyle, masculin, subcultra, metrosexualitate, narcisism, atentie, glitter, consumerism, urban lights, reinterpretare, opulenta.

12246950_864264750356094_4217860426779058155_n

➡ Ludmila Corlateanu – Pre-colectia / colectia Primavara / Vara 2016

 Intalnim de la Rochii pastorale din stofe cu carouri Vichy in combinatie cu buline ludice – specifice Normandiei, pana la rochii sobre care au imprumutat albastrul dungat  al camasilor barbatesti – cumva mirosind a Labanda si amintind de starea de libertate a Provence-ului.

Totul atinge paroxismul cu o incursiune sentimentala in istoria Parisului intr-o mica aventura tematica cu Marie Antoinette prin rochiile de seara din brocard opulent, dar simultan usoare si moderne ca o adiere de timp peste terenurile atat de incarcate de spirit si de estetic pe care Franta – le-a daruit lumii frumosului si spiritualitatii, mai ales prin Moda si Arta pura.

12247143_864264550356114_8151492437338834554_n

➡ Sandra Chira – Memoria Umbrei  2015-2016

Memoria umbrei tratează problematica identității ancorată în contextul contemporan, sub influența noilor teorii psiho-sociale referitoare la modalitățile de formare, evoluție sau decadență a indivizilor în cadrul societății. Este o întruchipare a nevoii de apartenenență, inspirată de actualitatea socială creatoare de confuzie, sentimente de dezrădăcinare și nesiguranță sub influența globalizării și a uniformizării în masă.

Interesul actual față de noutate ”cu orice preț” a declanșat fenomenul denumit criză de identitate.  Am constatat lipsa de atenție față de reperele și valorile tradiționale, în favoarea unei preocupări excesive față de tot ceea ce este nou, schimbător, high-tech și în primul rând aparent inaccesibil.

Memoria umbrei este o încercare de a semnala efectele nocive ale modei asupra stabilității identității persoanei, luând forma unei invitații de a privi lucrurile mai profund, către origine și nu întotdeauna către noutatea imediată.

Instabilitatea și fragmentarea identitară este asociată umbrei – umbra care însoțește persoana, într-o continuă metamorfoză, ca formă de dedublare. Motivele tradiționale decupate în porțile maramureșene, gardul împletit din nuiele și acoperișurile din șindrilă sunt arhetipuri ale aspectelor identitare fundamentale, preluate din peisajul rural natal al Maramureșului – valori date uitării.

Haina se poartă și devine poartă către mesajele cu care creația vestimentară este înzestrată. Colecția ilustrează la nivel cromatic interferența dintre spațiul urban auster, reprezentat în nuanțe de griuri colorate, alb și negru, și spațiul arhaic, transpus prin armonia culorilor roșu vermillon, roșu de cadmiu și brunuri. Imprimeurile digitale aduc în prim plan motivul umbrei. Materialele textile variază de la gros la subțire, de la fin la texturat, de la rugos la pufos, creațiile vestimentare găsindu-și expresivitatea în aceste raporturi antagonice.

12250073_864264727022763_4566021142825800157_n

➡ UnSimilar – Studio Cabal 2015-2016

Colectia Toamna-Iarna 2015-2016 UnSimilar a brandului Studio Cabal, este dinamica si sofisticata in egala masura, definita printr-un stil boem cu influente etnice. In cadrul acestei colectii, Studio Cabal armonizeaza si actualizeaza influente contrastante din perioada colonialismului, reinterpretand teme caracteristice miscarii artistice de la finele secolului XIX cunoscuta sub numele de Confreria Prerafaelitilor.

Consecventa esteticii Studio Cabal, extrem de actuala si nuantata, colectia Un-Similar combina elemente deconstructiviste, juxtapuneri si croieli inovatoare cu detalii utilitare si finisaje “raw”, punand accent pe utilizarea de materiale organice, naturale: lana, piele, matase, in combinatie cu materiale eco precum blana artificiala, imprimata. Un-Similar propune piese vestimentare care, laolalta, compun o garderoba excentrica, cu un stil totodata bine definit si subtil.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.