masea de minte
Social

Cand se recomanda extractia maselei de minte si care este procedura

Spread the love

Extractia maselei de minte este o procedura foarte comuna intrucat aceasta se dezvolta, de multe ori, in pozitii necorespunzatoare si aduc pacientilor mult disconfort. Fiind al treilea rand de molari, acestia apar ultimii si adesea o fac deficitar, astfel ca se recomanda extractia lor inainte de a aduce prejudicii la nivelul dintilor din apropiere.

Cand se recomanda extractia?

Extractia este recomandata, in primul rand, atunci cand acestia erup si se dezvolta deficitar, intrucat pot atrage o multime de probleme, precum migrarea dintilor, aparitia cariilor sau durerile dentare. Totodata, extractia unei masele de minte reprezinta o necesitati atunci cand dintii ceilalti sunt inghesuiti, pentru a fi evitate toate problemele aferente. Totodata, se intampla foarte des ca acestea sa nu aiba loc suficient pentru a erupe si favorizeaza aparitia durerilor si a inflamatiilor. Mai mult, pentru ca sunt ultimii de arcada, molarii de minte sunt mai dificil de curatat, astfel ca sunt mai predispusi la carii.

Care este procedura?

Procedura de extractie nu este deloc complicata, insa poate fi putin mai delicata in cazul molarilor care nu au erupt deloc sau doar partial. In schimb, totul se desfasoara sub efectul anesteziei, motiv pentru care pacientii nu trebuie sa isi faca griji cu privire la durere. Astfel, dintele se extrage imediat prin intermediul unui instrument special numit elevator si se opreste sangerarea prin aplicarea unui pansament local. In primele ore este important sa se evite fumatul, dar si consumul de alimente sau bauturi de orice tip, intrucat acestea pot favoriza sangerarea, care mai apoi poate fi destul de dificil sa fie stopata. Exista posibilitatea ca pacientii sa se confrunte cu dureri sau disconfort, caz in care pot administra medicamentele prescrise de catre medic, iar pe aceasta cale se previn si infectiile.

Totodata, in cazul molarilor inclusi total sau partial, dupa extractia lor, in urmatoarele zile pot aparea tumefactii, insa acestea se retrag de la sine in scurt timp. Totusi, pentru grabirea procesului se poate aplica gheata la nivel local si se recomanda evitarea efortului fizic. Dieta in zilele urmatoare interventiei trebuie sa fie alcatuita doar din mancaruri lichide, iar cele solide sau tari trebuie evitate cu desavarsire.

Exista complicatii?

La fel ca in cazul oricarei alte interventii stomatologice, si aceasta poate aduce cateva complicatii, insa apar in cazuri foarte rare. Printre acestea se numara riscul de infectie, sensibilitate crescuta in zona sau hemoragii, dar acestea sunt evitate daca sunt respectate toate indicatiile medicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *