Atelier de Idei

Cine sunt Eu? Paradigme, idei, emotii distopice

Spread the love

CINE SUNT EU?  – Este o lucrare atât de aproape de filozofia modernă încât uiți că poate fi lecturată în metrou, pe bancă în parc, în pauza de cafea. Mesajele inserate în lucrare sunt atât de profunde încât par teme pentru o AGORA post milenară.

Titlul, aparent banal și transpus într-o întrebare clișeică, e mai complex decât te puteai aștepta doar urmărind primele idei din carte. Dacă Shakespeare își forța un personaj iconic să se întrebe – TO BE or NOT TO BE…, Dorin Bodea în lucrarea  – CINE SUNT EU?, nu forțează nicio alternativă, niciun răspuns. Pentru că esența în filozofie nu stă construită pe răspunsuri ci pe întrebări… Dar să descoperim împreună lectura.

➡ De ce recomand această carte

 

* Filozofie pură cu și despre OMUL MODERN

Lucrarea – Cine sunt EU? – este și o lucrare filozofică, cel puțin din punctul meu de vedere. De la Platon la Imperativele Categorice kantiene, de la distopiile lui Franz Kafka la negarea de sine la Camus și Freud, ideile din cartea – Cine sunt EU?, generează noi întrebări, lărgesc noi orizonturi.

Și totul are sens pentru că atunci când pui OMUL modern în centrul unei introspecții atemporale, nu ai cum să nu descoperi filozofii existențialiste.

* Cifre relevante dintr-o realitate contemporană

Fragment dintr-un articol publicat de Dorin Bodea în Dilema Veche.

,,Succesul material presupune să fii cinic, să faci compromisuri şi să ai o doză de necinste. De exemplu, 73,97% dintre participanţi sînt de acord, în diferite grade, cu afirmaţia „scopul scuză mijloacele“ şi doar 26,03% sînt în total dezacord cu aceasta. În acelaşi fel, 58,37% sînt de părere că „una e să furi un ou şi alta e să furi un bou“; 59,96% că „hoţul neprins e negustor cinstit“; 65,79% cred că „dacă cineva se comportă nedrept faţă de tine trebuie să-i răspunzi cu aceeaşi monedă“, iar 87,05% „admiră persoanele care cîştigă în orice situaţie“.

Sunt doar câteva repere dintr-o serie de studii relevante pe care Dorin Bodea le integrează în cartea – Cine sunt Eu. Concluziile ar trebui să ofere multe semne de întrebare atât în rândul angajaților cât și în rândul angajatorilor.

Trăim vremuri în care percepția despre cinste este pervertită și totul pare în zona gri, totul e permis atât timp cât nu ești prins.

Mai multe lucruri interesante o să descoperiți singuri lecturând cartea, vă garantez!

➡ Despre autor – DORIN BODEA

 

În ultimii 14 ani Dorin a construit proiecte integrate de dezvoltare în management şi vânzări, care combină partea de evaluare şi consultanţă cu partea de învăţare (training şi coaching).

A oferit consultanţă şi a susţinut programe de training şi coaching pentru companii între care: Hewlett-Packard, Eurolines, Orange, Franke, ABB, Schachermayer, Candy-Hoover, Gadagroup, JTI România, Humanitas, Indaco Systems, Murfatlar România, Fundaţia Principesa Margareta a României etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.