Rezumat:
Chernobyl – ramane drama emblematica a unui sistem aflat in permanenta in colaps – sistemul comunist. Nu intamplator povestea dramatica a accidentului din 1986, una dintre cele mai groaznice catastrofe create de om din istorie, a depăşit cele mai apreciate seriale TV din istorie şi a devenit cel mai bine serial cotat din toate timpurile. „Cernobîl“ a reuşit să detroneze într-un timp foarte scurt seriale populare precum „Game of Thrones“ şi „Breaking Bad“. Si explicatia e simpla. Chernobyl prezinta o poveste care s-a intamplat, iar detaliile prezentate au inspirat si inspira.
Asa s-a nascut si colectia – CHERNOBYL – INFLUENȚE ALE FACTORILOR POLITICI ȘI ECOLOGICI ÎN MODA CONTEMPORANĂ, o colectie disruptiva care trage semnale de alarma. Cine se afla in spatele acestei colectii? Corina Cigodaru. Cine este ea? Vom descoperi impreuna.
Cine este Corina Cigodaru?
Născută în Republica Moldova, Corina Cigodaru și-i făcut studiile de licență și de masterat la Universitatea de Artă și Design, Cluj Napoca, dintre care un semestru la Accademia di Belle Arti di Brera, din Milano. Lucrările Corinei se concentrează pe problemele politice, sociale și de mediu, și pe modul în care acestea afectează societatea noastră.
Ea folosește moda ca instrument pentru a-și împărtăși punctul de vedere, implicând diferite forme de artă în lucrările sale ca: pictură pentru realizarea imprimeurilor, sculptura și instalația pentru accesorii etc. A lucrat în calitate de designer vestimentar pentru mărci românești și internaționale precum: Irina Schrotter Brand, Tempting Brands (Maria Antoinette și Route 66). Fundalul ei profesional include trei colecții lansate în cadrul: Gala UAD Fashion Design 2017, Feeric Fashion Week 2018 și Gala UAD Fashion Design 2019.
Ce inseamna colectia Chernobyl prezenta la Createria Summer Edition?
Colecția „CHERNOBYL” ilustrează influența factorilor politici și ecologici în moda contemporană. Obținând statut de simbol, fenomenul „CHERNOBYL“ semnifică „radiația“, dezastrul ecologic din urma exploziei centralei nucleare și, în același timp, totalitatea devierilor de la normele implementate de regimul politic, un protest împotriva legilor care neglijează drepturile omului. Într-un mod subtil, fără de a recurge la metode de propagandă, colecția înfățișează ideea de libertate individuală, de egalitate între oameni și, totodată, face un apel de alarmă cu scopul de a trezi conștiința socială spre un comportament responsabil față de mediul înconjurător.
Hainele reprezintă de la sine ideea de radiație. Cu o paletă de culori ademenitoare, dar în același imp toxică și vibrantă, țesături sintetice, acestea reflectă motivul aparenței înșelătoare, trimițându-ne în noaptea de 26 aprilie 1986, în orașul Pripyat, când oamenii încercau să se apropie cât mai mult de reactorul arzând, prentru a reuși să privească frumusețea focului și a fumului multicolor ce se răspândea în atmosferă, fără de a realiza cât de nocive sunt substanțele radioactive emise.
Imprimeurile de pe haine înfățișează diferite specii de plante și animale care sunt considerate pe cale de dispariție, la nivel global sau teritorial, deoarece oamenii de știință au descoperit că zona contaminată de la Cernobâl este acum populată de multe specii de ființe vii care au fost considerate pe cale de dispariție înainte, acestea și-au creat un ecosistem propriu în care coexistă, indiferent de radiație. Natura a renăscut de la sine după evacuarea omului.
Conform faptului că dezastrul de la Cernobîl a fost unul dintre principalii factori care a precedat destrămarea Uniunii Sovietice, cea mai mare eroare într-un sistem care era considerat a fi perfect, putem vedea fenomenul „CHERNOBYL“ ca un simbol al opoziției politice. Prin urmare, putem atribui toate mișcările politice împotriva regimurilor care neglijează drepturile omului ca: „#timesup”, „#metoo” împotriva abuzului sexual, mișcarea „pantsuits” pentru susținerea candidatului Hillary Clinton la alegerile din 2016, „#tiedtogether” pentru solidaritate și egalitate etc., protestele politice „make love, not war”, contraculturi ca „hippie” și „punk” etc.
Colecția „CHERNOBYL” reflectă câteva elemente care susțin aceste mișcări, precum: un costum cu pantaloni, cupe de sutien încorporate în construcția jachetelor și paltoanelor, semnul hippie ascuns în cusăturile din partea din spate a unui palton, elementele din ținute „punk” etc.
Fenomenul „CHERNOBYL” este ceva mai mult decât un dezastru ecologic, acesta este de asemenea un dezastru politic, o revoluție în sfera politică, un apel de alarmă pentru societate, care ne spune să ne trezim la realitatea crudă și să încercăm să schimbăm ceva pentru o lume mai bună pentru generațiile viitoare.