Atelier de Idei

Cauți ferestre eficiente energetic? Trebuie să descoperi aceste secrete

Spread the love

Știai că în jur 30% din pierderea de energie rezidențială se produce prin ferestre și uși? Acest lucru înseamnă că instalarea de ferestre și uși de exterior, eficiente din punct de vedere energetic, este modalitatea de a reduce costurile cu electricitatea sau gazul metan și de a micșora amprenta de carbon a caminelor noastre.

 

➡ Tu cate stii despre coeficientul de randament energetic al ferestrelor tale?

Mai mult decât atât, aproximativ 37% din emisiile de CO2 ale clădirilor ar putea fi economisite până în 2050, prin utilizarea geamurilor de înaltă performanță. Dacă ritmul de înlocuire a ferestrelor vechi s-ar dubla (în Europa), am atinge aproximativ 20% din obiectivele UE de eficiență energetică pentru 2030. De fapt, am putea economisi 240 de milioane de tone de CO2, în 10 ani doar făcând acest lucru.

Cum poți știi că ai parte de ferestre eficiente din punct de vedere energetic, de înaltă calitate pentru casa deținută?

Deci, ce face ca ferestrele să fie eficiente din punct de vedere energetic? Aceste produse sunt supuse unei validări substanțiale și primesc evaluări ale nivelurilor lor de eficiență prin diverse mecanisme, acreditări și teste. Toate aceste inspecții evaluează ferestrele pe baza factorilor ca:

  • Pierderi de aer

Rata de pierdere a aerului este cantitatea de aer care se pierde de-a lungul unui metru pătrat de suprafață a ferestrei într-un minut. 

  • Factorul U scăzut

Valoarea U a unei ferestre este rata sa de transfer de căldură prin unitate, inclusiv sticla și rama. Cu cât este mai mic factorul U, cu atât este mai mare eficacitatea ferestrei ca izolator. Ferestrele cu trei foi de sticlă (tripan) umplute cu gaz pot evalua 0,15 sau chiar valori mai mici. 

  • Rata de transmisie vizibilă (VT) într-o fereastră

Aceasta este cantitatea de lumină care este transmisă prin sticlă. Evaluările VT sunt evaluate între 0 și 1. Cele mai multe ferestre eficiente din punct de vedere energetic sunt cuprinse între 0,20 și 0,80. Cu cât ratingul de transmisie este mai mare, cu atât este mai mare cantitatea de lumină care poate trece prin sticlă.

  • Rezistență puternică la condens

O măsură semnificativă a eficienței energetice a ferestrei este rezistența la condensare (CR). Aceasta este performanța sa în prevenirea acumulării condensului din cauza diferențelor de temperatură a aerului de pe părțile opuse ale geamului. Un rating CR mai mare indică eficiența mai mare a unei ferestre în prevenirea formării condensului.

  • Coeficient scăzut de câștig de căldură solară

Aceasta rata de transfer de energie solară arată cât de eficientă este fereastra în blocarea căldurii generate direct de lumina soarelui. Evaluarea este exprimată ca număr fracționar de la 0 la 1, intervalul obișnuit de performanță fiind evaluat între 0,25 și 0,80. Un rating mai mic reflectă o cantitate mai mică de căldură (de la lumina soarelui) transferată printr-o fereastră.

  • Instalare de înaltă calitate

Al șaselea factor de eficiență energetică este calitatea montajului ferestrelor. Manopera de instalare, desigur, nu este evaluata de anumite autorităti sau organisme – cu toate acestea, este la fel de important, sau probabil mai important decât orice alt factor din lista de mai sus în determinarea eficienței unei ferestre eficiente din punct de vedere energetic. Calitatea proastă a instalării poate cauza pierderi grave de aer și infiltratii cu apă. Acest lucru poate duce la spații de locuit inconfortabile, condens, mucegai, facturi mai mari de încălzire și răcire și chiar probleme structurale potențial grave din cauza scurgerilor de apă.

Pentru o selecție largă de stiluri de ferestre termopan si usi de exterior, eficiente din punct de vedere energetic, descoperiti oferta Ferestre Helios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.