ceai matcha
Social

Ceaiul Matcha – japonez sau chinezesc?

Spread the love

Pentru majoritatea oamenilor, ceaiul verde Matcha este un ceai strict japonez (la urma urmei, doar aproximativ 2% din cantitatea de ceai matcha japonez produsă este exportată), sinonim cu o cultură a ceaiului care datează din secolul al XII-lea.

Cu toate acestea, de când pudra de ceai verde Matcha a început să fie exportată spre Vest, alte țări – și anume China – au început să crească și să producă o formă de pulbere de ceai verde, care a devenit populară pe piața Matcha datorită prețului atractiv și a disponibilității.

China este locul de naștere al ceaiului, dar…

Toate ceaiurile precum ceaiul verde și negru provin din aceeași plantă foarte specială, Camelia Sinensis, care a fost descoperită pentru prima oară pe dealurile înalte, cețoase din sud-vestul Chinei. O senzație instantanee în China dinastiei Tang, ceaiul a început să joace un rol esențial în viața cotidiană chineză, așa cum continuă și astăzi.

În 1191, călugărul budist japonez Zen Eisai a sosit înapoi în Japonia dintr-o călătorie în China cu un nou fel de ceai, tencha, care fusese aburit și transformat într-o pulbere fină, apoi împachetat în prăjituri pentru a fi transportat ușor.

Deși inițial este exclusiv consumat de către călugării zen budiști în meditație, ceaiul verde pudră a devenit în curând un favorit al clasei Shōgun. Încă din secolul al XVI-lea, pulberea de ceai verde matcha a devenit nucleul ceremoniei ceaiului (chadō sau chanoyu) – un ritual de băut ceai foarte complicat, care sărbătorește simplitatea, liniștea și respectul reciproc.

Ceea ce face ceaiul verde japonez să fie diferit de cel chinezesc

În timp ce pulberea de ceai verde matcha japonez a pierdut în cele din urmă în favoarea Chinei, producția a înflorit pe întreg teritoriul Japoniei: metodele de producție matcha au fost perfecționate și optimizate în Japonia timp de aproape 800 de ani în căutarea unei pudre de ceai verde care să fie perfectă, cu o savoare fină.

Între timp, China, India, Coreea și alte regiuni din Asia și-au dezvoltat propriile metode de producție de ceai pentru a se potrivi propriilor lor gusturi. Ceaiul verde din China este încă printre cele mai prețioase din lume – și are o istorie și o cultură foarte complexă și minunată – dar, este foarte diferită de cea a ceaiul verde japonez.

Pulberea de ceai verde „Matcha” a început să fie produsă în China cu aproximativ 15 ani în urmă, când cererea la nivel mondial pentru alimente cu aromă de ceai verde a crescut considerabil. Bunurile produse în masă, cum ar fi ceaiul cu gheață îmbuteliat, nu necesită o calitate deosebită a ceaiului.

Dar, deoarece matcha a început să fie exportată din Japonia, fermele de ceai chineze și-au dat seama că ar putea aproxima tehnicile de cultivare a ceaiului verde japonez și tehnicile de procesare, pentru a concura cu piața japoneză.

Aproximativ este cuvântul operativ aici: asemănările dintre ceaiul pudră verde chinezesc și japonezul matcha se opresc la cuvântul pudră. Terroirul (sau caracteristicile solului) din China de Sud-Vest sunt destul de diferite față de cele din sudul Japoniei și produc un ceai complet diferit.

Ceai verde chinezesc „matcha”  nu are  nici gustul, nici nu arată precum japonezul matcha: cel mai adesea, este lipsit de culoare și are o structură ușor nisipoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.