Atelier de Idei, Social, Tineri

Ce mi-a placut si ce NU mi-a placut la ultimul film semnat de Iura Luncasu – Faci sau Taci

Spread the love

Faci sau Taci este o comedie savuroasa, cu note dramatice si un subiect care este, din pacate la fel de actual si azi ca acum 10 ani, 5 ani, un an – traficul de carne vie. Desi subiectul este destul de tulburator si de impact emotional, genialitatea lui Iura Luncasu stie sa duca topicul intr-o zona de umor. La filmul asta se rade de la primele cadre. Si se rade cu lacrimi, cu spume, cu spasme. Si nu prea ai cum sa nu razi cand Iura iti insira numai actori unul si unul: Augustin Viziru, Levent Sali, Gică Craioveanu, Cătălin Cazacu, Codin Maticiuc, Cosmin Nedelcu (Micutzu), Bogdan Mălăele, Diana Dumitrescu, Sandra Izbaşa, Giulia, Ana Baniciu, Oana Moşneagu, Cristina Visterneanu, Monica Bârlădeanu, Maria Popovici şi Horia Brenciu. Dar sa facem o disectie si concluziile va las pe voi sa le puneti!

➡ Ce NU mi-a placut la film?

Stiu ca poate suna incredibil ceea ce urmeaza sa spun, dar filmul e enervant de scurt. Da, nu glumesc. I-am spus-o si lui Iura la conferinta de presa. Faptul ca s-a speriat ca publicul o sa fuga de film daca va fi mai lung de o ora jumatate, pentru mine e o greseala. Am vazut in ultimii ani atatea filme romanesti proaste, filme cu cadre tip timelaps de minute bune doar ca sa poate fi incadrata productia ca si lung metraj, filme unde poti sa adormi linistit in cinema precum Plansa sau Ana, iar acum, cand Iura a avut nu unu, nu doi, nu opt, nu zece, nu 12 ci 16 nume cu care se putea juca cel putin doua ore, se opreste la 90 de minute. Iar verbul ,,se opreste” e folosit intentionat.

Daca filmul incepe cu cadre atent gandite, detaliate, replici savuroase, ultimele 5-7 minute din film nu stii cand se consuma pentru ca totul e haotic pe repede inainte. Ai senzatia ca asisti la o scena de sex intre un el si o ea, la parintii unuia dintre parteneri si, cand ei credeau ca parintii vin peste trei zile primesc mesaj ca sunt pe drum si se grabesc sa termine.

Genericul filmului apare grabit, totul e pe repede inainte si nu inteleg. Nu inteleg cum sa il ai pe Micutzu, omul care a viralizat un site de huse de telefon si sa-l explorezi doar cateva minute. Sa nu-l pui sa zica replici savuroase. Pentru ca romanii se duc la cinema pentru statement. Putini sunt cei care merg sa vada un film Marvel sau DC pentru actiune, pentru poveste. Multi se duc pentru Superman, pentru Batman, pentru Thor, pentru Iron Man, pentru Wonder Woman, Ant Man si lista poate continua. Cand stii ca ai 16 nume cu care sa te joci, nu e firesc sa faci un film bun scurt. Va las aici trailer-ul ca pauza de respiro ca sa pot sa ma focusez pe punctele forte ale productiei.

➡ Ce mi-a placut la film?

Tot. Firul epic, intriga, actiunea, inclusiv numele filmului e inspirat pentru tot ce urmeaza sa vedeti. Mi-a placut ,,spaniolul” de GICA CRAIOVEANU, mi-a placut Micutzu asa scurt cum a fost, mi-a placut Maria Popovici, care, desi ca om de stand-up pe mine personal nu m-a impresionat niciodata, dar in filmul asta, chiar daca apare putin, apare cat sa o tii minte, mi-a placut cum a jucat Sandra Izbasa si Giulia, mi-au placut replicile, asa cum am spus, mi-a placut tot. Dar mai presus de tot si toate mi-au placut imaginile, cadrele din natura.

Si asta nu e deloc intamplator pentru ca Iura, daca tot a ales sa faca filmul cu cei mai in voga actori si cei mai cunoscuti oameni din show-biz, a ales sa lucreze pentru imagine cu Razvan Leucea. Alte proiecte geniale in care e implicat – Monolit Studio, Ia-ti poza la portofel.

Poate ca numele lui voua nu va spune nimic, dar eu am avut sansa sa lucrez alaturi de Razvan in urma cu sase ani. Si pentru ca are o poveste geniala, o sa urmeze si un interviu cu el, dar detaliile mai tarziu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Imagini de la conferinta de presa din AFI

➡ Faci sau Taci scurt sinopsis

Povestea comediei ,,Faci sau taci” aduce în prim plan câţiva funcţionari români care primesc vizita oficialilor din Spania şi trebuie să pună la cale o misiune specială, iar spaniola lor constă în Hola, mamacita, Shakira, Pique. Pornim în misiune, dar care-i aia? Recunoaşte, lucrurile devin amuzante. Noroc că există şi oameni competenţi. Misiunea e pe cale să înceapă. O echipă de 6 fete de la forţele speciale, miniştri, comisari, un şofer nedumerit, un infractor cu identitate ascunsă, un funcţionar plin de pofte carnale, cu toţii se pun în mişcare.

Se instalează tabăra de operaţiuni şi se aplică planul: fetele, care mânuiesc armele la fel de bine cum mânuiesc rujul, trebuie să intre adânc sub acoperire într-un semi-bordel, o casă conspirativă de tranzit unde sunt ţinute ostaticele în drumul spre Rusia sau Serbia. Şi aici, e mai mult decât umor, mai aducem şi suspans, bătăi, intervenţii în forţă, secrete de alcov, idile, twist-uri şi multă acţiune.

Din 15 martie in cinema. Felicitari Vertical Entertainment pentru acest proiect.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *