Atelier de Idei, Social

Ce griji ai cu masina – de la asigurari si service, la anvelope, taxe si… parcare

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]

Pentru cei mai multi romani, idealul in viata este a avea casa si masina – o arata statisticile si numeroasele studii facute de-a lungul timpului. De altfel, creditele auto si cele ipotecare au mare succes, caci romanii isi doresc in mod special sa fie proprietari. Nu stiu daca este bine sau este rau… asta este realitatea. Probabil, este vorba de confort, de dorinta de a avea stabilitate maxima (casa) si mobilitate, flexibilitate (masina). Daca intrebi copiii, si ei iti vor spune ca isi doresc o masina cand se fac mari (si probabil o vila cu piscina 😀 ).

Este frumos sa ai proprietati, dar sa nu uitam si de grijile asociate, caci nimic nu vine fara… compromisuri. Ai flexibilitate si confort, dar trebuie sa si platesti pentru asta, in bani si in timp. Voi vorbi de data aceasta despre grijile legate de masina, caci pana la urma a detine o masina este aproape la indemana oricui, se poate spune ca nu este deloc un lux.

➡ Birocrația și România

Inca din prima clipa, ai nevoie de… acte. Diverse taxe, in functie de situatie. Si apoi se adauga asigurarea RCA, poate asigurarea Casco… taxe de drum, impozit etc. Mai departe, costul permanent este legat de consumabile – carburanti, ulei, filtre din cand in cand… revizie, vizite la service. Din pacate, se mai adauga si vizite urgente la service, cu costuri nedefinite – adica ce pot fi oricat de mari. Surprizele acestea neplacute depind de noroc si mai ales de vechimea masinii. Daca ai cumparat o rabla cu 1000 de euro, cu siguranta vei ajunge sa platesti mult si des… daca iti pasa de siguranta ta, cel putin.

Sa nu uitam de diverse alte nevoi, la care te poti gandi insa din timp. Cel mai bun exemplu este cel cu privire la anvelope iarna. In caz ca nu stiati, legislatia din tara noastra prevede ca, atunci cand este strazile / soselele sunt acoperite cu gheata, zapada, polei, neaparat orice automobil trebuie sa „poarte” astfel de anvelope speciale. Exista anvelope de iarna, anvelope de vara si anvelope all-season. Cele din urma nu sunt insa ideale, caci genereaza consum mai mare de combustibil in sezonul cald. Daca ai nevoie, vezi anvelope de iarna aici si poti comanda online – varietate maxima si preturi minime pe internet, evident.

➡ Ai mașină, un chilipir, un fleac, dar unde o parchezi?

Cu masina, mai ai o grija importanta: parcarea. Si asta in special daca locuiesti intr-un oras mare gen Bucuresti, Constanta, Brasov… In general se ajunge tot la bani, in sensul ca vei plati parcare cu plata sau – si mai rau – vreo amenda. In anumite ore si in anumite zone, chiar si parcare cu plata este foarte dificil sa gasesti…

Asadar, vrei masina? Vei avea multe bucurii, dar sa iei in considerare si stresul, si cheltuielile. Cei mai multi dintre noi se obisnuiesc totusi cu acest compromis si cauta ca „relatia” sa fie cat se poate de eficienta. Merita efortul pana la urma, daca ne gandim la cat de usor ajungi pe cont propriu acolo unde ai nevoie, de fiecare data cand ai nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *