Atelier de Idei, Social

Cum sa vezi cotatii valutare live si cum este mai bine sa procedezi cu schimburile valutare

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 2 Average: 5]

In caz ca nu stiai, cursul valutar euro – leu (cel care ne intereseaza cel mai mult) se stabileste in fiecare zi bancara (de luni pana vineri, exceptand zilele libere legale) de catre Banca Nationala a Romaniei la ora 13:00. Insa BNR nu stabileste cursul dupa cum doreste, ci preia cursul din piata valabil in acel moment. Piata valutara este activa de dimineata pana spre seara si se joaca intens in unele zile, cu oscilatii importante! Tot la ora 13:00 se anunta si cursul USD – RON, insa in acest caz este vorba despre o medie intre EUR – RON si EUR – USD.

Cert este ca, de fapt, cursul oficial este un curs de referinta valabil in economie, in afaceri, in comert, de fapt pe piata valutara existand alte cotatii poate destul de diferite in anumite momente din zi. Am putea dori sa vedem cotatii valutare in timp real si o putem face gratis si simplu online, pe site-uri specializate. De exemplu pe bnr-cursvalutar, unde pe langa curs valutar live, exista si curs valutar BNR, istoric curs valutar, curs valutar banci, convertor valutar… deci o multime de instrumente utile.

De ce ne poate interesa sa vedem cursul valutar in timp real, cotatiile live? Pentru ca astfel ne putem face o idee despre trend in momentele mai tensionate pe piata, daca avem nevoie sa schimbam bani sau sa facem tranzactii mai mari (chiar imobiliare) in acele zile. Degeaba BNR a stabilit sa zicem curs de 4,82 lei / euro daca in piata dupa-amiaza se joaca deja la 4,85 leu / euro… daca avem nevoie sa mergem la casa de schimb valutar dupa-amiaza (sau la banca), sigur cursul va fi mai apropiat de noile cotatii ale momentului, pentru ca ele se vor vedea in cursul oficial probabil in ziua urmatoare. Cand este vorba de sume mari de bani, putem lua unele decizii acordand maxima atentie la evolutia valutara – timpul se masoara atunci nu neaparat in zile, cat in ore, minute…

Cand ai nevoie de schimb valutar, primul pas este oricum sa te informezi pe site-uri precum curs-valutarbnr. Vezi nu doar curs BNR, ci si cursurile bancilor intr-un singur loc. Daca preferi, poti sa vizitezi direct si website-urile bancilor comerciale si sa mergi pe la casele de schimb valutar din apropiere. Insa nu uita ca bancile ofera curs valutar preferential pentru clientii lor care fac schimb valutar intre conturi. Mai exact, sa presupunem ca ai 1000 EUR in contul tau de euro si vrei sa-i schimbi in lei – transferul se va face intre conturile tale, intrabancar. Vei primi un curs valutar special, mult mai bun decat cel afisat la casele de schimb, pentru tranzactii cash.

Mai mult decat atat, exista banci care ofera chiar schimb valutar la curs BNR, eu stiu cel putin 2 banci care au o astfel de facilitate pentru clienti, tot in cont, desigur, si doar intre anumite ore ale zilei si in limite de suma. Dar tot este bine sa prifiti de orice facilitate! Oricum ai proceda, asigura-te ca esti o persoana foarte bine informata inainte de a actiona!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *