Fără categorie

Constantin Enceanu in dialog cu generatia in Blugi

Spread the love

Am crescut mari măicuţă

De acasă am plecat

Ca puii cucului măi,

Din cuib când au zburat.

Îţi multumesc din suflet

Pentru tot ce ai făcut

Cât voi trăi măicuţă

Nicicând n-am să te uit

Şi dincolo de moarte

Am să te port în gând.

(Mi-e dor de tine mamă, Constantin Enceanu)

 – Bună ziua, vă mulţumesc pentru bunăvoinţa de a-mi oferi acest interviu cu ocazia unei zile încărcate cu o emoţie specială. Pentru început, vă rog să-mi spuneţi ce reprezintă pentru dumneavoastră ziua de 8 martie?

8 Martie este o ocazie în plus de a sărbători cele mai importante doamne din viaţa noastră, de la mamă, la soţie sau fiică! Pentru Constantin Enceanu, solistul de muzică populară, este o zi în care le cânt doamnelor şi domnişoarelor prezente la evenimentele la care sunt invitat!

– Povestiţi-mi, vă rog, despre o experienţă care v-a marcat până în acest moment referitoare la această sărbatoare.

Nu este neapărat o experienţă care m-a marcat însă îmi amintesc de un evenimet la care am fost invitat să cânt! Spectatorii – câteva sute de doamne şi domnişoare cărora am reuşit să le fac seara mai frumoasă! Au jucat pe melodiile mele, am făcut poze, s-au simţit bine şi m-am simţit minunat! Am fost un răsfăţat printre atâtea reprezentante ale sexului frumos!

– Ce semnifică pentru dumneavoastră cuvântul “Mama”? Care au fost cele mai importante lecţii pe care le-aţi învăţat de la mama dumneavoastră?

Mama m-a învăţat să fiu om, să fiu cinstit şi corect în viaţă, să îi preţuiesc pe cei de lângă mine, să am încredere în forţele mele şi să lupt mereu pentru ceea ce îmi doresc, mi-a insuflat dragostea pentru muzica populară!

– Ce mesaj le transmiteţi tinerilor care nu au găsit puterea necesară de a înţelege rolul pe care o mamă îl are în viaţa lor?

Obişnuiesc să le spun prietenilor mei să aibe grijă de părinţii lor cât mai au ocazia, să le calce cât mai des pragul pentru că inevitabil vine o vreme când nu o să îi mai avem lângă noi! Sunt momente în care simt nevoia să vorbesc cu mama şi să îi spun ce am pe suflet dar nu mai pot face acest lucru! O mamă te înţelege cel mai bine şi îţi oferă mereu cele mai bune sfaturi, îţi oferă necondiţionat toată dragostea ei! Aşa că dragilor, preţuiţi-vă mamele când încă sunt în viaţă, oferiţi-le o floare, nu doar de 8 Martie, şi cel mai important, spuneţi-le o vorbă bună!

Ce loc ocupă Mama în cântecele dumneavoastră?

Mama a fost cea care şi-a dorit enorm ca eu să îi îndeplinesc visul, acela de a cânta! M-a încurajat încă de la început, s-a străduit să îmi găsească la bătrânii satului costume populare autentice, a mers cu mine la primele competiţii muzicale! Pierderea ei a lăsat un gol imens în sufletul meu, gol pe care îl pot umple prin cântec! Melodiile despre mama, despre părinţi, în general şi despre casa părintească sunt cele prin intermediul cărora reuşesc să exprim cel mai bine ce simt! În fiecare album am cel puţin o astfel de melodie!

Ce înseamnă pentru dumneavoastră muzica populară? Când aţi luat hotărârea de a vă apuca de cântat şi cum a evoluat această hotărâre?

 Mama a fost cea care şi-a dorit ca eu să cânt! Dânsa m-a dus la primele mele competiţii! De atunci totul a venit de la sine, cred că mama mi-a transmis în sânge dragostea pentru muzica populară! Nu am fost genul de copil târât de părinţi prin concursuri cum se întâmplă de multe ori în zilele noastre! Dimpotrivă, am făcut totul din pasiune şi cu dragoste de folclor! Muzica populară mă defineşte în totalitate, sunt ce cânt şi cânt ce simt!

 Care sunt avantajele şi obstacolele cu care v-aţi confruntat din momentul în care aţi început să cânţi?

 Orice început este greu, nu întotdeauna reuşeşti din prima! Trebuie să fii perseverent, să munceşti mult! Şi începuturile mele au fost anevoioase, am mers la multe competiţii, am fost dezamăgit, am fost la un pas de a renunţa! Însă cred că pasiunea pentru muzica populară mi-a dat putere şi încredere!

  Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea dumneavoastră personală și profesională?

 La dezvoltarea personală, familia, fără îndoială! Este important pentru un artist să aibe încrederea şi sprijinul familiei! Mama a jucat un rol esenţial la început! Dorinţa ei, determinarea ei, ambiţia ei de a-şi vedea fiul pe drumul cântecului popular m-au determinat şi pe mine să cred în acest vis şi să muncesc pentru a reuşi! Din punct de vedere profesional, sunt mulţi oameni care mi-au fost alături şi m-au ajutat, de la profesorii mei de muzică, la oameni de cultură, realizatori radio şi tv, nu vreau să dau nume de teamă să nu omit pe cineva!

 Ce alte pasiuni vă caracterizează?

 În momentul de faţă muzica îmi ocupă mare parte din timpul meu! Nu mă pot bucura de prea mult timp liber dar atunci când nu sunt la evenimente sau la filmări îmi place să îmi petrec timpul cu familia, îmi place să călătoresc şi mă mai delectez din când în când cu câte o carte! Îmi plac florile şi îmi îngrijesc singur pomii din livadă, este o activitate care mă relaxează!

  Dacă ar fi să alegeţi un cântec, un cuvânt sau o carte care să vă caracterizeze, ce aţi alege?

 Cântecul care mă defineşte ca artist este, fără doar şi poate, Stai cu mine, omule, să-ţi cânt! Este cântecul care mi-a adus celebritatea, aş putea spune!

 Care sunt planurile dumneavoastră în următoarea perioadă?

 Tocmai am înregistrat la Chişinău câteva piese noi şi am reorchestrat altele mai vechi, ajutat de maestrul Nicolae Botgros aşa că urmează să le fac o surpriză celor ce iubesc muzica mea!

 Vă mulţumesc frumos pentru timpul oferit. Mi-am dorit ca acest interviu să fie un cadou oferit tuturor mamelor care-l vor citi. Vă mulţumesc!

 Vreau să urez şi eu tuturor doamnelor şi domnişoarelor o primăvară frumoasă şi plină de iubire, să fie sănătoase, iubite şi răsfăţate de domni!

Interviu realizat de Adrian-Vladimir Costea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.