Rezumat:
Romania este si va ramane multi ani de aici inainte o tara cu potential agroturistic. Datorita infrastructurii defectuoase si a decalajelor masive intre mediul urban si rural, multe zone din tara noastra inca pot oferi experiente genuine de calarit, vanatoare, pescuit, descoperiri arheologice, zone de agrement, trasee montane, zone unde mestesuguri arhaice inca sunt in voga…
In acest context, ideea unei pensiuni agroturistice este bine venita. Dar chiar daca ai doar un teren si vrei sa pornesti de la zero un concept, sau chiar daca ai deja o vila, o casa, un imobil pe care vrei sa-l transformi, trebuie sa intelegi niste pasi, niste mecanisme, si in acest hatis de lucruri care aparent par simple si nu sunt a aparut agentia LeadSkills.
➡ Si totusi, ce este o pensiune agroturistica?
Pensiunea agroturistica este o structura de primire turistica, avand o capacitate de cazare limitata fata de un hotel sau un resort, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladire independenta, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sau mestesugaresti.
In cadrul pensiunilor agroturistice se desfasoara cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi. Activitatile in cauza trebuie sa se desfasoare in mod continuu sau in functie de specific si sezonalitate, sa aiba caracter de repetabilitate.
Exista multiple surse de finantare pentru acest gen de pensiuni, in special prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, dar provocarea nu este sa obtii finantarea, sunt o groaza de firme de consultanta financiara care te pot ajuta sa obtii banii necesari.
Problema se pune cum aloci acele fonduri, cum stii sa amortizezi investitia intr-un mod inteligent? Numai daca ne gandim la componenta ce tine de zona de resurse umane. Chiar daca intr-o pensiune agroturistica sa zicem ca n-ai nevoie de personal auxiliar, dar acei proprietari, owneri, acea familie care locuieste in respectiva locuinta sau intr-o anexa in proximitate, trebuie sa inteleaga cateva concepte ce tin de zona de Horeca.
➡ Provocari in implementarea si derularea proiectelor
Prima si cea mai importanta provocare a solicitantilor de fonduri europene o constituie asigurarea cofinantarii, deoarece fondurile pentru agricultura si dezvoltare rurala nu acopera valoarea totala a proiectului, ci numai un anumit procent din valoarea lui eligibila (in cazul prezentat 90%).
O alta provocare o constituie identificarea corecta si obiectiva a: pietei de desfacere, cotei de piata, canalelor de distributie, resurselor si actiunilor prezente pentru atingerea obiectivelor. Analiza conditiilor de piata avand o deosebita importanta pentru prezentul dar, mai ales, pentru viitorul ei, mecanismul pietei constituind „masura” situatiei actuale si de perspectiva.
➡ Ce iti ofera LeadSkills
In acest context, daca nu vrei sa dai gres cand incepi sa-ti faci o pensiune, ai nevoie de expertiza pe multiple arii de competenta. De aceea s-a nascut LeadSkills.
,,Leadskills are in portofoliul de servicii zona de dezvoltare profesionala oferita catre midle-management-ul care activeaza in orice domeniu, pregatirea profesionala in activitatea hoteliera pentru oricare din pozitiile active in operatiuni, deschiderea de restaurante si mentenanta ulterioara deschiderii, management de specialitate si tot ce acesta cuprinde, de la resurse umane, la operatiuni directe, de la obtinerea autorizatiilor la dotarea spatiilor, de la planul investitional la achizitia inventarului si asa mai departe. Ne place sa fim cei mai buni in ceea ce facem, iar portofoliul nostru ce clienti dovedesc acest lucru.” – a explicat Petrisor Ionescu, manager partner Leadskills.
Agentia are in portofoliu si servicii de consultanta privitoare la finantari?