Actualitate, Social, Tineri

Cum se obține permisul de ședere în SUA, în țări din UE și Republica Moldova

Spread the love

Sunt momente în viață când ne dorim o schimbare majoră și vrem să ne mutăm într-o țară străină, sau într-o țară vecină din proximitate. Sau, de ce nu, poate vrem să schimbăm continentul și să ne mutăm în America. Următorul material este strict cu rol informativ și vă prezintă câteva aspecte legale de care trebuie să țineți cont dacă vreți să vă mutați cu domiciliul și să lucrați într-o altă țară. Documente de care aveți nevoie, sume de bani pe care trebuie să le dețineți și alte aspecte de natură socio-economică.

➡ Cum poți să locuiești și să lucrezi în Statele Unite ale Americii

Permisul de rezidenta pe care fiecare imigrant in America si-l doreste, dar care este si foarte greu de obtinut, este Cartea Verde sau Green Card. Documentul atesta faptul ca un cetatean strain este rezident permanent al Statelor Unite ale Americii (SUA) si are dreptul sa ceara si cetatenia. Cererea pentru Cartea Verde poate fi depusa de anumite categorii de imigranti in Statele Unite.

UN MEMBRU AL FAMILIEI. Legislatia americana spune ca sotul sau sotia, fiul sau fiica necasatorit(a), in varsta de peste 21 de ani, fiul sau fiica casatorit(a), parintele, fratele sau sora unui cetatean al SUA, care are o cerere de viza aprobata de Departamentul de Stat American, pot fi considerati eligibili pentru a deveni rezidenti permanenti al SUA. Aceeasi eligibilitate o au si cei ce sunt sotul sau sotia, fiul sau fiica necasatorit(a), de orice varsta, al unui, unei posesor(are) de Green Card ce detine o cerere de viza pentru familie aprobata de Departamentul de Stat.

OCUPATIE. Cartea Verde se poate obtine si daca imigrantul prezinta o cerere de viza aprobata in folosul lui de un angajator din SUA. Cei care sunt muncitori stabiliti in SUA pe baza unei cereri pentru Green Card trebuie sa aiba un numar de viza valabil, primit de la Departamentul de Stat.

Fac exceptie rudele apropiate ale cetatenilor USA. Legea americana spune ca, in categoria rudelor apropiate intra: parinti, sot, sotie, fiul sau fiica – sub varsta de 21 de ani, necasatorit(a). Pentru fiul sau fiica necasatorit(a), care are peste 21 de ani, fratele sau sora unui cetatean SUA ori sotul, sotia sau copilul unui rezident legal permanent, numarul de vize este reglementat anual de legi.

STATUTUL. Azilantii sau refugiatii care au stat in SUA, cel putin un an dupa ce li s-a acordat unul dintre aceste statuturi, si nu au comis abateri de la litera legii, pot primi Green Card. Mai multe informatii despre acest subiect gasiti aici

 

➡ Cum poți să locuiești și să lucrezi în Țările de Jos

Pentru că Uniunea Europeană are mai multe țări în componență printre care și România, am ales să vorbesc despre Olanda unde am locuit recent aproape o lună de zile și este o țară care folosește moneda Euro. În plus în Olanda se poate locui extrem de ușor, iar limba engleză e practic a doua limbă vorbită și e ușor să te acomodezi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Orice cetățean străin care stă mult timp în Țările de Jos trebuie să dețină un document adecvat care să îi ofere dreptul de a rămâne legal în țară. Acest document servește și ca document de identitate și vă permite să intrați în Olanda. În olandeză permisul de ședere se numește Verblijfsvergunning sau Verblijfsdocument.

Permisul de ședere trebuie să indice în ce condiții cetățeanul străin este autorizat să locuiască în Țările de Jos. Documentul trebuie să conțină și fotografia sa și să indice identitatea și cetățenia sa. În Olanda, permisul de ședere are mai multe tipuri, iar numărul și conținutul acestora se schimbă din când în când. În prezent, documentele de ședere pentru eșantioanele din 2012 și 2020 sunt valabile.

Permis de ședere obișnuit

Tipul I: Permis de ședere obișnuit pentru o perioadă determinată (Verblijfsvergunning voor bepaalde tijd regulier)

Acest permis de ședere se eliberează cetățenilor străini în cazurile în care șederea este permisă în mod obișnuit. Permisele sunt întotdeauna eliberate în funcție de scopul reședinței, cum ar fi locuința cu familia / partenerul sau rudele, studiul sau munca plătită. Scopul reședinței, pe baza căruia a fost eliberat permisul, este indicat pe spatele documentului.

Permisiunea sau interdicția (parțială) de a lucra este, de asemenea, indicată pe spatele documentului.

Tipul II: Permis de ședere permanentă obișnuită ( Permis permanent de ședere permanentă )

Acest permis este eliberat cetățenilor străini care au reședința permanentă în Țările de Jos. De regulă, acest document este solicitat după 5 ani de deținere a unui permis de ședere de acest tip I.

Acest tip de permis de ședere vă permite să lucrați fără restricții și permise suplimentare. Mai multe informatii gasiti aici

➡ Cum poți obține permisul de ședere în Republica Moldova

Conform legislației moldovenești, cetățenii străini care au sosit în Republica Moldova, deși nu dețin cetățenia moldovenească , au dreptul de a rămâne în țară nu mai mult de 90 de zile într-un interval nu mai mare de 6 luni.

Pentru a rămâne legal pe teritoriul Moldovei mai mult de 90 de zile, fără a încălca condițiile de ședere, cetățenii străini trebuie să solicite un permis de ședere în Moldova. Acest document mai poartă denumirea sau mai este cunoscut și drept certificat de imigrare și va fi asociat întotdeauna unei cărți de identificare, buletin și pașaport, documente care să conțină datele biometrice ale proprietarului, numele său complet și fotografia.

Ce tip de persoane pot obține permis de ședere în Republica Moldova?

După cum am precizat de la început, persoanele străine de altă naționalitate decât cea moldovenească, nu au voie să locuiască mai mult de 90 de zile pe teritoriul Republicii Moldova fără cetățenie moldovenească sau fără permis de ședere. Fără aceste atribute vor fi considerate persoana non grata și vor fi refuzate de către instituțiile abilitate și de către organele de stat dacă vor dori să locuiască sau să își desfășoare activități socio-economice.

În plus, pe baza legislației în vigoare, acest comportament reprezintă o încălcare a regimului de ședere în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că astfel de cetățeni străini sunt recunoscuți ca persoane cu ședere ilegală în Moldova și pot suferi rigorile legilor în vigoare. Prin urmare, ce tip de persoane pot solicita un permis de ședere?

Cred că cel mai bine la această întrebare îți pot răspunde cei de la Office 5.

“Office Five” S.R.L. este o companie afiliată unei reţele internaţionale specializate în oferirea serviciilor de asistenţă în afaceri. Pe piaţa Republicii Moldova, Centrul de Business Office5 activează deja al 8-lea an, administrând o gamă largă de servicii orientate agenţilor economici locali şi străini.

De-a lungul anilor firma a acumulat experiența necesară pentru a dovedi profesionalism într-o abordare de calitate a problemelor ridicate și de găsire a unei soluții optime de sediu al companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *