Actualitate, Social

Cum ne afecteaza cursul valutar

Spread the love

Ce treaba avem noi cu nivelul cursului valutar, in viata de zi cu zi, daca nu castigam bani in euro sau dolari? Ei bine, avem foarte multa treaba 🙂 De la corporatist la blogger, de la agricultor la bugetar, de la student si pana la… somer sau beneficiar de altfel de ajutor social, toti suntem afectati, in bine sau in rau (de obicei in rau :)) ) de oscilatiile cursului valutar leu – euro si leu – dolar.

Nu ai „treaba” cu valuta numai atunci cand pleci in strainatate si iti trebuie ceva euro sau dolari (converteste valuta aici pentru a afla care este valoarea). Daca ai un credit in EUR (sau USD, mai rar), cu siguranta ca transpiri cand vezi ca un euro se duce spre nivelul de 4,7 lei… asta daca nu esti fericit sa primesti salariul in functie de euro. Si foarte multi romani au credite in euro, atrasi de dobanda foarte mica. Nu zic ca este ceva rau, doar ca asa este situatia. Cand euro creste, ajungi sa observi ca rata ta este tot mai mare, chiar si daca este rata fixa in euro.

Nu ai credit? Nu ai scapat de probleme cand creste euro sau / si dolarul! Cele mai multe servicii si produse pe care le cumperi depind, ca si cost, de euro sau dolar. De la benzina si motorina pana la utilitati, totul tine de cursurile valutare. Inclusiv unele taxe, accize, dari catre stat… Apoi, alimentele si bauturile care vin din alte tari (adica foarte multe) si diverse alte produse ce sunt importate in tara noastra ajung sa aiba la vanzare, la raft, preturi ce depind de euro si dolar.

Cand creste cursul, diferenta nu se vede rapid in supermarket sau hipermarket, dar pe masura ce loturi noi ajung in tara, cel mai probabil preturile vor urca. Acest lucru se simte inclusiv la fructe si legume, caci foarte, foarte multe provin din tari precum Italia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Germania, Austria sau chiar tari din America de Sud (din Chile spre exemplu se pot vedea mai mereu in magazine pere, struguri etc.).

Chiar si produsele romanesti se pot scumpi cand creste euro! Totul se scumpeste, de la transport (din cauza cresterii pretului la combustibili) si diverse alte servicii. Pe verticala, majorarile ajung – evident – la clientul final. Adica la tine si la mine. Cam asta este explicatia. Asa ca vezi aici pe curs-valutarbnr.ro curs bnr si, daca te gandesti sa-ti cumperi un laptop spre exemplu, sa-ti dai seama de ce in anumite momente preturile cresc destul de mult, fiind actualizate in functie de cursul valutar, mai ales la retailerii care merg pe adaosuri mai mici, deci au marja mica si nu isi permit sa isi asume eventuale deprecieri de curs valutar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *