asigurare rca ieftina
Social

Care sunt sanctiunile aferente asigurarilor RCA? Cand nu se platesc despagubirile si cand se pot lua amenzi?

Spread the love

Asigurarea RCA este o asigurare auto obligatorie, care are rolul de a rezolva foarte usor accidentele din trafic. Desi orice posesor de autovehicul trebuie sa incheie o polita Rca auto imediat ce isi inscrie masina, exista si cazuri in care asigurarea nu reprezinta o prioritate. Cei care aleg sa ignore obligativitatea unei astfel de polite trebuie sa stie ce implica si care sunt riscurile.

De asemenea, cei care achizitioneaza un rca ieftin trebuie sa fie foarte bine informati, in conditiile in care exista o multime de situatii in care polita poate sa nu acopere eventuale pagube.

Care sunt riscurile celor care nu au o polita RCA?

Conform celor de la romasig.ro, persoanele care sunt implicate intr-un accident sau sunt oprite de catre Politia Rutiera, trebuie sa prezinte asigurarea RCA. In caz contrar, riscurile sunt majore si incep cu o amenda intre 1000 si 2000 de lei, continuand cu sanctiuni mai grave cum ar fi retinerea certificatului de inmatriculare si retragerea placutelor cu numarul.

Care sunt situatiile in care asiguratorii RCA nu acorda despagubiri?

Exista o lista cu situatii in care despagubirile dintr-un accident nu sunt acoperite de asigurator. Astfel, daca asiguratul are un interes asupra bunului care a fost avariat, despagubirile sunt extrem de greu de obtinut. Practic, daca sunt avariate doua automobile care apartin aceluiasi proprietar, nu se pot acoperi prejudiciile. De asemenea, nu sunt acoperite prejudiciile care depasesc limitele stipulate in contract, indiferent ca este vorba despre limita maxima sau cea minima.

Pe lista cu situatii in care nu se acorda despagubiri se numara si prejudiciile cauzate de amenzi sau de cheltuieli de executare a hotararilor penale. Evident, nu se acorda asigurare pentru autovehiculele furate sau pentru cele care transporta produse periculoase care pot agrava un accident.

De asemenea, exista si situatii in care despagubirile sunt acordate, insa sunt recuperate de la persoana care a produs paguba. Astfel, in cazul in care accidentul este produs cu intentie sau a survenit in timpul unei infractiuni, lucrurile pot fi destul de neplacute pentru asigurat.

Constientizarea riscurilor si a situatiilor poate sa ajute la evitarea situatiilor neplacute

Cei care incheie asigurari RCA trebuie sa citeasca cu foarte mare atentie fiecare detaliu din contract, mai ales daca este vorba despre un RCA ieftin. Multi asiguratori pot sa introduca anumite clauze personalizate, care sa ii poata absolvi de la plata anumitor pagube. Tocmai de aceea, lectura contractului si lamurirea oricaror situatii care nu sunt clare au o importanta colosala.

Singura solutie prin care se pot acoperi absolut toate pagubele, in asa fel incat sa nu existe riscuri, este prin incheierea unei polite de asigurari Casco, care desi nu este obligatorie, se dovedeste in multe cazuri extrem de utila si poate scuti persoana care produce un accident de o multime de cheltuieli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.