IT&C

[CP] ORIZONT HUB BACĂU sprijină crearea de afaceri locale

Spread the love

A fost inaugurat Orizont Hub Bacău, o investiție de 21,8 milioane de lei. Hubul a fost lansat de Primăria Municipiului Bacău pentru a sprijini crearea de afaceri locale în industriile creative și culturale.

Antreprenorii se mai pot înscrie până pe 12 mai pentru a învăța cum să își dezvolte un startup

  • Orizont Hub se alătură celor 120 de spații de coworking din România
  • Un hub pentru cei care nu au capital financiar, dar sunt creativi
  • Cei care își doresc să fondere o afacere se pot înscrie până pe 12 mai pentru a învăța cum să își dezvolte un startup

 Orizont Hub, un spațiu de coworking din Bacău în care s-au investit aproape 22 milioane de lei, a fost inaugurat la finalul săptămânii trecute, acesta fiind construit pe ruinele fostului cinematograf Orizont. Hubul a fost creat de Primăria Municipiului Bacău pentru a sprijini antreprenorii și viitorii antreprenori care dezvoltă afaceri sau intenționează să facă acest lucru în una dintre industriile creative și culturale.

 

Între industriile creative și culturale se numără domenii precum artă&meșteșuguri, media (televiziune, radio, printing), IT – dezvoltare de soft, producție de jocuri video, publicitate, modă, design, arte performantive (muzică, dans), arhitectură, fotografie, film.

Orizont Hub are 680 de metri pătrați și a fost creat prin consolidarea, reconfigurarea şi modernizarea fostului cinematograf Orizont. Hubul va organiza activități precum incubare, mentorat individual (1 la 1), organizarea de evenimente publice și sesiuni de networking, expoziții culturale, ateliere de creație și cursuri în diverse domenii creative, cum ar fi fotografie, design, scriere creativă, dezvoltare software, gaming. De asemenea, se vor organiza proiecții de film și evenimente ale organizațiilor din oraș, cu focus însă asupra comunității antreprenoriale.

 

Valoarea totală a contractului de finanţare a fost de 21.847.604 lei din care contribuţia publică a fost de 9.485.954 lei. Investiția în construcția Hub Orizont a fost de 10.623.803 lei, făra TVA. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritate de investiţie 2.1 Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

 

Un hub pentru cei care nu au capital financiar, dar sunt creativi

 

Cinematograful Orizont a fost un reper în istoria Bacăului, iar acum Orizont Hub va deveni și el reper. Spuneam în urmă cu câțiva ani că viziunea mea este de a face Bacăul un oraș prietenos cu familia. Dar dincolo de creșe, grădinițe, spitale, trebuie ca oamenii să aibă și unde să lucreze. Dacă primăria nu poate crea joburi noi, atunci poate să sprijine antreprenorii. Acest hub este

pentru industrii creative, pentru oameni care nu au neapărat capital financiar, dar au un atu care ii poate duce oriunde – au inteligență, creativitate. Este un hub pentru oameni care au nevoie de un mediu prietenos, un birou și un calculator pentru a produce plus valoare. Pentru că de fapt asta am și făcut aici, am produs valoare într-o clădire abandonată. Și mi-aș dori ca această clădire să fie plină în fiecare zi de tineri care lucrează pentru ideea lor”, a afirmat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul Municipiului Bacău.

 

„Un hub în care oamenii să își pună ideile creative în valoare este o mină de aur pentru orice comunitate. Lumea de azi este într-o competiție accerbă, o lume în care dacă nu știi să inovezi și nu știi sa vii cu răspunsurile la nevoile de azi și cele din viitor, riști foarte usor să fii lăsat deoparte. Suntem într-un joc infinit în care poți să reziști valorificând cea mai importanta resursă din toate timpurile – mintea umană. Încheierea construcției este temelia pe care trebuie să construim acea

sustenabilitate, acel nucleu din care să rezulte și alte asemenea spații. Pentru că putem sprinta spre dezvoltare dacă reușim să aducem alături de noi oameni creativi sș inovatori”, a declarat Vasile Asandei, director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Cristina Țoncu, ROTSA: Noi suntem chiar la firul ierbii, suntem într-o zonă în care încercăm să încurajăm cât mai mulți oameni să devină antreprenori

 

În ultimii zece ani au apărut aproximativ 120 de spatii de coworking în România, iar Orizont Hub se alătura acestora printr-un spațiu în care sperăm că vom vedea cât mai multe firme noi. Prin programul de incubare pe care l-am gândit pentru antreprenorii din Bacău și din regiune, ne dorim să creștem numărul de companii care să aibă o contribuție economică în zonă. În România nu am atins încă masa critică de startup-uri. Apar tot mai multe fonduri de investiții de capital de risc (pentru afaceri la început de drum), dar toate se uită la câteva startup-uri foarte bune pentru care intrezărim chiar o bătălie. Vrem să avem un ritm de creștere a numărului de startup-uri mai alert pentru că se adeverește că în general opt-nouă din zece startup-uri dispar în primii ani. Astfel, este nevoie de un pipeline mult mai mare. Iar noi, cu ROTSA – Asociatia Română pentru Startup-uri în Tehnologie – suntem chiar la firul ierbii, suntem într-o zonă în care încercăm să încurajăm cât mai mulți oameni să ia în considerare varianta antreprenoriatului ca opțiune de carieră. Antreprenorii au o viață captivantă, dinamică, plină de satisfacții, dar de multe ori și foarte grea, în care este nevoie de multă perseverență și anduranță, este nevoie să lupți inteligent pentru ideea ta când toți îți zic că nu va merge”, a declarat Cristina Țoncu, director regional ROTSA – Asociația Română pentru Startup-uri în Tehnologie, organizatia care va derula Programul de Incubare în cadrul Orizont Hub.

 

Printre participanții care au vorbit în cadrul evenimentului s-au numărat: Vasile Asandei – Director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Lucian Daniel Stanciu Viziteu – Primarul Municipiului Bacău, Prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovszky – Rectorul Universității Vasile Alecsandri din Bacău, Conf.univ.dr. Mihai Căprioară de la Universitatea ,,George Bacovia” și director executiv al Fundației Comunitare Bacău, Ina Stoian – arhitectul proiectului Orizont Hub Bacău, Doru Huțuțui – Business Coach, consultant și lector, Adrian Mironescu – fondator Optimism Works și designerul brandului Orizont Hub, Adrian Anghel – director Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău, Cristina Țoncu – Director regional Asociația Română pentru Startup-uri în Tehnologie (ROTSA) şi cofondator Techcelerator, Cristi Graunte şi Mircea Taune – antreprenori IT, mentori şi fondatorii People of Tech.

 

Cei interesați se pot înscrie până pe 12 mai pentru a învăța cum să își dezvolte un startup

 

Una dintre primele activități ale hub-ului este desfășurarea unui program de incubare creat de Asociația Română pentru Startup-uri din Tehnologie, acesta incluzând ateliere de grup, sesiuni individuale de mentorat, consiliere și evenimente de promovare a participanților.

 

Antreprenorii din Bacău și din regiune se pot înscrie în acest program de incubare până pe 12 mai pentru a învăța timp de șase luni cum să își crească propriile businessuri. Programul de incubare abordează teme precum găsirea soluțiilor adecvate pentru nevoile utilizatorilor, setarea profilului clienților, dezvoltarea produselor, marketing și branding, găsirea partenerilor și a investitorilor potriviți.

 

Sunt eligibile pentru a participa la workshop-uri:

 

  1. Persoane fizice / echipe de persoane fizice (doi-trei fondatori) care doresc să înființeze și să dezvolte în județul Bacău companii în domeniul industriilor creative și culturale (ICC)
  2. Companii deja înființate, dar nu mai mult de trei ani în urmă cu domeniul de activitate CAEN în una dintre industriile creative și culturale
  3. Companiile care nu sunt în dificultate (stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvență, faliment) sau suspendarea temporară a activității;

 

La finalul perioadei de workshop-uri vor fi alese 20 de startup-uri care vor fi găzduite timp de un an de Orizont Hub, cheltuielile fiind suportate de Primăria Municipiului Bacău. În perioada 15 iunie – 1 noiembrie fondatorii startup-urilor vor participa la sesiuni individuale de mentorat. În noiembrie va avea loc Demo Day, un eveniment de finalizare a programului de incubare, iar în cadrul acestuia echipele rezidente își vor prezenta produsele și progresul realizat în cele șase luni de incubare.

***

Despre Orizont Hub Bacău

Orizont Hub Bacău a fost creat de Primăria Municipiului Bacău ca un spațiu dedicat antreprenorilor locali. Acesta a fost lansat prin consolidarea, reconfigurarea şi modernizarea fostului cinematograf Orizont. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea mediului antreprenorial în municipiu şi ȋn regiune prin sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale din domeniul creativ, dezvoltarea competitivităţii economice locale şi consolidarea poziţiei pe piaţă a ȋntreprinderilor mici şi mijlocii.

Despre ROTSA

ROTSA (Romanian Tech Startups Association) este o organizație nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele startup-urilor de tehnologie din România. ROTSA, prin colaborarea cu actori ai ecosistemului național, realizează maparea națională a

startup-urilor tech din România, într-un efort de generare de date legat de starea și evoluția companiilor de tip start-up tech. Viziunea ROTSA este dezvoltarea și sprijinirea ecosistemului de start-upuri de tehnologie, fiind în același timp un conector pentru principalii actori și o legătură cu alte ecosisteme internaționale deja existente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *